Thumbnail
Από την έρευνα προκύπτει ότι μόνο οι 3 στους 10 Έλληνες έχουν θετικά συναισθήματα για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ οι 2 στους 10 τοποθετούνται αρνητικά

Από τους πλέον προβληματισμένους λαούς, παγκοσμίως, όσον αφορά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι οι Έλληνες. Στη χώρα μας, σχεδόν 1 στους 2 πολίτες (48%) εκφράζουν σκεπτικισμό για τον ρόλο της ΤΝ στην καθημερινότητά τους.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του  Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, πρόκειται για το πιο υψηλό ποσοστό ανάμεσα σε 18 χώρες ανά τον κόσμο. Συγκρίνοντας 18 χώρες, που συμμετείχαν σε έρευνα της Focus Bari, η Ελλάδα έρχεται πρώτη σε συναίσθημα σκεπτικισμού προς την ΤΝ.

3.jpg

Ακολουθεί με ποσοστό 40% η Γερμανία και με 39% η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ. Οι λιγότερο σκεπτικιστές σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη είναι οι Κινέζοι με ποσοστό 14% και οι κάτοικοι της Ινδονησίας με μόλις 9%.

Το συναίσθημα της αποδοχής προς την ΤΝ εκφράζεται από μικρότερες ομάδες πληθυσμού σε όλες τις χώρες, με την Ελλάδα να βρίσκεται περίπου στο μέσον της κατάταξης με ποσοστό 23%. Το Μεξικό είναι στην πρώτη θέση με 38% και τελευταία η Γαλλία με μόλις 7%.

Το συναίσθημα του φόβου προς την ΤΝ εκφράζεται από μικρότερη αναλογία κοινού σε όλες τις χώρες, με την Ελλάδα να τοποθετείται δεύτερη στην κατάταξη με 28%, με πρώτη την Πολωνία με ποσοστό 29%. Τελευταία στο αίσθημα φόβου η Κίνα με ποσοστό μόλις 8%.

1.jpg

Θετικά συναισθήματα

Από την έρευνα προκύπτει ότι μόνο οι 3 στους 10 Έλληνες έχουν θετικά συναισθήματα για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ οι 2 στους 10 τοποθετούνται αρνητικά. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η Τεχνητή Νοημοσύνη προκαλεί στους Έλληνες σε ποσοστό 32% θετικά συναισθήματα, ενώ σε ποσοστό 48% δημιουργεί σκεπτικισμό και αμφιβολία.

Επιπλέον, οι Έλληνες πολίτες σε ποσοστό 20% απαντούν ότι έχουν αρνητικά συναισθήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις το 23% αισθάνεται αποδοχή και το 21% αισιοδοξία. Αντίθετα, το 26% νιώθει φόβο και άγχος, το 15% σύγχυση, ενώ υπάρχει και ένα 17% που θεωρεί την τεχνητή νοημοσύνη περιττή.  

Εκτός ελέγχου

Ως προς τις απόψεις για την ΤΝ, οι τρεις στους πέντε Έλληνες έχουν ανάμεικτες, μόλις 14% θετικές και 23% μόνο αρνητικές. Η επικρατέστερη άποψη για την ΤΝ (51%) είναι ότι μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου ή/και να βρεθεί σε “λάθος χέρια” (παγκόσμια τάση).

Στο μεταξύ, το 50% νιώθει φόβο μην χαθεί ο έλεγχος, ενώ μόλις το 25% υποστηρίζει ότι θα εξελίξει την κοινωνία. Συνολικά, το ελληνικό κοινό είναι σχετικά “μοιρασμένο” όσον αφορά τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κοινωνία, καθώς το 29% εμφανίζεται περισσότερο θετικό και το 40% εξίσου θετικό και αρνητικό.

Ταυτόχρονα, μόνο ένας στους δέκα Έλληνες δηλώνει καλός γνώστης της ΤΝ και των δυνατοτήτων της. Στο μεταξύ, αν και μια σημαντική μερίδα απαντά ότι γνωρίζει αρκετά, σχεδόν ο ένας στους δύο δηλώνει ότι δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα. Στην Ελλάδα, ο προβλεπόμενος αντίκτυπος της ΤΝ είναι πιο θετικός μεταξύ όσων δηλώνουν ενήμεροι με το θέμα σε σύγκριση με εκείνους που δεν είναι (παγκόσμια τάση).

Ωστόσο, είναι λίγοι οι κλάδοι που το κοινό πιστεύει πως μπορούν να στηριχθούν περισσότερο στην αυτοματοποίηση παρά στον ανθρώπινο παράγοντα/εξειδικευμένο επαγγελματία.

2.jpg

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

epidoma_mitrotitas
Εκπαιδευτικοί: «Φτάνει πια με την άνιση αντιμετώπιση των αναπληρωτών»
9μηνη άδεια μητρότητας στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς και πλήρης εξίσωση των δικαιωμάτων με εκείνα των μονίμων
Εκπαιδευτικοί: «Φτάνει πια με την άνιση αντιμετώπιση των αναπληρωτών»
panelladikes 2023
ΟΛΤΕΕ για εξετάσεις Πιστοποίησης Μεταλυκειακού Ετους-Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ: Να σταματήσει η εισπρακτική πολιτική
«Όλα αυτά αποτελούν πολλαπλά χτυπήματα και αναδεικνύουν τις αδυναμίες, στο σημαντικό για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, θεσμό της Μαθητείας κλονίζοντας την...
ΟΛΤΕΕ για εξετάσεις Πιστοποίησης Μεταλυκειακού Ετους-Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ: Να σταματήσει η εισπρακτική πολιτική
ΑΠΘ
ΑΠΘ: Συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση ψηφιακού μετασχηματισμού, τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND 2024
Η Διεθνής Έκθεση ανοίγει τις πύλες της σήμερα (25/04) στους χώρους της ΔΕΘ μέχρι και το Σάββατο (27/04) 
ΑΠΘ: Συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση ψηφιακού μετασχηματισμού, τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND 2024