Αμετάκλητη η καταδίκη της Ελλάδας για την μη "αυτόματη" απαλλαγή από τα Θρησκευτικά
Η απόφαση καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση υπό το φως του δικαιώματος στην ελευθερία της συνείδησης, της σκέψης και της θρησκείας, αλλά η χώρα δεν έχει κάνει ακόμα τίποτα για να συμμορφωθεί, υποστηρίζει ο δικηγόρος.

Αμετάκλητη είναι πλέον η καταδίκη της Ελλάδας για την υπό όρους απαλλαγή από τα Θρησκευτικά απο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οπως αναφέρει ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση  ως δικηγόρος των προσφευγόντων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, 

"Με επιστολή της 4.2.2020, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα δεν υπέβαλε αίτηση για επανεξέταση της απόφασης Παπαγεωργίου κ.α., η οποία εκδόθηκε από το Πρώτο Τμήμα του.

Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση κατέστη αμετάκλητη την 31.1.2020 τα μεσάνυχτα (ώρα κεντρικής Ευρώπης).

Η απόφαση καταδίκασε τη χώρα για παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση υπό το φως του δικαιώματος στην ελευθερία της συνείδησης, της σκέψης και της θρησκείας, λόγω του ότι η Ελλάδα επέβαλε σε γονείς να γνωστοποιήσουν ότι τα παιδιά τους δεν είναι Χ.Ο. ως προϋπόθεση για να λάβουν απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα παρόλο που δεν προσέβαλε την απόφαση του ΕΔΔΑ δεν έχει κάνει τίποτε για να συμμορφωθεί με το περιεχόμενό της, με αποτέλεσμα μαθητές να έχουν προσφύγει ήδη στην Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ήδη ανέστειλε την άρνηση χορήγησης απαλλαγής σε μαθητή από το 1ο ΓΕΛ Γέρακα, ενώ προσφυγή για μη συμμόρφωση του Υπουργείου Παιδείας έχει ήδη ασκηθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας από τον Δεκέμβριο του 2019, χωρίς το ανώτατο δικαστήριο να έχει πράξει μέχρι σήμερα απολύτως τίποτε σχετικά με αυτή την εκκρεμοδικία.

Σύμφωνα με την επιστολή του ΕΔΔΑ, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν εφαρμόσει την απόφαση, η εκτέλεση της θα εξεταστεί από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης"

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καρυστιανου
Δημοσκόπηση GPO: Περιορισμένη απήχηση για Καρυστιανού και Τσίπρα - Το 49,6% του κόσμου δεν βγάζει τον μήνα
Τι λένε οι πολίτες για Καριστιανού–Τσίπρα - Το διαθέσιμο εισόδημα δεν επαρκεί για την κάλυψη των μηνιαίων αναγκών
Δημοσκόπηση GPO: Περιορισμένη απήχηση για Καρυστιανού και Τσίπρα - Το 49,6% του κόσμου δεν βγάζει τον μήνα
κκε
Δημήτρης Κουτσούμπας στο 22ο Συνέδριο: «Το ΚΚΕ είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα!»
Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θέτοντας στο επίκεντρο την πορεία του κόμματος, τις...
Δημήτρης Κουτσούμπας στο 22ο Συνέδριο: «Το ΚΚΕ είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα!»