Ο εργαζόμενος σαν ...αντικείμενο: Πώς να τον μετακινήσεις αιφνιδίως, θέλει δε θέλει
Εργαζόμενοι θα μετακινηθούν χωρίς να μετρά η γνώμη τους, χωρίς να έχουν επιλογή για τη μετακίνηση ή τη μη μετακίνησή τους (βάσει τόπου κατοικίας, οικογενειακής κατάστασης κλπ) χωρίς να ερωτώνται ως υπάλληλοι...

Με την εκλογή της νέας κυβέρνησης, ιδρύθηκε νέο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας υπό τη Σοφία Ζαχαράκη, στη νεοσύστατη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του οποίου μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων και θέσεων προσωπικού, η Διεύθυνση Νεολαίας  από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του  Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Μαζί με τις αρμοδιότητες όμως, θα μεταφερθούν και τα λαμπατέρ, τα ερμάρια, οι γλάστρες, οι πίνακες, τα μολύβια, και... οι εργαζόμενοι! Οι υπάλληλοι που μέχρι τώρα υπηρετούν στην εν λόγω Διεύθυνση μετακινούνται εκεί, σα να ήταν αντικείμενα! Έτσι απλά.

Η εξέλιξη αυτή, που ουσιαστικά αιφνιδιάζει και αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν αντικείμενα,  αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση ανάμεσα στους υπαλλήλους, μια Πρωτοβουλία των οποίων (Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Υπ. Παιδείας) αποφάσισε να αντιδράσει.

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Η Πρωτοβουλία των εργαζόμενων τονίζει ότι χωρίς να μετρά η γνώμη τους, χωρίς να έχουν επιλογή για τη μετακίνηση ή τη μη μετακίνησή τους (βάσει τόπου κατοικίας, οικογενειακής κατάστασης κλπ) χωρίς να ερωτώνται ως υπάλληλοι, εάν η μεταφορά αρμοδιοτήτων εξυπηρετεί τη χρηστή λειτουργία της διοίκησης και τις αρχές της καλής διακυβέρνησης, που τόσο «ωραία» περιγράφονται στο ν.4622/19  περί επιτελικού κράτους, εντέλλονται να αλλάξουν τόπο εργασίας.

Και που πάνε όλες αυτές  οι «όμορφες» λέξεις, οι οποίες δικαιολογούν τη μετακίνηση των συναδέλφων;

Στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: όπου  κοινωνική συνοχή σημαίνει, απαίτηση αποδοχής ανισοτήτων και εξορκισμός των κοινωνικών διεκδικήσεων, με την οικογένεια να αποκτά το ρόλο ενός ιδεολογικού εργαλείου του νέου κοινωνικού συντηρητισμού.

Στην ουσία μας λένε ότι είναι μια καλή ιδέα να σηκωθεί ένας/μια εργαζόμενος/η το πρωί και να πληροφορηθεί  ότι θα μετακινηθεί και αυτός και η θέση στην οποία υπηρετεί κάπου αλλού, με ασαφές περιεχόμενο του «τι θα κάνει», αν αυτό θα εξυπηρετήσει το αντικείμενο της εργασίας του κι αν θα έχει επιπτώσεις στην προσωπική του ζωή.

Επίσης μας λένε ότι είναι μια καλή ιδέα να αποδεχθεί κανείς το ιδεολόγημα ότι όλο αυτό είναι αναπόσπαστο κομμάτι επιτυχούς επιτελικής οργάνωσης, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος χρηστής διοικητικής πρακτικής κι ότι εκχωρώντας το δικαίωμα στην έκφραση άποψης για κάτι τόσο σημαντικό, παραμένει κάποιος/α αξιοπρεπής.

Χαμηλές λοιπόν προσδοκίες, αποδοχή ανισοτήτων, πειθαναγκασμός.

Και κάπως έτσι το αφύσικο καθίσταται φυσιολογικό.

Συνάδελφοι/ισσες, ας μην ξεχνάμε ότι ο δημόσιος τομέας είναι στο στόχαστρο μιας πολιτικής που έχει ως στρατηγικό στόχο τον δραστικό περιορισμό του, την κατάργηση δομών – υπηρεσιών και την εκχώρηση μεγάλου μέρους των δραστηριοτήτων του στο ιδιωτικό κεφάλαιο και κατ΄ επέκταση κατάργηση της μονιμότητας.

Στο όνομα μιας υποτιθέμενης αναδιοργάνωσης των δημοσίων υπηρεσιών, οι κρίσιμοι τομείς της Υγείας, της Παιδείας, των Ασφαλιστικών Ταμείων, βρίσκονται εδώ και καιρό στα όρια των δυνατοτήτων τους. Το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών. Η λειτουργία τους εξασφαλίζεται χάριν της αυτοθυσίας, σε πολλές περιπτώσεις, των εργαζόμενων.

Η κυβέρνηση νομίζει ότι μπορεί να φτιάξει ένα κόσμο, όπου η διεκδίκηση, ο αγώνας, δεν υπήρξαν ποτέ.

Μας λένε να πάψουμε, να μην ακούγεται πια η φωνή μας.

Κι όμως η ελευθερία μας, δεν μπορεί να είναι άλλη από τη συντροφικότητά μας.

Στο πλευρό των συναδέλφων.

Όχι στις μετακινήσεις με το «έτσι θέλω».

-Αλλαγές χωρίς την ενεργή συμμετοχή των ανθρώπων που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» των υπηρεσιών, δεν είναι αλλαγές, είναι αυθαιρεσίες.

-Απαιτούμε από το Σύλλογο να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους συναδέλφους ώστε να αποτραπεί η μετακίνησή τους.

Στηρίζουμε τους συναδέλφους/ισσες στο δικαίωμα της επιλογής και θα διεκδικήσουμε μαζί τους το δίκιο τους»

Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Υπ. Παιδείας

Και οι υπάλληλοι της Κεντρικής Υπηρεσίας

Αιφνιδιασμένοι δηλώνουν οι υπάλληλοι της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου παιδείας, από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Νεολαίας της Γενικής Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας στο νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, υπό την Σοφία Ζαχαράκη.

Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν  την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η επιθυμία των υπαλλήλων να μεταφερθούν στο νέο Υπουργείο ή να παραμείνουν στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Η ανακοίνωση:

«Με το π.δ. 77/2023 (ΦΕΚ 130/τ. Α΄/27-6-2023) μεταφέρεται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων και θέσεων προσωπικού, η Διεύθυνση Νεολαίας της Γενικής Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας.

Δηλώνουμε τον αιφνιδιασμό μας για την εν λόγω μεταφορά και επισημαίνουμε την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η επιθυμία των υπαλλήλων να μεταφερθούν στο νέο Υπουργείο ή να παραμείνουν στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι ενώ είναι σε ισχύ ο θεσμός της κινητικότητας, που επιτρέπει στους δημοσίους υπαλλήλους να αιτούνται τη μετάταξή τους σε άλλον φορέα με βάση τα προσόντα και τις επιθυμίες τους, εντούτοις αυτή η δυνατότητα εν προκειμένω δεν αξιοποιήθηκε.

Το θέμα συζητήθηκε ήδη στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΚΥΠ, εκλήθη υπηρεσιακός παράγοντας να ενημερώσει το ΔΣ και θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

Είμαστε στο πλευρό των συναδέλφων για ό, τι χρειαστεί.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Γεμίζουν τα νοσοκομεία με μαθητές με διαταραχές συμπεριφοράς και επιθετικότητας

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

σχολεία
Άμεση αποκατάσταση των επικίνδυνων κτηριακών βλαβών στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς!
Ανακοίνωση από τον ΣΕΠΕ Αμαρουσίου - «Ο Δήμος Κηφισιάς να αναλάβει τις ευθύνες του»
Άμεση αποκατάσταση των επικίνδυνων κτηριακών βλαβών στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς!
ΙΕΠ
ΙΕΠ: Πρόσκληση προς εκπαιδευτικούς σε διαδικτυακή δράση για τη Βιώσιμη Πολιτειότητα
Στόχος του Έργου είναι η δημιουργία Ακαδημίας Εκπαιδευτικών για την προώθηση πράσινων δεξιοτήτων και ειδικότερα την ανάπτυξη της Βιώσιμης...
ΙΕΠ: Πρόσκληση προς εκπαιδευτικούς σε διαδικτυακή δράση για τη Βιώσιμη Πολιτειότητα
myschool.jpg
Myschool: Κονδύλι 1 εκ.€ για αναβάθμιση εξοπλισμού και υπηρεσιών - Τι αλλάζει
Προβλέπεται προμήθεια εξοπλισμού-υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών σε κύρια υποδομή και τη λειτουργία κέντρου δεδομένων ανάκτησης από καταστροφές...
Myschool: Κονδύλι 1 εκ.€ για αναβάθμιση εξοπλισμού και υπηρεσιών - Τι αλλάζει