ΓΑΚ Λάρισας
Τα προγράμματα πραγματοποιούνται τις ημέρες Τρίτη έως Πέμπτη, στο κτίριο των Γενικών Αρχείων, στο 3ο χλμ. Π.Ε.Ο. Λάρισας – Θεσσαλονίκης, και στο Αρχειοφυλακείο Αγιάς στο Μεταξοχώρι για ομάδες 25 μαθητών

ΓΑΚ Λάρισας επαναφέρουν τη δράση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές όλων των βαθμίδων, με σκοπό την ενημέρωση για το έργο της υπηρεσίας και την επαφή με τα τεκμήρια της τοπικής ιστορίας. Τα παρακάτω προγράμματα είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών:

  • «Το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Μεταξοχωρίου»

Μέσα από την ταξινόμηση και την θεματική ευρετηρίαση του αρχείου του Δημοτικού Σχολείου Μεταξοχωρίου, παρουσιάζεται η ίδρυση, η ιστορία και η διαδρομή της εκπαιδευτικής μονάδας που ξεκινά από το 1882. Διηγούμαστε την λειτουργία του σχολείου στο πέρασμα των χρόνων, αντλώντας στοιχεία από τα πολύτιμα έγγραφα του αρχειακού υλικού.

Οι μαθητές μαθαίνουν για τις αρχειακές πηγές και την αξία διατήρησής τους ενώ παράλληλα έρχονται σε επαφή με έγγραφα, μαρτυρίες και πληροφορίες για την σχολική ζωή παλαιότερων δεκαετιών μέσα από το Δημοτικό Σχολείο Μεταξοχωρίου που λειτούργησε στον χώρο της παρουσίασης.

(Απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Διάρκεια 45’, περιλαμβάνεται σύντομη ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο του Αρχειοφυλακείου).

  • «Οι πηγές αφηγούνται… η μαθητική ζωή την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών: ντύσιμο και εμφάνιση των μαθητών και εκπαιδευτικών»

Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία με τον κόσμο των αρχείων και η καλλιέργεια αρχειακής και ιστορικής συνείδησης των μαθητών. Τα παιδιά έξω από τα στενά όρια του σχολείου, μέσα από δραστηριότητες βιωματικής προσέγγισης και διερευνητικής μάθησης, συνδέουν τη λειτουργία του κράτους με ιστορικά γεγονότα που διδάσκονται στο σχολείο.

Το πρόγραμμα είναι συμβατό με τις αρχές της σύγχρονης παιδαγωγικής και επιχειρεί να αποκαλύψει τις σχέσεις που συνδέουν τη λειτουργία του κράτους με την ιστορία παραθέτοντας πληροφορίες και γνώσεις στους μαθητές μέσα από ερμηνευτική προσέγγιση. Χρησιμοποιούνται και αναλύονται έγγραφα που στάλθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας της περιόδου της δικτατορίας με οδηγίες και διαταγές προς μαθητές και εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα, τα παιδιά καλούνται να μελετήσουν την πηγή, να διαμορφώσουν ένα ιστορικό ερώτημα, να καταγράψουν τις παρατηρήσεις τους και να απαντήσουν στο ιστορικό ερώτημα.

Συνάδει με τα Προγράμματα Σπουδών και συμβάλλει στον εμπλουτισμό και στην εξέλιξη των διδακτικών τους στόχων, συμπληρώνοντας τις γνώσεις των μαθητών χωρίς να υποκαθιστά τη σχολική τους μόρφωση. Συνδέεται με τα σχολικά μαθήματα:

• Ιστορία (Ε' & ΣΤ' Δημοτικού, Γ' Γυμνασίου, Γ' Λυκείου)

• Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή (Ε' Δημοτικού, Γ' Γυμνασίου), στα πεδία που έχουν σχέση με την αναφορά στη δικτατορία ως ιστορικό γεγονός αλλά και ως καθεστώς που για μια χρονική περίοδο καταλύει τη δημοκρατία. Μπορούν όμως να το παρακολουθήσουν μαθητές όλων των τάξεων Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου. Επιπλέον, διαφοροποιείται και προσαρμόζεται ειδικά για το Νηπιαγωγείο και για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

(Απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Διάρκεια 90’)

  • «Ο θεσμός της προίκας»

Ο θεσμός της προίκας παρουσιάζεται μέσα από το αρχειακές πηγές που εντοπίζουμε στα συμβολαιογραφικά αρχεία. Η έννοια της προίκας μέσα από το πέρασμα των αιώνων που έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα. Ο πανάρχαιος θεσμός στην Αρχαία Σπάρτη, την Ρωμαϊκή Εποχή , το Βυζάντιο έως την σύγχρονη εποχή. Μέσα από τα Προικοσύμφωνα ως δεσμευτικό κείμενο (συμβόλαιο) απεικονίζεται ο ρόλος της γυναίκας στην οικογένεια και στην κοινωνία με μία ιστορική αναδρομή έως την κατάργηση της.

Στα πλαίσια του προγράμματος, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά που συμμετέχουν, να ερευνήσουν και να εντοπίσουν πληροφορίες, αντλώντας στοιχεία από προικοσύμφωνα. Στην συνέχεια παρουσιάζουν και συζητούν για την εξέλιξη του θεσμού μέσα από το αρχειακό υλικό.

(Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Διάρκεια 50’)

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται τις ημέρες Τρίτη έως Πέμπτη, στο κτίριο των Γενικών Αρχείων, στο 3ο χλμ. Π.Ε.Ο. Λάρισας – Θεσσαλονίκης, και στο Αρχειοφυλακείο Αγιάς στο Μεταξοχώρι για ομάδες 25 μαθητών. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα που παρουσιάζεται στο Αρχειοφυλακείο Αγιάς θα είναι διαθέσιμο δύο φορές το μήνα, λόγω της έλλειψης προσωπικού στο Αρχειοφυλακείο.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2410-281425.

Πληροφορίες για τα ΓΑΚ Λάρισας στην ιστοσελίδα http://gak.lar.sch.gr και τη σελίδα της υπηρεσίας στο facebook.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eksetaseis
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου για την εισαγωγή μαθητών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία
Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής...
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου για την εισαγωγή μαθητών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία