πιερρακακης
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες Παρασκευή στην Βουλή και την ερχόμενη εβδομάδα εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή προς συζήτηση. 

"Η στάση του κ. Ανδρουλάκη είναι ανεξήγητη", δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μετά την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων («Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων»).

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πιερρακάκης, το επιχείρημα που προβάλλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για έγκριση και πιστοποίηση από την ίδια αρχή των δημοσίων και των μη κρατικών πανεπιστημίων, υπάρχει ήδη στο νομοσχέδιο.

Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε αναλυτικά τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις εγγραφής σπουδαστών στα νέα πανεπιστήμια και διευκρίνισε, για πολλοστή φορά, ότι «ο συντελεστής της χαμηλότερης βάσης εισαγωγής είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί, για να δικαιούται κάποιος να αιτηθεί την εγγραφή του σε αυτά τα πανεπιστήμια. Από εκεί και πέρα το κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά θα διαμορφώνει, όπως έχει κάθε δικαίωμα, τα δικά του κριτήρια τα οποία θα είναι ανάλογα με αυτά του μητρικού ιδρύματος και τα οποία εγκρίνει η ΕΘΑΑΕ, συνεπώς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θα εισάγεται σε μια ιατρική σχολή με βαθμό 11, αυτό δεν μπορεί ποτέ να γίνει και επειδή αυτά τα πανεπιστήμια δεν διακυβεύουν τη φήμη τους για κανένα λόγο».

Πόσο κοστίζει ή ίδρυση μη κρατικού πανεπιστημίου στην περιφέρεια

Αποκάλυψε επίσης ότι στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στην Βουλή, υπάρχει μία αλλαγή που αφορά τις εγγυητικές και τα παράβολα, το ύψος των οποίων πέφτει στο μισό εάν πρόκειται για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων εκτός Αττικής.

«Εκεί που έχουμε τις εγγυητικές επιστολές και τα παράβολα, δηλαδή το κόστος της αίτησης, αυτό έχει διαφοροποιηθεί. Είναι άλλο εάν είναι στην Αττική (πλην νήσων) και στη Θεσσαλονίκη και το μισό εάν είναι σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Και για τις εγγυητικές επιστολές και για το παράβολο, ακριβώς για να υπάρχει και αυτή η περιφερειακή διάσταση».

«Μειώνεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ το κόστος ίδρυσης για περιοχές εντός Αττικής και Θεσσαλονίκης» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πιερρακάκης, τονίζοντας πως «αυτό είναι ένα βασικό κίνητρο για να στηρίξουμε προσπάθειες ίδρυσης τέτοιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας».

Απαντώντας στη συνέχεια στην ερώτηση γιατί ξένα Πανεπιστήμια, όπως το Χάρβαρντ να έρθουν στην Αθήνα και να μην πάει κανείς να σπουδάσει εκεί σημείωσε:
«Καταρχάς, δύο παρατηρήσεις σε αυτό. Η πρώτη παρατήρηση είναι το ότι πολλά μεγάλα Πανεπιστήμια από όλον τον πλανήτη δημιουργούν παραρτήματα σε όλον τον κόσμο, αυτό ισχύει και για κορυφαία αμερικανικά Πανεπιστήμια όπως το Yale, το Johns Hopkins, το Duke και άλλα και ευρωπαϊκά».

Το παράδειγμα της Κύπρου

«Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι εμείς αυτή τη στιγμή οφείλουμε να ανοίξουμε το πλαίσιο, τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Άλλες χώρες που αυτό το πράγμα το έκαναν κατά αντιστοιχία – συζητάμε για την Κύπρο... Η μία διάσταση είναι το ότι η Ελλάδα έχει 40 χιλιάδες φοιτητές που αυτή τη στιγμή σπουδάζουν έξω και εάν βάλουμε τον αριθμό αυτό και τον συγκρίνουμε με άλλες χώρες οι Έλληνες που σπουδάζουν έξω είναι περισσότεροι από τους Ισπανούς, περισσότεροι από τους Άγγλους και η Πορτογαλία που έχει έναν αντίστοιχο πληθυσμό με τον δικό μας έχει δεκατρείς χιλιάδες. Αυτό από μόνο του δείχνει κάτι σε σχέση με το πρόβλημα. (...) Εγώ θα σας προσθέσω και κάτι άλλο, ότι η Κύπρος κατάφερε να γίνει περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο μέσα σε είκοσι χρόνια, δεκαεννιά χρόνια αφού ψήφισαν τον νόμο εκεί με συναίνεση του πολιτικού τους συστήματος και μπράβο τους».

Τι είπε για τα Κολλέγια

Όταν ρωτήθηκε αν τα κολλέγια θα μπορούν να γίνουν Πανεπιστήμια ήταν ξεκάθαρος.

«Όχι, δεν προβλέπει αυτό ο νόμος. Ο νόμος μιλάει ξεκάθαρα για ίδρυση νέων δομών,
ιδρύονται νέα Νομικά Πρόσωπα. Εκεί, αν θέλετε, είναι και η θεσμική καινοτομία του νόμου. Τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Αυτά ιδρύονται αφού έχουν έγκριση από την Ανεξάρτητη Αρχή, την ΕΘΑΕΕ, και αφού έχουν έγκριση και από τον ΕΟΠΠΕΠ για το κτηριολογικό κομμάτι. Πρέπει να είναι μη κερδοσκοπικές αυτές οι δομές, αυτές οι δομές έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα σημερινά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου είναι, διφυείς, και όλα τα κριτήρια τα μη κερδοσκοπικά τα οποία μπαίνουν και τα ποιοτικά τα οποία μπαίνουν, αφορούν την ίδρυση νέων οντοτήτων, οι οποίες είναι ουσιαστικά παραρτήματα, είναι εγκατάσταση, είναι παραρτήματα νέων πανεπιστημίων. Άρα, μιλάμε για τελείως διαφορετικούς όρους, συν βέβαια τους όρους που έχουν μπει και σε σχέση με την ελάχιστη βάση εισαγωγής».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ξεπεράστηκε κάθε όριο: Χιλιάδες παίρνουν online Proficiency σε 1 ημέρα ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 10/5

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κολοσσός Ρόδου
Αυτές είναι οι πραγματικές ιστορίες πίσω από τα 7 θαύματα του κόσμου
Τα περισσότερα από αυτά έχουν χαθεί μέσα στο χρόνο -μόνο η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας παραμένει στη θέση της- αλλά εξακολουθούν να αιχμαλωτίζουν τη...
Αυτές είναι οι πραγματικές ιστορίες πίσω από τα 7 θαύματα του κόσμου