Συστηματική μελέτη στη φυσική και στα μαθηματικά για τους αντίστοιχους διαγωνισμούς, μεθοδική προετοιμασία για τις πανελλαδικές που έρχονται σε λίγους μήνες και στον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο του ενασχόληση με τη ρομποτική που την αγαπά από το δημοτικό κιόλας αλλά και με το σκάκι, που παίζει κυρίως τα καλοκαίρια.
Αυτό είναι το πρόγραμμα του 17χρονου μαθητή Δημήτρη Κόλτση από την Περαία, ο οποίος κατάφερε να κατακτήσει χάλκινο μετάλλιο στην 4η Βαλκανική Ολυμπιάδα Φυσικής, ξεχωρίζοντας ανάμεσα στους καλύτερους.
Ο 17χρονος μαθητής που έκανε περήφανη την οικογένειά του και τους καθηγητές του από τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη όπου φοιτά, συμμετέχει από την Πέμπτη Δημοτικού σε διαγωνισμούς φυσικής και μαθηματικών. Και όπως επισημαίνει στο ThessToday.gr σημαντικό ρόλο για όποιον θέλει να διακριθεί σε διαγωνισμούς παίζουν οι συμβουλές από τους καθηγητές αλλά και η μεγάλη προσπάθεια.
Όπως υπογραμμίζει: «Ήταν αρκετά απαιτητικό. Συμμετείχαν οι καλύτεροι μαθητές από όλα τα Βαλκάνια. Είναι δύσκολο να διακριθείς σε έναν τέτοιο διαγωνισμό. Αλλά αν κάποιος είχε δουλέψει συστηματικά, είχε προσπαθήσει και είχε μεγάλη πίστη στον εαυτό του θα τα κατάφερνε. Από μικρός μπορείς να καταλάβεις την αξία που έχει το να συμμετέχεις σε διαγωνισμούς και έτσι να ξεκινήσεις να ασχολείσαι πιο συστηματικά και μεθοδικά».
Επόμενος στόχος η επιτυχία στις πανελλήνιες
Ο ίδιος δηλώνει χαρούμενος και ικανοποιημένος. Επόμενη πρόκληση αποτελούν οι πανελλήνιες και στόχος του Δημήτρη Κόλτση είναι να εισαχθεί σε μια πολυτεχνική σχολή της Ελλάδας ή να ακολουθήσει τον κλάδο του engineering σε κάποια σχολή του εξωτερικού.
Ερωτηθείς για το τι θα συμβούλευε κάποιον μαθητή που θέλει να συμμετέχει σε διαγωνισμούς φυσικής και μαθηματικών, τόνισε ότι δεν πρέπει να φοβάται την αυστηρή, εποικοδομητική κριτική. «Εάν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με αυτό καλό θα ήταν να βρει έναν σύμβουλο. Κάποιον να του δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για το τι πρέπει να διαβάζει και πώς θα πρέπει να κάνει την κατανομή του χρόνου του. Να ρωτήσει δηλαδή τους καθηγητές του ή κάποιον που ασχολείται με αυτό. Γιατί αν κάποιος ασχολείται μόνος του, είναι πολύ δύσκολο να προκριθεί. Το πιθανότερο είναι ότι μπορεί να απογοητευτεί και να αποτύχει».
Πολύ σημαντικό για τον ίδιο είναι και το γεγονός πως η κλίση στις θετικές επιστήμες είναι «οικογενειακή υπόθεση», αφού ο πατέρας του είναι βιολόγος και η μικρότερη αδελφή του, μαθήτρια της Τρίτης Γυμνασίου, συμμετέχει επίσης σε διαγωνισμούς φυσικής και μαθηματικών. «Όταν μεγαλώνεις σε μια οικογένεια που όλοι έχουν κλίση προς αυτή την κατεύθυνση, είναι φυσικό επακόλουθο να αρχίσεις να ασχολείσαι με αυτό. Εμένα με βοήθησε, ήταν ένα ερέθισμα».
«Ό,τι πιάνει ο Δημήτρης θέλει να το κάνει τέλειο»
Το ερέθισμα αυτό ξεκίνησε από νωρίς να ανθίζει και να καρποφορεί, σύμφωνα με τη μητέρα του Δημήτρη Κόλτση, κα. Χαρά Αρβίση, η οποία μιλώντας στο ThessToday.gr είπε πως ο γιος της στην Πέμπτη Δημοτικού έλαβε το πρώτο βραβείο φυσικής και στην Έκτη Δημοτικού είχε βγει πρώτος στη φυσική στη Βόρεια Ελλάδα και πέμπτος πανελλαδικά.
«Από μικρός είχε δείξει επιμέλεια. Ποτέ δεν ήθελε να πηγαίνει αδιάβαστος στο σχολείο. Ήταν εργατικός. Οι καθηγητές του όλα αυτά τα χρόνια μού λένε μόνο θετικά. Ένας καθηγητής φυσικής μού είπε κάποτε πως “ό,τι πιάνει ο Δημήτρης θέλει να το κάνει τέλειο“. Είχε συνέπεια και όρεξη, ειδικά για τα μαθηματικά και τη φυσική. Η δασκάλα του από την Πρώτη Δημοτικού κιόλας μού είχε πει ότι ο Δημήτρης έχει έφεση στα μαθηματικά», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αναφερθείσα στη μεγάλη επιτυχία του χάλκινου μεταλλίου στη φετινή Βαλκανιάδα πρόσθεσε πως «μόνο χαρά και περηφάνια μπορώ να νιώσω για το Δημήτρη». Η προηγούμενη χρονιά ήταν πολύ απαιτητική και στον αγώνα που έδινε ο 17χρονος είχε σύμμαχο την οικογένειά του, με την οποία μοιραζόταν το άγχος, την αγωνία και τώρα τη χαρά της επιτυχίας.
«Η χρονιά που πέρασε είχε πολλούς διαγωνισμούς. Ο Δημήτρης συμμετείχε και σε διαγωνισμούς μαθηματικών. Όσον αφορά τη φυσική, η πρώτη φάση ήταν διαδικτυακή και η δεύτερη δια ζώσης. Εκεί ο Δημήτρης προκρίθηκε και μάλιστα ήταν δεύτερος στη σειρά κατάταξης. Συμμετείχαν τέσσερα άτομα της ελληνικής αποστολής και ο Δημήτρης πήρε το χάλκινο μετάλλιο μετά από πολύ συστηματικό διάβασμα», αναφέρει η κα. Αρβίση.
Συμπληρώνοντας έκανε λόγο για ένα ώριμο και συγκροτημένο παιδί που δεν αναλώνεται στα λόγια, μα προτιμά τις πράξεις. «Ο Δημήτρης είναι ώριμος για την ηλικία του, ταπεινός και δεν περηφανεύεται για αυτά που έχει καταφέρει. Λίγα λόγια και σπουδαία έργα. Αυτό τον χαρακτηρίζει».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη