Φοιτητές
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Φοιτητές: Είναι γελασμένοι αν νομίζουν πως θα τους περάσει. Φωνάζουμε ξανά «ή τα Κέρδη τους ή οι Σπουδές μας»! Όπως είχαμε ξεκαθαρίσει θα μας βρουν απέναντι τους, για να μπουν εμπόδια σε αυτή την πολιτική

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή, την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 10:00 πμ. οργανώνουν οι φοιτητές, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την πρόθεση του υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης να κυρώσουν τη Σύμβαση της Λισαβόνας, η οποία προβλέπει αυτοματοποίηση της διαδικασίας αναγνώρισης «προσόντων» (και όχι «δικαιωμάτων») μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει τη συγκεκριμένη σύμβαση.

«Το έγκλημα της εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης των σπουδών μας θα μας βρει απέναντι», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) σημειώνοντας ότι στην πράξη η σύμβαση ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων πλέον και ακαδημαϊκά.

«Αποτέλεσμα; Μια πραγματικά τεράστια δεξαμενή δεκάδων τίτλων σπουδών, με 3ετή, 4ετή, 5ετή προγράμματα σπουδών, με αμέτρητες κατηγορίες και διαβαθμίσεις, όλα αναγνωρισμένα ως ισότιμα «προσόντα»… Από εκεί και πέρα στην ζούγκλα της αγοράς… όποιος «επιβιώσει»!

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ)

Η Σύμβαση της Λισαβόνας «για την Αναγνώριση Προσόντων σχετικά με την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια», την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να φέρει προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο μέσα στην εξεταστική και στην εκπνοή του Ιουνίου, «ολοκληρώνει» το έγκλημα στις σπουδές και το μέλλον μας. Η συγκεκριμένη σύμβαση συνάντησε την κατακραυγή των φοιτητών στις πολύμηνες κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Προβλέπει την αυτοματοποίηση της διαδικασίας αναγνώρισης «προσόντων» (και όχι «δικαιωμάτων») σε μια χώρα Α , που έχουν αποκτηθεί από μια χώρα Β, μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει τη συγκεκριμένη σύμβαση. Σύμφωνα με τη σύμβαση η χώρα υποδοχής ΟΦΕΙΛΕΙ να αναγνωρίσει ένα «προσόν», όπως είναι για παράδειγμα ένας τίτλος σπουδών, που αποκτήθηκε σε μια άλλη χώρα, εκτός κι αν ο αρμόδιος φορέας στη χώρα υποδοχής αποδείξει ότι ο ξένος τίτλος σπουδών είναι «ουσιωδώς διαφορετικός»…

Στην πράξη η σύμβαση ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων πλέον και ακαδημαϊκά. Αποτέλεσμα; Μια πραγματικά τεράστια δεξαμενή δεκάδων τίτλων σπουδών, με 3ετή, 4ετή, 5ετή προγράμματα σπουδών, με αμέτρητες κατηγορίες και διαβαθμίσεις, όλα αναγνωρισμένα ως ισότιμα «προσόντα»… Από εκεί και πέρα στην ζούγκλα της αγοράς… όποιος «επιβιώσει»!

Φυσικά, «κουμπώνει» με το αντιδραστικό τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαμορφώσει:

  • Ως «Τριτοβάθμια εκπαίδευση» νοούνται όλοι οι τύποι προγραμμάτων σπουδών ή κύκλοι μαθημάτων, κατάρτισης ή εκπαίδευσης για έρευνα, στο «μεταδευτεροβάθμιο» επίπεδο που αναγνωρίζονται από κάποια χώρα στοιχεία του συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  • Οι τίτλοι των κολλεγίων με τα 3ετή προγράμματα σπουδών είναι επαγγελματικά ισοδύναμοι με τους τίτλους των δημόσιων πανεπιστημίων των 4ετών ή 5 ετών σπουδών.

  • Η διαδικασία της Μπολόνια έχει καταστήσει το πτυχίο ένα απλό «προσόν», εξάλλου και η Λισαβόνα «προσόντα» αναγνωρίζει.

  • Ο πρόσφατος νόμος-έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια επιτρέπει και την αναγνώριση «περιόδων σπουδών» ως τμήμα του εμπορίου της παροχής υπηρεσιών του ιδιωτικού πανεπιστημίου. Αλήθεια με βάση τη σύμβαση θα μπορεί κάποιος-α να σπουδάζει 1-2 χρόνια στο κολλέγιο ή στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο και μετά να συνεχίζει τις σπουδές του σε κάποιο δημόσιο έχοντας αναγνωρισμένα ορισμένα χρόνια και παίρνοντας πτυχίο δημοσίου;

Είναι φανερό ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ! Την στιγμή που οι εστιακοί φοιτητές ψήνονται μέσα στα δωμάτια τους σε τριτοκοσμικές συνθήκες χωρίς κλιματισμό σε καύσωνα, που χιλιάδες φοιτητές σκέφτονται πώς θα συνεχίσουν τις σπουδές τους με την ακρίβεια που θερίζει, που χιλιάδες μαθητές και οι οικογένειές τους έχουν εξοργιστεί από τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων που σπρώχνουν στο πλάι της ΕΒΕ ακόμα περισσότερους εκτός δημοσίων πανεπιστημίων… η κυβέρνηση να φέρνει στη Βουλή την συγκεκριμένη σύμβαση.

Και αυτή η κίνηση της κυβέρνησης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν. Αυτή την πολιτική απέρριψαν και τιμώρησαν ο λαός και η νεολαία με διάφορες αφορμές τους προηγούμενους μήνες.

Η πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη!

Οι δεκάδες χιλιάδες φοιτήτριες και φοιτητές σε όλη την χώρα που στρίμωξαν την κυβέρνηση με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους, συνεχίζουν να διεκδικούν ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, πτυχία με αξία. Αυτός ο αγώνας άφησε την συγκεκριμένη σύμβαση 25 χρόνια στα χαρτιά, με αυτόν τον αγώνα θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στην πράξη!

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν πως θα τους περάσει. Φωνάζουμε ξανά «ή τα Κέρδη τους ή οι Σπουδές μας»! Όπως είχαμε ξεκαθαρίσει θα μας βρουν απέναντι τους, για να μπουν εμπόδια σε αυτή την πολιτική. Η αδικία μπορεί να γίνεται νόμος από τη βουλή όμως το δίκιο νικάει στους δρόμους όταν μιλάει η πραγματική πλειοψηφία. Το συνεχιζόμενο έγκλημα της υποβάθμισης των πτυχίων και των σπουδών μας δεν θα περάσει!

Όλοι και όλες στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή, την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 10:00 πμ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education_2.jpg
Σχολεία Αττικής: «Απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργούνται πολυπληθή τμήματα στις Α και Β τάξεις  του Δημοτικού»
«Με ευθύνη του Υπουργείου δημιουργείται μια απαράδεκτη κατάσταση όπου δημιουργούνται πολυπληθή τμήματα στις Α και Β τάξεις του Δημοτικού»
Σχολεία Αττικής: «Απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργούνται πολυπληθή τμήματα στις Α και Β τάξεις  του Δημοτικού»
teacher daskalos
Διορισμοί εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών: Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας
Θα βρίσκονται στη θέση τους με το άνοιγμα των σχολείων οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί και οι αναπληρωτές;
Διορισμοί εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών: Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας