Εντονη κόντρα Φίλη-Κεραμέως στη Βουλή για τηλεκπαίδευση-σχολεία
Δεν διαφώτισε για το αν θα συμμορφωθεί στην απόφαση-κόλαφο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων η υπουργός Παιδείας, υπαινίχθηκε προσφυγή στα δικαστήρια

«Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» απο την  υπουργό Παιδείας κ.Νίκη Κεραμέως σήμερα το πρωί στη Βουλή, η οποία ...δεν είπε τίποτα (!) για το αν σκοπεύει να συμμορφωθεί με τις 5 υποδείξεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά με την τηλεκπαίδευση στα σχολεία και τη σύμβαση με τη Cisco!

Η κ.Κεραμέως, απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Φίλη για την τηλεκπαίδευση και την «αμαρτωλή» κατά τον ΣΥΡΙΖΑ σύμβαση, απέφυγε να απαντήσει στις συνεχείς ερωτήσεις αν σκοπεύει η όχι να συμμορφωθεί με τις 5 υποδείξεις της ΑΠΔΠΧ (η πρώτη προθεσμία συμμόρφωσης μάλιστα λήγει την Κυριακή) και το μόνο που άφησε να εννοηθεί, είναι ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη λέγοντας ότι και οι αποφάσεις των Αρχών υπόκεινται σε δικαστική κρίση, αν και δεν διευκρίνισε  αν θα υποβάλλει αίτηση θεραπείας της απόφασης ή θα προσφύγει στο ΣτΕ εναντίον της Αρχής.

Δεν είπε λέξη για το γεγονός ότι  η Αρχή τις απηύθυνε 5 αυστηρότατες επιπλήξεις, αλλά υποστήριξε ότι Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν μιλάει για διαρροή προσωπικών δεδομένων

Eπικαλέσθηκε τα ίδια επιχειρήματα (απολογία τα αποκάλεσε ο Ν.Φίλης) που η ΑΠΔΠΧ έχει ήδη απορρίψει στην απόφαση-καταπέλτη εναντίον του υπουργείου, ενώ  από τη μια ισχυρίστηκε ότι συνεργάζεται με την Αρχή που είχε κρίνει νόμιμη την τηλεκπαίδευση, κι από την άλλη προειδοποίησε  -εμμέσως- με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Είπε ακόμα ότι τα δημόσια δίκτυα του ΙΤΥΕ Διόφαντος και  Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ  στο πρώτο κλείσιμο των σχολείων την άνοιξη του 2020 σήκωσαν το 85% των αναγκών της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ  ότι ενώ καταγγέλουν την πλατφόρμα, χρησιμοποιούν την ίδια, όπως και η Βουλή.  

Για την Πανδημία

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε επίσης ότι από την επανέναρξη των μαθημάτων έχουν εντοπιστεί 31.000 ύποπτα κρούσματα κορονοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, υποστηρίζοντας ότι αν δεν είχανα νοίξει τα σχολεία όπως ζητούσε η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα είχαν εντοπιστεί, με αποτέλεσμα να διασπείρουν την ασθένεια έως και σε 10 άτομα ο καθένας, με αποτέλεσμα σήμερα να είχαμε ακόμα 310.000 κρούσματα. Υποστήριξε ότι με το άνοιγμα των σχολείων έγινε οριζόντιος επιδημιολογικός έλεγχος με την επάνοδο των μαθητών στο φυσικό τους χώρο το σχολείο. 7.000.000 self test διατέθηκαν με 9 στους 10 να τα παραλαμβάνουν σε όλη τη χώρα, με τη θετικότητα να ανέρχεται στο 1,4%.

Και πρόσθεσε ότι με 25000 κρούσματα στα σχολεία, έκλεισαν μόνο 2 τμήματα -χωρίς να αναφέρει πόσα θα είχαν κλείσει αν ίσχυαν τα μέτρα στην Ευρώπη που κλείνουν τα τμήματα με 1ή 2 κρούσματα. Δεν απάντησε όμως σε ποια άλλη χώρα της Ευρώπης ισχύει το 50% +1, αντίθετα, είπε ότι αυτό το θέμα έχει συζητηθεί δύο φορές (Σεπτέμβριο και Ιανουάριο) και η επιτροπή των ειδικών δεν υπέδειξε ότι θα έπρεπε να μην ισχύει. «Το 50%+1 μηχανισμός διάδοσης του ιού, που βάζει στα σχολεία την "ανοσία της αγέλης"» της απάντησε ο Ν. Φίλης, ενώ συνεργάτες του έλεγαν ότι τα στοιχεία δείχνουν ακριβώς τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων στις παιδικές ηλικίες πριν την έναρξη των σχολείων που δεν υπήρχε testing και κατά το διάστημα 10-13/1 που τα σχολεία άνοιξαν με το "εκτεταμένο testing". Δηλαδή 19668 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ με ανοιχτά σχολεία και 19447 τις ίδιες μέρες την προηγούμενη εβδομάδα με κλειστά σχολεία. 

Τέλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επέλεξε την τακτική του «όχι σε όλα» και την υπονόμευση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

«Ζητάμε μια απλή απάντηση. Θα υπάρξει συμμόρφωση με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ναι ή όχι; Θα ενισχυθεί το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ναι ή όχι; Πληρώσαμε στη cisco 2.000.000 ευρώ και τις δώσαμε και τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και εκπαιδευτικών μας», είπε δευτερολογώντας ο Νίκος Φίλης. Απάντηση δεν έλαβε, πέρα από τη διφορούμενη ότι αφενός «είμαστε σε συνεργασία με την Αρχή» και αφετέρου «η δικαστική κρίση για την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας»

Τέλος, η κ.Κεραμέως επικαλέστηκε έρευνα στις χώρες ΟΟΣΑ και υποστήριξε ότι το 2019 (επι ΣΥΡΙΖΑ), η ετοιμότητα της χώρας μας για να αντιμετωπίσει με τηλεκπαίδευση την πανδημία στην εκπαίδευση ήταν από τις χαμηλότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ – 22η, ενώ σήμερα έχει ανέβει στην 6η θέση. Μόνο ξέχασε να πει ότι τότε... δεν υπήρχε κορονοϊός.

Η ερώτηση του Νίκου Φίλη για την τηλεκπαίδευση

Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας χωρίς «πλατφόρμα» τηλεκπαίδευσης τα σχολεία, εν μέσω πανδημίας”

Είναι κοινή πεποίθηση στην εκπαιδευτική κοινότητα ότι ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση «ανοίγει τα σχολεία όπως τα έκλεισε» και μάλιστα με τη διατήρηση του πρωτοκόλλου «50%+1», οφείλεται στο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας, μετά την de facto «αποβολή» της εταιρίας Cisco από την τηλεκπαίδευση, εξαιτίας της καταδικαστικής για το υπουργείο Παιδείας και τη Cisco, απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Το υπουργείο Παιδείας, αδυνατεί πλέον να παράσχει εξ αποστάσεως εκπαίδευση, στην περίπτωση που οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας την καταστήσουν αναπόφευκτη. Χρησιμοποιεί, λοιπόν, με φανατική προσήλωση την επικίνδυνη και αυθαίρετη ρύθμιση «50%+1» νοσούντων μαθητών προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα, όχι για λόγους υγειονομικούς, αλλά για να μην διακόπτει ποτέ κανένα τμήμα τη λειτουργία του και να μην αναδεικνύεται η ανάγκη τηλεκπαίδευσης και η «γύμνια» του ΥΠΑΙΘ στον τομέα αυτόν. Άλλωστε, από μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής μάθαμε πρόσφατα ότι η απόφαση για το «50%+1» είναι πολιτική και ουδέποτε την εισηγήθηκε η Επιστημονική Επιτροπή του ΕΟΔΥ.

Η ΑΠΔΠΧ στις 16/11/2021, με την 50/2021 Απόφασή της-καταπέλτη για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αποκάλυψε πλήρως την ύπαρξη και την έκταση του σκανδάλου Cisco που με επανειλημμένες παρεμβάσεις τους είχαν αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες. Στις 5 καταδικαστικές επιπλήξεις της η Αρχή, καταδεικνύει με ποιες πράξεις ή παραλείψεις της κυρίας Κεραμέως, κατέστησαν "ξέφραγο αμπέλι" και κτήμα της πολυεθνικής εταιρίας Cisco τα προσωπικά δεδομένα και μεταδεδομένα 1,5 εκατομμυρίου μαθητών και εκπαιδευτικών. Δεδομένα που κατά την Αρχή, διαβιβάστηκαν και έγιναν αντικείμενο επεξεργασίας στις ΗΠΑ κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα Προσωπικά Δεδομένα (GDPR), της απόφασης C-311/18 (Schrems II) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της ελληνικής έννομης τάξης.

Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του-μνημείο θεσμικής απρέπειας, καταφέρθηκε εναντίον της Αρχής, επαναφέροντας αιτιάσεις και επιχειρήματα που η Αρχή είχε ήδη ενδελεχώς εξετάσει και απορρίψει.

Κατά τη γνώμη μας η υπουργός Παιδείας θα έπρεπε ήδη να είχε υποβάλλει την παραίτησή της. Δυστυχώς, δεν είχε τη γενναιότητα και την πολιτική ευθιξία να το πράξει. Αντίθετα, με πρωτοφανές θράσος, επιτέθηκε στην Αρχή και στην Αντιπολίτευση.

Για το λόγο αυτό, η ευθύνη για όσα τραγικά συμβαίνουν στο χώρο της Παιδείας και για τα πολλαπλά αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί, έχει μεταβιβαστεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Με δεδομένη πλέον την καταδίκη του υπουργείου Παιδείας για τη διακινδύνευση - παραβίαση των Προσωπικών Δεδομένων του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας και με ισχυρό το ενδεχόμενο άμεσα ή αργότερα να χρειαστεί η μερική ή γενικευμένη χρήση τηλεκπαίδευσης, λόγω της επέλασης της μετάλλαξης "Ο" ή άλλων δυσμενών εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας,

Ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:

1. Αν έχει σεβαστεί την απόφαση της Αρχής, δίνοντας εγκαίρως εντολή να συμμορφωθεί το Υπουργείο Παιδείας στις εντολές της εντός της προθεσμίας των δύο μηνών που ολοκληρώνεται στις 16/1/2021, παραδεχόμενη την ύπαρξη του σκανδάλου Cisco ή αν προτίθεται να την αμφισβητήσει νομικά;

2. Αν στην -απευκταία- περίπτωση που απαιτηθεί εξ αποστάσεως εκπαίδευση για μέρος ή για το σύνολο των εκπαιδευτικών δομών, έχει εξασφαλίσει τη νόμιμη, ποιοτική και ασφαλή διεξαγωγή της μέσω δημόσιας υποδομής, όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ή έχει τουλάχιστον μεριμνήσει για την εξασφάλιση αντικαταστάτη της εταιρίας Cisco, μέσα από νόμιμες διαδικασίες;

Ο ερωτών Βουλευτής

Φίλης Νίκος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αναπληρώτρια εκπ/κός: Γιατί ανακλήθηκε η πρόσληψη της και πως σχετίζεται με την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα