Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Γνωμοδότηση του ΝΣΚ ξεκαθαρίζει αν μπορούν να αναγνωριστούν μαθήματα που διδάχθηκε φοιτητής (και έλαβε μετεγγραφή) σε προηγούμενο Τμήμα -το οποίο δεν ήταν όμως το Τμήμα προέλευσης

Το τοπίο των αναγνωρίσεων μαθημάτων που διδάχθηκαν φοιτητές σε Τμήματα από τα οποία πήραν κατόπιν μετεγγραφή σε άλλο Τμήμα, ξεκαθαρίζει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με γνωμοδότησή του.

Η γνωμοδότηση εκδόθηκε κατόπιν ερωτήματος του Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σχετικά με φοιτητή που εισήχθη, το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, με πανελλαδικές εξετάσεις στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του ΕΜΠ και, αφού παρακολούθησε τα τέσσερα πρώτα εξάμηνα των σπουδών στην ανωτέρω Σχολή, εξετάστηκε στα αντίστοιχα μαθήματα. Ο εν λόγω φοιτητής, το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, κάνοντας χρήση του δικαιώματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το 10% εισήχθη, με πανελλαδικές εξετάσεις στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, κατόπιν όμως πήρε μετεγγραφή προς τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ακολούθως, ο Γ.Σ. εγγράφεται στο 2ο εξάμηνο σπουδών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ακαδημαϊκό έτος 2020-2021) και αιτείται την απαλλαγή του από τα μαθήματα, στα οποία είχε επιτυχώς εξεταστεί στη Σχολή, στην οποία είχε αρχικά εισαχθεί με πανελλαδικές εξετάσεις

Το ερώτημα

α) αν o Γ.Σ., ο οποίος είναι φοιτητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κατόπιν μετεγγραφής του από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών στο οποίο είχε εισαχθεί το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 με το δικαίωμα πρόσβασης του 10%, δικαιούται να αναγνωρίσει, σύμφωνα με το άρθρο 35 του ν.4115/2013 (Α΄24), μαθήματα, τα οποία είχε διδαχθεί και εξεταστεί επιτυχώς στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην οποία είχε αρχικά εισαχθεί με πανελλαδικές εξετάσεις το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 και β) αν η Σχολή 2 Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μπορεί να θεωρηθεί το «Τμήμα Προέλευσης» σύμφωνα με το άρθρο 35 του ν.4115/2013, παρόλο που η μετεγγραφή του Γ.Σ. έχει γίνει από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ιστορικό

1. Ο Γ.Σ. εισήχθη, το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, με πανελλαδικές εξετάσεις στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και, αφού παρακολούθησε τα τέσσερα πρώτα εξάμηνα των σπουδών στην ανωτέρω Σχολή, εξετάστηκε στα αντίστοιχα μαθήματα. Ειδικότερα, σύμφωνα με το με αριθμ.πρωτ.47290/21-10-2020 πιστοποιητικό αποφοιτήριο, ο εν λόγω φοιτητής γράφτηκε, το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 στο πρώτο και δεύτερο εξάμηνο σπουδών και το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 στο τρίτο και τέταρτο εξάμηνο σπουδών της Σχολής Μηχανικών ΜεταλλείωνΜεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στη συνέχεια, όπως προκύπτει από το ανωτέρω πιστοποιητικό-αποφοιτήριο, Γ.Σ. διαγράφηκε από το Μητρώο Φοιτητών της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών, μετά από αίτησή του, στις 28-09-2020.

2. Ο εν λόγω φοιτητής, το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, κάνοντας χρήση του δικαιώματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το 10% εισήχθη, με πανελλαδικές εξετάσεις στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και στις 17-02-2021 εγκρίθηκε, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση με αριθμ. 171843/Ζ1/06-11-2019 «Ρύθμιση θεμάτων φοιτητών-πληγέντων κατά τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018» (Β΄4053), η μετεγγραφή του από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ακολούθως, ο Γ.Σ. εγγράφεται στο 2ο εξάμηνο σπουδών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ακαδημαϊκό έτος 2020-2021) και αιτείται την απαλλαγή του από τα μαθήματα, στα οποία είχε επιτυχώς εξεταστεί στη Σχολή, στην οποία είχε αρχικά εισαχθεί με πανελλαδικές εξετάσεις, δηλαδή στη Σχολή Μηχανικών ΜεταλλείωνΜεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Επισημαίνεται, ότι ο ανωτέρω φοιτητής δεν ζήτησε απαλλαγή από μαθήματα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, διότι στην ουσία δεν φοίτησε στο Τμήμα αυτό, λόγω της μετεγγραφής του βάσει της προαναφερόμενης εξαιρετικής διάταξης.

Η Απάντηση του ΝΣΚ

Σύμφωνα με τα προεκτεθέντα, κατά την ομόφωνη γνώμη του Τμήματος:

α) H Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δύναται, κατά νόμο, να θεωρηθεί το «Τμήμα προέλευσης», παρόλο που η μετεγγραφή του Γ.Σ. έχει γίνει από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και

β) Ο ανωτέρω προπτυχιακός φοιτητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, δύναται να ζητήσει από την ανωτέρω Σχολή την αναγνώριση εκείνων των μαθημάτων, που διδάχθηκε και εξετάστηκε επιτυχώς στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του ίδιου Ιδρύματος, για την οποία θα αποφασίσει τελικά η Γενική Συνέλευση του Τμήματος, ως αποκλειστικά αρμόδιο όργανο.

Δείτε εδώ ΟΛΗ τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χρήστος Μπούρας
Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών: Ποιοι φοιτητές κινδυνεύουν να διαγραφούν από τις αρχές Νοεμβρίου
Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 20.000 άτομα πληρούν τα κριτήρια, ενώ 850 φοιτητές έχουν ακόμη μία τελευταία ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους...
Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών: Ποιοι φοιτητές κινδυνεύουν να διαγραφούν από τις αρχές Νοεμβρίου
Τέμπη: Πάνος Ρούτσι - Πατέρας του Ντάνιελ
Τέμπη - Και δεύτερος πατέρας σε απεργία πείνας: «Θα σταθώ δίπλα σου, Πάνο, μέχρι τέλους»
Απεργία πείνας δίπλα στον Πάνο Ρούτσι – Ένας ακόμη πατέρας λέει «Μέχρι Τέλους»
Τέμπη - Και δεύτερος πατέρας σε απεργία πείνας: «Θα σταθώ δίπλα σου, Πάνο, μέχρι τέλους»
ΥΠΑΙΘΑ
Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός: «Η ηρωική έξοδος των Ελευθέρων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου το 1826»
Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα: «Η ηρωική έξοδος των Ελευθέρων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου το 1826»
Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός: «Η ηρωική έξοδος των Ελευθέρων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου το 1826»
ταξη
Σχολεία στα Χανιά χωρίς δασκάλους και νηπιαγωγούς – Πάνω από 200 τα κενά μία εβδομάδα μετά το πρώτο κουδούνι
Υπολειτουργούν ολοήμερα και ειδική αγωγή – εκατοντάδες παιδιά χωρίς παράλληλη στήριξη
Σχολεία στα Χανιά χωρίς δασκάλους και νηπιαγωγούς – Πάνω από 200 τα κενά μία εβδομάδα μετά το πρώτο κουδούνι