εμβόλιο
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων εγκρίνει το εμβόλιο Novavax έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2

Στις 13 Ιουλίου 2022 ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προχώρησε στην έγκριση του εμβολίου Novavax έναντι της COVID-19 σε ενήλικες 18 ετών και άνω.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Το ενισχυμένο εμβόλιο Novavax χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 3 εβδομάδων. Το εμβόλιο περιέχει την πρωτεΐνη ακίδα S του SARS-CoV-2 και το ενισχυτικό Matrix-M. Γενικά, οι ενισχυτικές ουσίες χρησιμοποιούνται σε μερικά εμβόλια για να βελτιώσουν την ανοσολογική απάντηση του εμβολιασθέντα. Το ενισχυτικό Matrix-M περιέχει εκχυλίσματα σαπωνίνης από το φλοιό του δέντρου Soapbark που είναι ευδοκιμεί στη Χιλή. Το εμβόλιο αξιολογήθηκε σε μια τυχαιοποιημένη, τυφλή μελέτη με εικονικό εμβόλιο που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και στο Μεξικό.

Στη μελέτη συμμετείχαν ενήλικες 18 ετών και άνω που δεν είχαν διαγνωσθεί με COVID-19 για τουλάχιστον μέχρι και 6 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Συνολικά, από τους συμμετέχοντες στη μελέτη περίπου οι 17200 έλαβαν το εμβόλιο και οι 8300 το εικονικό εμβόλιο. Το εμβόλιο Novavax ήταν κατά 90.4% αποτελεσματικό στην πρόληψη της ήπιας, μέτριας και σοβαρής COVID-19.

Στην υπο-ομάδα των ασθενών ηλικίας 65 ετών και άνω, το εμβόλιο ήταν 78.6% αποτελεσματικό. Πιο συγκεκριμένα, 17 περιστατικά καταγράφηκαν μεταξύ των ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο και 79 περιστατικά μεταξύ των ατόμων που έλαβαν εικονικό εμβόλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν καταγράφηκε κανένα περιστατικό μέτριας ή σοβαρής νόσου COVID-19 μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν το ενεργό εμβόλιο, συγκριτικά με τα 9 περιστατικά σοβαρής COVID-19 μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν εικονικό εμβόλιο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη είχε πραγματοποιηθεί πριν την επικράτηση των στελεχών δέλτα και όμικρον στην κοινότητα.

Αναφορικά με τις παρενέργειες του εμβολίου μετά από μια περίοδο παρακολούθησης περίπου 26000 συμμετεχόντων για τουλάχιστον 2 μήνες μετά τον εμβολιασμό, οι συχνότερες ήταν πόνος, ερυθρότητα και ευαισθησία στο σημείο της ένεσης, καταβολή, μυαλγίες, πονοκέφαλος, αρθραλγίες, ναυτία/έμετος και εμπύρετο.

Η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα αποτελούν σπάνιες παρενέργειες και παρατηρήθηκαν εντός των πρώτων 10 ημερών από τον εμβολιασμό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kardiageiakes-pathiseis-kardia_252863_128338.jpg
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
Στην Ελλάδα, η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένει υψηλή, με τους άνδρες να καταγράφουν 485 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού και τις...
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
anergia.jpg
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα
Οι προσδοκίες απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2025 παραμένουν θετικές, με το ποσοστό να διατηρείται στο 12%, αν και μειωμένο σε σχέση με το...
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα
mathimatika
Πώς το Photomath μεταμορφώνει τα Μαθηματικά: Από «σκράπας» σε «σαΐνι» με λίγα κλικ
Ο λόγος για το Photomath, μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να επιλύσει μαθηματικά προβλήματα, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο...
Πώς το Photomath μεταμορφώνει τα Μαθηματικά: Από «σκράπας» σε «σαΐνι» με λίγα κλικ