Με αγωγές αποζημιώσεων κατά του Ελληνικού Δημοσίου απαντούν γονείς μαθητών που αναγκάζονται να ζητήσουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά για λόγους «θρησκευτικής συνείδησης» εξαιτίας της επίμονης άρνησης Κεραμέως να αποδεχθεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και να επιτρέψει και σε Χ.Ο μαθητές να ζητούν απαλλαγή επικαλούμενοι απλά «λόγους συνείδησης».
Ηδη δύο οικογένειες, όπως ενημέρωσε το alfavita.gr ο δικηγόρος κ.Βασίλης Σωτηρόπουλος, προτίθενται να ζητήσουν απαλλαγή των παιδιών τους από τα Θρησκευτικά για λόγους «θρησκευτικής συνείδησης» -διατύπωση που επέβαλε η κ.Κεραμέως σε πλήρη αντίθεση με τη γνωμοδότηση της ΑΠΔΠΧ- και κατόπιν να στραφούν με αγωγή αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, επειδή εξαναγκάζονται να αποκαλύψουν ότι τα παιδιά τους δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι για να λάβουν την απαλλαγή...
Οι γονείς θα επικαλεστούν την αμετάκλητη απόφαση «Παπαγεωργίου και άλλοι κατά Ελλάδος» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) βάσει της οποίας καταδικάστηκε η Ελλάδα καθώς κρίθηκε ότι δεν επιτρέπεται το κράτος να βάζει το βάρος σε γονείς να αποκαλύψουν θρησκευτικές πεποιθήσεις έστω και στην αρνητική τους διάσταση προκειμένου να λάβουν απαλλαγή, αλλά και τη γνωμοδότηση της ΑΠΔΠΧ.
Συγκεκριμένα η απόφαση καταδίκασε τη χώρα για παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση υπό το φως του δικαιώματος στην ελευθερία της συνείδησης, της σκέψης και της θρησκείας, λόγω του ότι η Ελλάδα επέβαλε σε γονείς να γνωστοποιήσουν ότι τα παιδιά τους δεν είναι Χ.Ο. ως προϋπόθεση για να λάβουν απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών.
«Το ΥΠΑΙΘ συλλέγει παρανόμως προσωπικά δεδομένα»
Με βάση αυτές τις αποφάσεις οι συγκεκριμένοι γονείς, καθώς και όσοι άλλοι αποφασίσουν να «κυνηγήσουν» το θέμα, θα υποστηρίξουν ότι το ΥΠΑΙΘ, παρά τις αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις περί του αντιθέτου, εξακολουθεί να συλλέγει παράνομα προσωπικά δεδομένα, γεγονός που συνιστά ηθική βλάβη και προβλέπει αποζημίωση.
Οπως μάλιστα τονίζει ο δικηγόρος, οι 4 αποφάσεις του ΣτΕ που επικαλείται η κ.Κεραμέως, έχουν εκδοθεί ΠΡΙΝ από την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, συνεπώς δεν είναι δυνατόν να γίνεται πλέον επίκλησή τους.
Σε όλα αυτα να προστυεθεί και η παρότρυνση του Συνταγματολόγου κ.Σωτηρέλη να ζητήσουν ομαδικές απαλλαγές οι γονείς και οι μαθητές, για να αντιληφθούμε που οδηγεί η υποταγή της κ.Κεραμέως στους εκκλησιαστικούς κύκλους...
Ζήτημα δικαιωμάτων και όχι «αριστερό» αίτημα
Σε ανάρτησή του, ο κ.Σωτηρόπουλος εξηγεί επίσης γιατί το θέμα της απαλλαγής από τα Θρησκευτικά και Χριστιανών Ορθόδοξων μαθητών δεν είναι κάποιο αίτημα δικαιωματιστών της αριστεράς, αλλά ζήτημα ουσίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα ο δικηγόρος στηλιτεύτει μονομερή παρουσίαση του θέματος στον Τύπο:
«Σταθερά μονομερής στην παρουσίαση του θέματος, η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" συνεχίζει την υποστήριξη της σκοταδιστικής άποψης του Υπουργείου Παιδείας, φιλοξενώντας απόψεις μόνο από δύο θεολόγους, έναν κ. Γιαγκάζογλου (ο οποίος έπνεε μένεα προ μηνός κατά της απόφασης του ΣτΕ για το ισότιμο μάθημα που θα παρακολουθούν οι απαλλαγέντες) κι έναν άλλο, μιλώντας για "καταλλαγή" που θα έπρεπε να εμπνέουν τα θρησκευτικά (την λέξη "καταλλαγή" είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος συντάκτης της "Κ" και προ ημερών από "μόνος" του σε άρθρο για το ίδιο θέμα), αλλά και από υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας.
Οι γονείς που θέλουν την απαλλαγή, δεν έχουν γνώμη κατά την Καθημερινή. Μόνο οι θεολόγοι και η Κεραμέως. Οπότε δεν φιλοξενούνται σε καμία παρουσίαση ούτε οι απόψεις των γονέων, όπως του κ. Παπαγεωργίου που πήγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και κέρδισε την Ελλάδα ακριβώς σε αυτή την υπόθεση.
Τα περί "εξ αριστερών" ιδεολογήματα κατά του μαθήματος των θρησκευτικών που αναφέρει ο συντάκτης δεν εκπροσωπούν κανέναν από τους προσφεύγοντες για το μάθημα των θρησκευτικών και κανέναν πόλο που υποστηρίζει την απαλλαγή χωρίς καταγραφή προσωπικών δεδομένων: ούτε εγώ είμαι αριστερός, ούτε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είναι αριστερή (εδώ θα μπορούσα να πω κι άλλα, αλλά θα τηρήσω το απόρρητο), ούτε φυσικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ούτε οι συνταγματολόγοι που έχουν αρθρογραφήσει σχετικά.
Δεν είναι "αριστερό" το αίτημα να τηρηθεί ο Γενικός Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2016/679 για την προστασία δεδομένων. Δεν είναι "αριστερό" το αίτημα να τηρηθεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δεν είναι "αριστερό" αίτημα να τηρηθεί το άρθρο 13 του Συντάγματος που ορίζει ότι ουδείς στερείται των δικαιωμάτων του λόγω των πεποιθήσεων του.
Αυτά είναι έξω από το πολιτικό παιχνίδι. Το ότι ο κ. Φίλης κάνει κι αυτός μια κοινοβουλευτική ερώτηση, ελαφρώς κατόπιν εορτής, δεν μετέτρεψε την υπόθεση σε ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, σε τί ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει την υπόθεση, όταν ο υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γαβρόγλου ήταν εκείνος που μνημόνευσε την εγκύκλιο Λοβέρδου σε υπουργική απόφαση, ενώ εκκρεμούσε η προσφυγή στο ΕΔΔΑ κι ενώ τελικά η χώρα καταδικάστηκε για την εν λόγω διαδικασία.
Αλλά πάμε και επί της ουσίας σε αυτά που φέρεται να δηλώνει "στέλεχος" του Υπουργείου Παιδείας, ότι δήθεν συμμμορφώθηκαν με την απόφαση του ΕΔΔΑ, επειδή έβγαλαν από την διαδικασία το "δεν είναι Χ.Ο.". Αυτό δεν αρκεί για την συμμόρφωση, αφού το ΕΔΔΑ δεν είπε μόνο βγάλτε αυτή την διατύπωση. Ας θυμηθούμε επί λέξει τί έχει κρίνει το ΕΔΔΑ γι' αυτή την υπόθεση και γιατί η Κεραμέως εξακολουθεί να παραβιάζει αυτές τις κρίσεις:
"88. Μολονότι οι δύο πρώτοι προσφεύγοντες στην προσφυγή αρ. 4762/18 και η πρώτη προσφεύγουσα στην προσφυγή αρ. 6140/18 δεν είχαν υποχρέωση να δηλώσουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, η απαίτηση να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ισοδυναμούσε με επιβολή να επιδείξουν συμπεριφορά από την οποία θα μπορούσε να προκύψει ότι οι ίδιοι και τα παιδιά τους έχουν – ή δεν έχουν – συγκεκριμένες θρησκευτικές πεποιθήσεις (βλ. τηρουμένων των αναλογιών, Αλεξανδρίδης, ό.π., § 38, και Δημητράς και άλλοι κατά Ελλάδας, αρ.42837/06, 3237/07, 3269/07, 35793/07 και 6099/08, § 78, 3 Ιουνίου 2010).
89. Στις προαναφερθείσες υποθέσεις, το Δικαστήριο ανέφερε ότι η ελευθερία για την εκδήλωση της θρησκευτικής πίστης του ατόμου περιλαμβάνει και μια αρνητική πτυχή, δηλαδή το δικαίωμα του ατόμου να μην εκδηλώνει την θρησκεία του ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του και να μην υποχρεώνεται να συμπεριφέρεται κατά τρόπον που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξαγωγή συμπερασμάτων για το αν έχει ή εάν δεν έχει τέτοιες πεποιθήσεις. Οι κρατικές αρχές δεν έχουν το δικαίωμα να επεμβαίνουν στην σφαίρα της ατομικής συνείδησης και να διαπιστώνουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του ατόμου ή να το υποχρεώνουν να αποκαλύπτει τις πεποιθήσεις του σχετικά με πνευματικά ζητήματα."
Μετά απ' όλα αυτά, μόνο ειρωνικά μπορούμε να διαβάσουμε την κατακλείδα του αρθρογράφου της "Καθημερινής" που λέει: "Μόνη λύση είναι τα Θρησκευτικά να αντιμετωπιστούν χωρίς ιδεοληψίες και πολιτικές συγκρούσεις, και με αποκλειστικό κριτήριο τις αρχές της παιδαγωγικής και της θεολογικής επιστήμης."
Το αποκλειστικό κριτήριο για κάθε παρέμβαση του κράτους στον πνευματικό κόσμο των πολιτών είναι ένα και μόνο: ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων»
Προθεσμία 5 ημερών από την εναρξη του έτους
Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο της κ.Κεραμέως, οι γονείς και μαθητές που επθιθυμούν την απαλλαγή τους από τα Θρησκευτικά, πρέπει να το πράξουν εντός 5 ημερών από την έναρξη του νέου σχολικού έτους, που ξεκινά ως γνωστόν στις 12 Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα προβλέπεται:
Μαθητές/τριες οι οποίοι/ες δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι (δηλαδή αλλόθρησκοι, ετερόδοξοι άθρησκοι, άθεοι, αγνωστικιστές), δύνανται, εφόσον το επιθυμούν, να απαλλαγούν από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στον/στη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας στην οποία θα αναφέρεται το εξής: «Λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή (μου ή του παιδιού μου) στο μάθημα των Θρησκευτικών». Η αίτηση υπογράφεται από τον ίδιο/ίδια τον/τη μαθητή/τρια, εάν είναι ενήλικος/η, ή και από τους δύο γονείς/κηδεμόνες του/της, εάν είναι ανήλικος/η. Μόνον στην περίπτωση που η γονική μέριμνα ασκείται από τον ένα γονέα, αρκεί η υπογραφή του/της ασκούντος/ούσης τη γονική μέριμνα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη