Λιβάνιος: Δώσαμε στους Δήμους 56.050.000€ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων
Αναφερόμενος την περίπτωση του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας για τον οποίον εκπαιδευτικοί έχουν καταγγείλει ότι ότι «κωλυσιεργεί σκοπίμως να αποδώσει τη β΄ δόση » ο κ.Λιβάνιος ανέφερε ότι ο εν λόγω Δήμος επιχορηγήθηκε με ποσό ύψους 371.020,00€

Εκθετους αφήνει όσους Δήμους της χώρας παρακρατούν χρήματα από τα σχολεία για να καλύψουν άλλους σκοπούς, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος.

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της Ελληνικής Λύσης κ.Σοφίας-Χάιδως Ασημακοπούλου πριν από λίγες μέρες, ο κ.Λιβάνιος ανέφερε ότι  αποδόθηκαν στους Δήμους της χώρας, η α΄ και β΄ δόση για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων, συνολικού ποσού ύψους 56.050.000,00€.

Μάλιστα, αναφερόμενος την περίπτωση του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας για τον οποίον εκπαιδευτικοί έχουν καταγγείλει ότι ότι «κωλυσιεργεί σκοπίμως να αποδώσει τη β΄ δόση για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, γιατί σκοπεύει, εν όψει της κατάργησης των σχολικών επιτροπών στα τέλη Ιουνίου, να παρακρατήσει τη β δόση», ο κ.Λιβάνιος ανέφερε ότι ο εν λόγω Δήμος επιχορηγήθηκε με ποσό ύψους 371.020,00€.

Η ερώτηση

Το Υπουργείο Εσωτερικών με σχετική απόφαση στις 16/04/2024 (ανάρτηση 17.04.2024 Αρ. Πρ. 35748 «Β΄ Κατανομή από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2024, σε όλους τους Δήμους της Χώρας, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων τους») έχει κατανείμει συνολικό ποσό ύψους είκοσι οκτώ εκατομμυρίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (28.050.000,00 €) σε όλους τους Δήμους της Χώρας, προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητάς τους.

Φαίνεται όμως, ότι η κατάργηση των σχολικών επιτροπών στα τέλη Ιουνίου (άρθρο 28, ν. 5056/2023 και εγκύκλιος 86921-11/10/2023) είναι αφορμή, ώστε οι δήμοι να παρακρατούν αυτά τα χρήματα με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν για διαφορετικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με σύλλογο εκπαιδευτικών Κερατσινίου – Περάματος, ενώ η σχολική χρονιά οδεύει στη λήξη της, η Δημοτική Αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας κωλυσιεργεί σκοπίμως να αποδώσει τη β΄ δόση, ενώ σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών έχει λάβει 185.510€. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, η πρόθεσή της αποκαλύφθηκε, αφού από το Δήμο στάλθηκε στους Διευθυντές των σχολείων μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με το οποίο τους ζητούσε να ενημερώσουν μέχρι 23/5 για τα χρέη της σχολικής τους μονάδας. Δυστυχώς δεν είναι η μόνη περίπτωση, καθώς το ίδιο έγινε και με σχολεία του Δήμου της Αθήνας, όπου σύλλογος εκπαιδευτικών κατήγγελλε ότι «…οι σχολικές επιτροπές αποφασίζουν και παρακρατούν χρήματα από τα σχολεία με αποθεματικό, με επιχείρημα την κάλυψη λογαριασμών ΔΕΚΟ,αφήνοντας έτσι τα σχολεία σε πλήρη οικονομική ένδεια». Οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες που εντείνουν περισσότερο όλα τα προβλήματα του δημόσιου σχολείου. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να παρέμβετε άμεσα, ώστε να αποδοθούν στα σχολεία τα χρήματα της Β’ δόσης, όπως ως άνω αναλύεται, που προορίζονται για την κάλυψη λειτουργικών τους δαπανών;

Η απάντηση του Θ.Λιβάνιου

Οι πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό, από τους Κ.Α.Π. έτους 2024, αποδόθηκαν στους Δήμους της χώρας, η α΄ και β΄ δόση για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων, συνολικού ποσού ύψους 56.050.000,00€. Ειδικότερα, ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας επιχορηγήθηκε με ποσό ύψους 371.020,00€. Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

campus
7,5 εκατομμύρια ευρώ σε υποτροφίες θα προσφέρει το Deree την νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2024-25!
«Κανένας καλός φοιτητής δεν θα στερηθεί τις σπουδές του στο Deree για οικονομικούς λόγους» έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου...
7,5 εκατομμύρια ευρώ σε υποτροφίες θα προσφέρει το Deree την νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2024-25!
panpatrwn.jpg
Παν.Πατρών: 29 Ιουλίου ξεκινούν τα προγράμματα για Εκπαιδευτικούς
29 Ιουλίου 2024 ξεκινούν τα κορυφαία στην Ελλάδα μοριοδοτούμενα προγραμματα για εκπαιδευτικούς από το Πανεπιστήμιο Πατρών
Παν.Πατρών: 29 Ιουλίου ξεκινούν τα προγράμματα για Εκπαιδευτικούς