Εκπαιδευτικοί 1ου Γυμνασίου Πύργου: Γιατί εμείς πειραματόζωα;
Πανάκριβα σπίτια, έλλειψη νερού και κανένα επίδομα από την πλευρά του δήμου προς τους/τις αναπληρωτές/τριες, παρότι «διαφημίζεται» από τον συγκεκριμένο δήμο ότι παρέχει βοήθημα 1000 ευρώ...

Μια ανοικτή επιστολή προς τους συναδέλφους τους, η οποία απεικονίζει με γλαφυρό τρόπο όλο το χάος και τα προβλήματα που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί -και ιδίως οι αναπληρωτές- που διορίζονται σε νησιά, παρουσιάζει το alfavita.gr

Την επιστολή αυτή τη λάβαμε από ομάδα αναπληρωτών-τριών του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις και του Ε.ΠΑ.Λ. Οινουσσών αναφορικά με τα προβλήματα που βίωσαν το προηγούμενο σχολικό έτος 2022-2023, και απευθύνεται προς κάθε αναπληρωτή εκπαιδευτικό που σκοπεύει να δηλώσει ως προτίμηση περιοχής το συγκεκριμένο, αλλά και  κάποιο άλλο δυσπρόσιτο νησί.

Θα μπορούσε να εκληφθεί σαν λίβελος κατά του νησιού, αν οι αναφορές και τα προβλήματα που περιγράφονται μέσα δεν ήταν πραγματικά και αν ανάλογες καταστάσεις δεν είχαμε δει να συμβαίνουν κάθε χρόνο και σε άλλα νησιά. Kι έτσι αντιλαμβάνεται κανείς ότι ακόμα κι ένας παράδεισος μπορεί να βιώνεται σαν κόλαση, όταν οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές για τους ντόπιους και τους παραθεριστές, σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς...

«Θα προσπαθήσουμε να παραθέσουμε κάποια από τα πολλά προβλήματα, με απώτερο στόχο την ορθή και έγκυρη ενημέρωση των υπολοίπων συναδέλφων, οι οποίοι εν όψει των δηλώσεων περιοχών, ενδέχεται να επιλέξουν το εν λόγω μέρος και να βρεθούν, όπως εμείς, προ πολλών και δυσάρεστων εκπλήξεων. Ευελπιστούμε, ταυτόχρονα, μέσω της επιστολής μας να συμμορφωθούν οι ιθύνοντες και να μην εθελοτυφλούν στις αντικειμενικές αυτές δυσκολίες, καθώς το ύφος του κειμένου μας εκτός από αφυπνιστικό προς τους συναδέλφους είναι και αρκετά καταγγελτικό, με αποκλειστικό γνώμονα την καλυτέρευση των πραγμάτων και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Αναλυτικά η ανοικτή επιστολή των εκπαιδευτικών από τις Οινούσσες

Αγαπητοί/ές συνάδελφοι,

Έφτασε για μία ακόμη χρονιά η πολυπόθητη ώρα της δήλωσης περιοχών, ούτως ώστε να καταφέρουμε (ή να ελπίζουμε έστω) ότι θα δουλέψουμε. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να καταθέσουμε την χειρότερη εμπειρία που είχαμε έως σήμερα στην επαγγελματική μας πορεία όχι μόνο για να τη μοιραστούμε μαζί σας, αλλά και για να σας κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Πολλοί από εμάς έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα αυτά τα χρόνια που διάγουμε αναπληρωτές και, όπως είναι φυσικό, έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες. Παρ` όλα αυτά κανένα μέρος από όλα όσα έχουμε βρεθεί εμείς έως τώρα ως αναπληρωτές δεν μπορεί να συγκριθεί με την επιλογή της Β΄ Χίου και για να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι με το νησί των Οινουσσών.

Σε περίπτωση που ορισμένοι από εσάς αγνοείτε το εν λόγω νησί, πρόκειται για ένα ακριτικό νησί με όλη τη σημασία της λέξεως του δυσπροσίτου. Με τη μετάβασή μας σε αυτό φυσικά και αναμέναμε να αντιμετωπίσουμε -και εύλογα- αντικειμενικές δυσκολίες, όμως τα πράγματα εν τέλει κατέληξαν για όλους μας να είναι πολύ χειρότερα απ’ ό,τι μπορεί ίσως να φανταστεί κανείς.

Ακολούθως, θα προσπαθήσουμε να παραθέσουμε κάποια από τα πολλά προβλήματα, με απώτερο στόχο την ορθή και έγκυρη ενημέρωση των υπολοίπων συναδέλφων, οι οποίοι εν όψει των δηλώσεων περιοχών, ενδέχεται να επιλέξουν το εν λόγω μέρος και να βρεθούν, όπως εμείς, προ πολλών και δυσάρεστων εκπλήξεων. Ευελπιστούμε, ταυτόχρονα, μέσω της επιστολής μας να συμμορφωθούν οι ιθύνοντες και να μην εθελοτυφλούν στις αντικειμενικές αυτές δυσκολίες, καθώς το ύφος του κειμένου μας εκτός από αφυπνιστικό προς τους συναδέλφους είναι και αρκετά καταγγελτικό, με αποκλειστικό γνώμονα την καλυτέρευση των πραγμάτων και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής.

Θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο το γεγονός ότι όλοι θα έπρεπε να διευκολύνουν τους εκπαιδευτικούς στην καθημερινότητά τους, προκειμένου να ασκούν απρόσκοπτα το εκπαιδευτικό λειτούργημα κι όχι οι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται μέσα σε έναν κυκεώνα προβλημάτων, όπου προσπαθούν να επιβιώσουν στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ενός ακριτικού και κατ’ επέκταση αφιλόξενου νησιού.

  1. Έλλειψη αξιοπρεπούς στέγασης αλλά και εν γένει έλλειψη στέγασης.

Εκκινώντας, λοιπόν, με το πλέον βασικό πρόβλημα, το οποίο ταλανίζει όποιον κληθεί να μείνει για κάποιο χρονικό διάστημα στις Οινούσσες, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη εύρεση στέγασης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το νησί αποτελείται από σπίτια-«καλύβες», ενώ ορισμένα αξίζουν να έχουν και τον χαρακτηρισμό παραπήγματα. Φυσικά, αυτή η απογοητευτική εικόνα των σπιτιών συνοδεύεται από πανάκριβα ενοίκια, ενώ ορισμένα – και χρειάζεται να το τονίσουμε- ελάχιστα αξιοπρεπή σπίτια διατίθενται σε τιμές απαγορευτικές για τον μισθό ενός εκπαιδευτικού -και όχι μόνο-. Μάλιστα, αξίζει να επισημανθεί ότι οι ιδιοκτήτες φέτος αποφάσισαν να αυξήσουν τα ενοίκια κατόπιν συνεννόησης, γνωρίζοντας πολύ καλά τις θυσίες που γίνονται κάθε χρόνο από τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να διάγουν έστω ικανοποιητικά στο νησί.

Ακόμα, οι ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις αξιοπρεπών σπιτιών που τονίσαμε άνωθεν δεν δύνανται -σε καμία περίπτωση- να καλύψουν ούτε τις ανάγκες στέγασης του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, το οποίο διαμένει στο νησί.

Επιπλέον, ιδιαίτερη μνεία οφείλει να γίνει στο γεγονός ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι πετάνε κάθε χρόνο πολλά ρούχα και παπούτσια εξαιτίας της μούχλας και της υγρασίας που υπάρχει μέσα στα σπίτια -όσο παράξενο και αν ακούγεται αυτό σε πολλούς από εσάς-. Η μούχλα, όπως είναι γνωστό τοις πάσι, πυροδοτεί και πλήθος αλλεργικών συμπτωμάτων, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα υγείας, τα οποία οφείλονταν στην έκθεσή μας στην απίστευτη αυτή υγρασία.

Τέλος, λυπηρό και απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι οι προαναφερθείσες άθλιες συνθήκες διαβίωσης για τους εκπαιδευτικούς οξύνονται έτι περισσότερο από την συμπεριφορά πολλών κατοίκων, οι οποίοι -και πάλι πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων- μας αντιμετώπιζαν επί το πλείστον σαν «κινούμενα πορτοφόλια», τα οποία μόνο απομυζούσαν.

  1. Έλλειψη νερού, του βασικότερου αγαθού, εν έτει 2023!

Το νερό, το πολύτιμο αυτό αγαθό που το θεωρούμε όλοι μας δεδομένο, στις Οινούσσες απέκτησε άλλο πρόσημο, καθώς αρχίσαμε να νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε τριτοκοσμικές συνθήκες. Η ποιότητα του νερού δεν μπορεί να αποτυπωθεί με λόγια, εάν κάποιος δεν το δει ιδίοις όμμασι και δεν το βιώσει. Το νερό, το οποίο δεν είναι τρεχούμενο, έρχεται από τις δεξαμενές του κάθε σπιτιού, οι οποίες γεμίζουν μόνο κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή!

Θα ήταν παράλειψη μας να μην επισημάνουμε ότι οι αλλεπάλληλες διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, σημαίνουν αυτόχρημα και διακοπή της υδροδότησης, καθώς τα μοτέρ, ελλείψει ηλεκτρικής ενέργειας αδυνατούν να παρέχουν νερό στα σπίτια.

  1. Διακοπή χορήγησης επιδόματος από τις Δημοτικές Αρχές.

Το αποκορύφωμα της δυσαρέσκειάς μας και η μεγαλύτερη απογοήτευση, όμως, για όλους εμάς αποτέλεσε η συμπεριφορά της δημοτικής αρχής, η οποία, αν και φυσικά γνωρίζει εις βάθος όλα τα κακώς κείμενα κι όλες τις παραπάνω δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, ήταν παντελώς απούσα και δυστυχώς αποδείχτηκε κατά πολύ κατώτερη των περιστάσεων, δυσχεραίνοντας το έργο μας. Πιο συγκεκριμένα, θέλουμε να τονίσουμε ότι κανένα επίδομα ΔΕΝ χορηγήθηκε από την πλευρά του δήμου προς τους/τις αναπληρωτές/τριες του σχολικού έτους 2022-2023, παρότι «διαφημίζεται» από τον συγκεκριμένο δήμο ότι παρέχει βοήθημα 1000 ευρώ σε καθέναν από εμάς.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Εκ μέρους της δημοτικής αρχής ανακοινώθηκε επίσημα την περίοδο των Χριστουγέννων πως “με χρηστή και νοικοκυρεμένη διαχείριση θα καταφέρουμε και φέτος να συνεχίσουμε την επιδοματική πολιτική προς τους αναπληρωτές” -μεταφέρουμε επακριβώς τα λόγια που ειπώθηκαν-. Αυτό είχε σαν συνέπεια όλοι οι κάτοικοι να πιστεύουν πως οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί πήραν το συγκεκριμένο χρηματικό βοήθημα, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν όλο και περισσότερο οι τιμές στα ενοίκια -και όχι μόνο-. Πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, συνάντηση κατ’ ιδίαν του Δημάρχου με επιτροπή των αναπληρωτών, όπου τους διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί και ότι προσπαθεί να διαθέσει το ποσό, όμως εις μάτην οι όποιες υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις. Μάλιστα, όταν ζητήσαμε να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος και ανακοινοποίηση στο ορθό ως προς τη μη καταβολή του επιδόματος, ο Δήμος έστειλε e-mail στα σχολεία μας για “την αήθη και αναίτια επίθεση που δέχτηκε”.

Το επίδομα εν τέλει δεν κατεβλήθη ποτέ.

Συμπερασματικά και για να μη μακρηγορούμε, ίσως κάποια από τα προβλήματα αυτά να τα αντιμετωπίσατε ορισμένοι ή να τα αντιμετωπίσετε μελλοντικά και σε κάποιο άλλο νησί (όπως στα νησιά των Κυκλάδων). Όμως, στα εν λόγω μέρη τουλάχιστον ακούγονται περισσότερο οι δυσκολίες, καθώς αναλογικά υπάρχουν περισσότεροι συνάδελφοι και με ομαδική αντίδραση αυτών πιθανόν στο τέλος αφουγκράζονται οι ιθύνοντες και η πολιτεία τα προβλήματα και ενδεχομένως βρίσκεται κάποια λύση. Στις Οινούσσες αισθανθήκαμε απελπιστικά μόνοι. Ξέρουμε πως υπάρχουν συνάδελφοι που προκειμένου να δουλέψουν δηλώνουν όλη την Ελλάδα. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να μην περάσετε τα ίδια ή τουλάχιστον να δηλώσετε το συγκεκριμένο νησί, όχι με άγνοια κινδύνου όπως εμείς, αλλά συνειδητά κι έχοντας προετοιμαστεί ψυχολογικά για όλες τις δυσκολίες. Ελπίζουμε η πολιτεία και οι Δημοτικές Αρχές να σεβαστούν επιτέλους τη δουλειά μας και να μην τους βρίσκουμε απέναντι όταν διεκδικούμε τα αυτονόητα.

Καλή τύχη και συνετή τοποθέτηση σε όλους! Ευχόμαστε όλοι σας να βρείτε φέτος μια Ιθάκη, χωρίς να αντιμετωπίσετε τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες, που είχαμε εμείς το προηγούμενο έτος…

Με εκτίμηση,

Αναπληρωτές/τριες του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις και του Ε.ΠΑ.Λ. Οινουσσών του σχολικού έτους 2022-23.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκαλοι
Η παραίτηση ενός διευθυντή σχολείου και η αστοχία της "είδησης" της παραίτησης
Εκπαιδευτική πολιτική που στρεβλώνει τις σχέσεις και μεταξύ των εκπαιδευτικών και με τα παιδιά, που μαραίνει την όποια ζωντάνια, αλήθεια, αυθορμησία,...
Η παραίτηση ενός διευθυντή σχολείου και η αστοχία της "είδησης" της παραίτησης