Σικιαρίδειο Ίδρυμα
Οι εργαζόμενοι στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα απεργούν την Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023 - Ζητούν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων 5 μηνών

Σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα την Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023, και παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο (οδός Πεντέλης 58, 151 26 Μαρούσι) στις 9:00 πμ.

Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα εδώ και χρόνια βιώνουν την εργασιακή αβεβαιότητα καθώς ο χώρος μαραζώνει. Από 120 με 140 εξυπηρετούμενους και 80 εργαζόμενους πριν από 10 περίπου χρόνια έχει φθάσει να εξυπηρετεί μόλις 60 με 70 εξυπηρετούμενους που τους στηρίζουν 25 όλοι κι όλοι εργαζόμενοι (διοικητικό, επιστημονικό, εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό).  Το 2012 μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις παρέμεινε «ανοιχτό» παρά τα σχέδια κλεισίματός του.

«Από το Μάρτη του 2021 η Διοίκηση μέσω της νέας Προέδρου, σε κλίμα τρομοκρατίας επέβαλε στους εργαζόμενους επέκταση του ωραρίου εργασίας, άσκησε πιέσεις στους συναδέλφους για μη χρήση του δικαιώματος τους σε άδειες ειδικού σκοπού, προχώρησε σε απολύσεις, και εξώθησε σε παραίτηση ακόμα και τον πρόεδρο του ΔΣ των εργαζομένων με τους εργαζόμενους να βρίσκονται τότε απλήρωτοι για τρεις μήνες» επισημαίνουν. 

«Η κατάσταση για τους εργαζομένους είναι ακόμα πιο ΤΡΑΓΙΚΗ.  Αυτή τη στιγμή διανύουν για άλλη μια φορά τον 5ο μήνα απλήρωτοι και μάλιστα μέσα στην κατάσταση της ακρίβειας που στραγγίζει το πορτοφόλι των λαϊκών οικογενειών» καταλήγουν.  

Ψήφισμα Αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους και τους εξυπηρετούμενους  στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα 

Οι εργαζόμενοι στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα εδώ και χρόνια βιώνουν την εργασιακή αβεβαιότητα καθώς ο χώρος μαραζώνει. Από 120 με 140 εξυπηρετούμενους και 80 εργαζόμενους πριν από 10 περίπου χρόνια έχει φθάσει να εξυπηρετεί μόλις 60 με 70 εξυπηρετούμενους που τους στηρίζουν 25 όλοι κι όλοι εργαζόμενοι (διοικητικό, επιστημονικό, εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό).  Το 2012 μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις παρέμεινε «ανοιχτό» παρά τα σχέδια κλεισίματός του.

Από το Μάρτη του 2021 η Διοίκηση μέσω της νέας Προέδρου, σε κλίμα τρομοκρατίας επέβαλε στους εργαζόμενους επέκταση του ωραρίου εργασίας, άσκησε πιέσεις στους συναδέλφους για μη χρήση του δικαιώματος τους σε άδειες ειδικού σκοπού, προχώρησε σε απολύσεις, και εξώθησε σε παραίτηση ακόμα και τον πρόεδρο του ΔΣ των εργαζομένων με τους εργαζόμενους να βρίσκονται τότε απλήρωτοι για τρεις μήνες. 

Σήμερα φθάνει να μιλάει για αναβάθμιση και αναγέννηση του Ιδρύματος μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενώ στην πραγματικότητα:

Η κατάσταση για τους εργαζομένους είναι ακόμα πιο ΤΡΑΓΙΚΗ.  Αυτή τη στιγμή διανύουν για άλλη μια φορά τον 5ο μήνα απλήρωτοι και μάλιστα μέσα στην κατάσταση της ακρίβειας που στραγγίζει το πορτοφόλι των λαϊκών οικογενειών.  Μάλιστα υπήρχε μεγάλη πιθανότητα όπως συνέβη με το δώρο των Χριστουγέννων να μην πάρουν ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ αν δεν το κατήγγειλαν με επιστολή τους και τελικά τους δόθηκε μόλις σήμερα (11/04/2023). Με βάση τα παραπάνω οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους.  Δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουνε ούτε τα απαραίτητα και αυτονόητα ως προς το ζην (είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα, λογαριασμοί, ενοίκιο). Ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ζητώντας συνεχώς δανεικά από φίλους και το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον. Έχουν καταρρεύσει ψυχολογικά και σωματικά στην κυριολεξία. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά στην δουλεία τους με συνέπεια και αγάπη προς τους εφήβους και ενήλικες με αναπηρία. Κάποιοι συνάδελφοι απελπισμένοι οδηγούνται σε παραίτηση ενώ κάποιοι προχωρούν σε επίσχεση ώστε τουλάχιστον να λαμβάνουν το επίδομα επίσχεσης και να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Η κατάσταση για τους εξυπηρετούμενους είναι επίσης ΤΡΑΓΙΚΗ. Η συρρίκνωση των υπηρεσιών του φορέα συνεχίζεται με αποτέλεσμα ο φορέας να λειτουργεί χωρίς εργοθεραπευτή, χωρίς λογοθεραπευτή, χωρίς ψυχολόγο, με μία μόνο κοινωνική λειτουργό που σε περίπτωση απουσίας της, το Ίδρυμα μένει χωρίς κοινωνική υπηρεσία. Επίσης απολύθηκαν άτομα και έκλεισαν δύο εργαστήρια με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς επίσημη ενημέρωση (Εργαστήριο Τροφοδοσίας και Ξυλουργείου). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα εργαστήρια με περισσότερα παιδιά και να μην μπορεί να γίνει η σωστή εκπαίδευση, χωρίς υλικά για να λειτουργήσουν τα εργαστήρια, τα οποία έχουν καταντήσει χώροι φύλαξης ανθρώπινων ψυχών. Ακόμα και η μετακίνηση των εξυπηρετούμενων ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση (αρχές Δεκέμβρη) γιατί είχαν σκαλώσει οι διαγωνισμοί στην Περιφέρεια.  

Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα ανέκαθεν προσέφερε μεσημεριανό γεύμα στους εξυπηρετούμενους η ποιότητα του οποίου έχει υποβαθμιστεί πλήρως. Για βοηθητικό προσωπικό ούτε κουβέντα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να αναλαμβάνουν ακόμα και ρόλο φροντιστή.

Οι απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας του φορέα όχι μόνο δεν διασφαλίζουν την εκπλήρωση του επιστημονικού και εκπαιδευτικού έργου αλλά θέτουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους με αναπηρία που εξυπηρετούν και βέβαια οδηγούν στην επαγγελματική εξουθένωση το προσωπικό που επιδεινώνεται μέσα στο κλίμα εκφοβισμού και τρομοκράτησης που επικρατεί.  

Όσες κυβερνήσεις πέρασαν από το 2012 και μετά (ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ) συνεχίζουν το έργο της υποβάθμισης των υπηρεσιών ενός από τους ελάχιστους φορείς που προσφέρουν υπηρεσίες σε εφήβους και νέους με νοητική αναπηρία. Λένε ότι διασφαλίζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, ενώ κρατούν με νόμο την επιχορήγηση φορέων όπως το Σικιαρίδειο στο 30% του προϋπολογισμού τους και τα ωθούν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ενώ αυτά είναι που παραδοσιακά και με μεγάλη τεχνογνωσία καλύπτουν τα κρατικά κενά για την υποστήριξη των εφήβων και των ενηλίκων με αναπηρία.   

Απαιτούμε:

  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και του Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους στο Σικιαρίδειο.
  • Προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού κάθε ειδικότητας με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας για την ασφαλή λειτουργία της δομής.
  • Προγράμματα εκπαίδευσης για τους εξυπηρετούμενους με επιστημονικά σύγχρονες προδιαγραφές.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών της δομής.
  • Να σταματήσουν τώρα η τρομοκρατία, οι απειλές και οι εκφοβισμοί των εργαζομένων.

Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση για υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά κρατικό, δωρεάν, σύστημα Πρόνοιας – Ειδικής Αγωγής κι Αποκατάστασης, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Σωματειακή Επιτροπή Σικιαριδείου

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ)

Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ)

Σύλλογος Εργαζομένων Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα»

Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΓΝΥΑ

Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ)

Η προκήρυξη απεργίας της ΠΟΜΕΕΑ

Προκηρύσσουμε Απεργία για τους εργαζόμενους στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα για την Πέμπτη 11/05/2023 και παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο (οδός Πεντέλης 58, 151 26 Μαρούσι) στις 9:00 πμ. απαιτώντας:

  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων 5 μηνών που οφείλονται στους εργαζόμενους στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα.
  • Να σταματήσουν τώρα η τρομοκρατία, οι απειλές και οι εκφοβισμοί των εργαζομένων από την Πρόεδρο του ΔΣ.
  • Προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού κάθε ειδικότητας με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας για την ασφαλή λειτουργία της δομής.
  • Προγράμματα εκπαίδευσης για τους εξυπηρετούμενους με επιστημονικά σύγχρονες προδιαγραφές.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών της δομής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

tsoulias
Ανάσα Ζωής το Βιβλίο
«Στη χώρα μας συμβαίνει το εξής με το βιβλίο. Το παιδί όταν αρχίζει και μεγαλώνει (οπότε αποκτά την πρώτη του σχέση με το βιβλίο) δεν βλέπεις στο...
Ανάσα Ζωής το Βιβλίο
ενοτητα
Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής: «Στις εκλογές στηρίζουμε την γραμμή της αντίσταση και του αγώνα»
«Στον δρόμο μπορούμε να νικήσουμε τις αντιδραστικές πολιτικές και να σπάσει ο κυβερνητικό αυταρχισμός»
Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής: «Στις εκλογές στηρίζουμε την γραμμή της αντίσταση και του αγώνα»