Στη Βουλή θα συζητηθούν σήμερα Δευτέρα, στις 14:00 οι κυρώσεις που επέβαλε το υπουργείο Παιδείας σε 114 Διευθυντές σχολείων οι οποίοι δεν κατέθεσαν τις εκθέσεις για την αξιολόγηση, ύστερα από επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή.
Δείτε αναλυτικά εδώ την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ
Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως.
Το alfavita.gr θα συνδεθεί διαδικτυακά με τη Βουλή για να παρακολουθήσετε ζωντανά τη συζήτηση.
Στο κείμενο της Ερώτησης που υπογράφει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής σημειώνεται ότι: «Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσω του ΓΓ κ. Κόπτση, έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα στην επιβολή κυρώσεων, ενεργοποιώντας το άρθρο 56 του ν. 4823/21 (αναστολή διαδικασίας εξέλιξης συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης μισθολογικής εξέλιξης) σε 114 Δ/-ντές /-ντριες και προϊστάμενες/-νους σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που δεν ανάρτησαν Ετήσια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου για το σχολικό έτος 2020-2021.»
Συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα στην απεργία
Όπως τονίζεται στην ερώτηση: «Η πλειοψηφία των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών συμμετέχουν σε απεργία - αποχή που έχουν κηρύξει τα σωματεία στα οποία ανήκουν, ασκώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους. Ουσιαστικά διώκονται για τη συμμετοχή τους σε μια προκηρυγμένη μορφή διαμαρτυρίας μέσα από τα σωματεία τους, την οποία μάλιστα δεν έχει προσβάλει μέχρι στιγμής δικαστικά ο εργοδότης τους, δηλαδή το ΥΠΑΙΘ.
Υπενθυμίζουμε πως το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και ως τέτοια μορφή ορίζεται και η απεργία - αποχή δημοσίων υπαλλήλων από συγκεκριμένα καθήκοντα».
Παράνομες οι κυρώσεις που επιβάλλει το ΥΠΑΙΘ
Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι «οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών και ΕΛΜΕ, που προχώρησαν στην παραπάνω μορφή απεργίας, είχαν προβεί σε όλες τις ενέργειες για την προκήρυξή της. Οι κυρώσεις που επιβάλλει το ΥΠΑΙΘ είναι εξόφθαλμα παράνομες -ακόμα και με βάση το υπάρχον αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει επιβάλει η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις- και λειτουργούν εκδικητικά. Στην πράξη καταργούν το δικαίωμα των εργαζομένων να συμμετέχουν στις συλλογικές αποφάσεις των σωματείων τους».
Οι συγκεκριμένες διώξεις, σύμφωνα με το ΚΚΕ, «έρχονται ως συνέχεια των αφόρητων διοικητικών πιέσεων και των απειλών προς τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που συλλογικά μέσα από τους συλλόγους διδασκόντων τους αντιστέκονται με ενιαίο τρόπο στην εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών.
Μέσα από αλλεπάλληλες προσφυγές και διώξεις, όπως η προσφυγή τρεις φορές στα δικαστήρια ενάντια στις αποφάσεις των εκπαιδευτικών συνδικάτων, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει την αντιεκπαιδευτική πολιτική που υποβαθμίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και κατηγοριοποιεί τα σχολεία».
Τέρμα στις απειλές και τις διώξεις
Εγκαλώντας το υπουργείο Παιδείας το ΚΚΕ το προτρέπει να ασχοληθεί με τα τεράστια προβλήματα της Εκπαίδευσης και να πάψει να απειλεί και να διώκει τους εκπαιδευτικούς.
Συγκεκριμένα η Νίκη Κεραμέως ερωτάται εάν:
- «Θα ακυρώσει τις απαράδεκτες κυρώσεις προς τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις συλλογικές αποφάσεις των σωματείων και θα σταματήσει τις απειλές προς στους εκπαιδευτικούς που υλοποιούν τις αποφάσεις των σωματείων και των Ομοσπονδιών τους.
- Θα αποκαταστήσει όσους εκπαιδευτικούς έχουν υποστεί -με βάση τις διατάξεις του νόμου 4823/21- κυρώσεις (πάγωμα των ΜΚ και της υπηρεσιακής εξέλιξης)».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Ανάλογη ερώτηση κατέθεσαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Νίκου Φίλη, σημειώνοντας πως οι κυρώσεις αυτές δείχνουν ότι «καταρρέει για πολλοστή φορά η αξιοπιστία της κας Κεραμέως, η οποία διαβεβαίωνε ότι η προωθούμενη αξιολόγηση στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι και η τιμωρητικού χαρακτήρα ρύθμιση του άρθρου 56§ 5, 6 του ν. 4823/2021 σε βάρος διευθυντών σχολείων, οι οποίοι άσκησαν το συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία, κινείται εκτός του πλαισίου των υπέρ των διωκόμενων εγγυήσεων που κατοχυρώνονται στις συνταγματικές διατάξεις».
Η ΔΟΕ
Την άμεση άρση του «παράνομου δυσμενούς διοικητικού μέτρου» των κυρώσεων στους 114 διευθυντές και προϊσταμένους σχολείων που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση ζήτησε και η ΔΟΕ με επιστολή της στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση.
«Δεδομένου ότι η παράνομη απόφασή σας (η οποία επιβάλλει «ποινές» για συμμετοχή σε απεργία που ουδέποτε κρίθηκε παράνομη) ήδη εκτελείται σε βάρος των συναδέλφων, με αποτέλεσμα να υφίστανται δυσμενείς συνέπειες, σας καλούμε άμεσα εντός του ορίου των 20 ημερών που ορίζει το άρθρο 56, να διαβιβάσετε, ως οφείλετε, τις ενστάσεις μαζί με τους διοικητικούς φακέλους στα αρμόδια Π.Υ.Σ.Π.Ε», υπογραμμίζει η ΔΟΕ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη