μιχαηλίδου μεγκα
Λιγότερα κενά από τα πάνω από 45.000 που εκτιμούν οι εκπαιδευτικοί δίνει η υφυπουργός Παιδείας
«Τα βιβλία είναι ήδη εκεί, από τον Ιούλιο στα Δημοτικά, από τον Αύγουστο στα Λύκεια και στα Γυμνάσια. Την προηγούμενη εβδομάδα ορκίστηκαν 3. 700 εκπαιδευτικοί, έγιναν νέοι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και ανέλαβαν το πόστο τους. Τα προηγούμενα 4 χρόνια έγιναν 28.500 νέοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Τα κενά που έχουν εντοπιστεί σήμερα είναι γύρω στις 30.000 αλλά μέχρι την Παρασκευή 25/8 θα δηλώσουν οι αναπληρωτές τις προτιμήσεις τους έτσι ώστε να ξεκινήσει η σχολική χρονιά χωρίς κενά. Μετά θα γίνει η κατανομή βάσει των αιτήσεων αυτών και θα καλυφθούν τα κενά από την αρχή της σχολικής χρονιάς με αναπληρωτές καθηγητές»

Αυτό είπε σήμερα μιλώντας στο Mega η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Δεν εξήγησε όμως πως έβγαλε αυτό τον αριθμό κενών, όταν οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για τουλάχιστον 45.000 κενά ενώ το σχολικό έτος 2022-2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά στη Γενική Αγωγή και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση 47.167 προσλήψεις (39.105 εκπαιδευτικοί και 8.062 μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ) αναπληρωτών. Τι έγινε από πέρυσι και, κατά την κ.Μιχαηλίδου, μειώθηκαν τόσο πολύ τα εντοπισμένα κενά;

Η προσχολική αγωγή

Η υφυπουργός Παιδείας – Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αναφέρθηκε στη νέα μεταρρύθμιση που αφορά τη μεταφορά της προσχολικής αγωγής στο υπουργείο Παιδείας καθώς βρισκόταν ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και τους δήμους και στο υπουργείο Εργασίας, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε που δεν έχει ενιαίο πλαίσιο στην προσχολική αγωγή.

«Η προσχολική αγωγή ήταν χωρισμένη στο υπουργείο Εσωτερικών και στους δήμους για τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς και οι ιδιωτικοί ήταν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το σημερινό υπουργείο Οικογένειας. Αυτή η πολυδιάσπαση σήμαινε πως δεν υπήρχε ένα κοινό πρόγραμμα. Πριν τα Χριστούγεννα θα περάσουν όλοι οι σταθμοί στο υπουργείο Παιδείας για να υπάρχει ένας φορέας που μπορεί να γνωμοδοτήσει για το βέλτιστο εκπαιδευτικό συμφέρον του παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δούμε από πολύ νωρίς εάν ένα παιδί για παράδειγμα ανήκει στο φάσμα του αυτισμού ή αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες».

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Όπως τόνισε, η κ. Μιχαηλίδου μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο αποτελούν τα βρέφη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων. Συγκεκριμένα, όπως είπε, στην Ελλάδα γεννιούνται κάθε χρόνο περίπου 856.000 βρέφη ενώ οι θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς είναι μόλις 25.000.

«Το πρόβλημα ξεκίνησε από το ότι δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση γιατί στην ελληνική οικογένεια χρόνια πριν το παιδί έμενε με τον παππού και τη γιαγιά όταν δούλευαν οι γονείς. Δημιουργήθηκε η ζήτηση αλλά δεν υπήρξε η προσφορά θέσεων. Οπότε βάζουμε ένα πρόγραμμα όπου τις 25.000 θέσεις τις κάνει 70.000. Είναι πρόγραμμα που τρέχουμε με το Τεχνικό Επιμελητήριο και χρηματοδοτεί με 200 εκ. την κατασκευή νέων θέσεων σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, έτσι ώστε να τριπλασιάσουμε τις θέσεις».

Σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, υποστήριξε πως: «Δίνουμε στρατηγική προτεραιότητα στη δημόσια Παιδεία. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αναβαθμίσουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο γι’ αυτό έχουμε επενδύσεις πάνω από 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχουμε και τη δημιουργία μέσω ΣΔΙΤ, πάνω από 8.500 θέσεων εστιών».  Και συνέχισε: «Δίνουμε προτεραιότητα στη δημόσια παιδεία, όμως δεν κλείνουμε τα μάτια. Έχουμε ανάγκη στη χώρα μας για καλά μη δημόσια πανεπιστήμια».

Για τις φωτιές

Η κ.Μιχαηλίδου είχε ξεκινήσει τη συζήτηση αναφερόμενη στις πυρκαγιές και είπε τα εξής:

«Είναι πολλά τα μέτωπα  και με δύσκολες καιρικές συνθήκες, όλες οι δυνάμεις βρίσκονται εκεί ώστε να  βοηθήσουν στην κατάσβεση. Εκεί βρίσκεται και ο στρατός για αν μην χάσουμε κάποια ζωή. Θέλουμε να προασπίσουμε την ανθρώπινη ζωή, και το 112 ενημερώνει τον κόσμο ώστε αν απομακρυνθεί. Δυστυχώς είχαμε απώλειες. Τα πλάνα που βλέπουμε από το νοσοκομείο δείχνουν το αποτέλεσμα της πολύ οργανωμένης προσπάθειας από πλευράς κυβέρνησης, έτσι ώστε να μην χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης όπως φαίνεται, να μην απειλείται άμεσα όμως, ήταν καθήκον μας να εκκενωθεί».

Ακούστε τη συνέντευξη

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πιερ πρωινό
Πιερρακάκης: Η σχέση εκπαιδευτικού-μαθητή είναι πυρήνας της παιδείας - Τι είπε για το Ψηφιακό Σχολείο
Τι ανέφερε ο υπουργός Παιδείας για την εκπαίδευση και το Ψηφιακό Σχολείο
Πιερρακάκης: Η σχέση εκπαιδευτικού-μαθητή είναι πυρήνας της παιδείας - Τι είπε για το Ψηφιακό Σχολείο
δηλητηριαση
Λαμία: Ξεσπούν οι γονείς μαθητών που υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση - «Ούτε μία συγγνώμη»
Τι υποστηρίζουν οι γονείς μαθητών που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση από σχολικά γεύματα
Λαμία: Ξεσπούν οι γονείς μαθητών που υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση - «Ούτε μία συγγνώμη»