Από το 2026 οι νέες ταυτότητες θα είναι υποχρεωτικές, ωστόσο πολλοί πολίτες έχουν ήδη εκδώσει νέα δελτία χωρίς οι δημόσιες υπηρεσίες να έχουν ενημερωθεί αυτόματα για τον νέο αριθμό.
Παλαιότερα, η ενημέρωση των υπηρεσιών και των τραπεζών γινόταν χειροκίνητα από τον πολίτη. Με την εισαγωγή του gov.gr, πολλές διαδικασίες γίνονται πλέον αυτόματα ή μέσω της πλατφόρμας από τον ίδιο τον πολίτη. Παρ’ όλα αυτά, παρατηρούνται δυσλειτουργίες στη διασύνδεση μεταξύ των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα ο νέος αριθμός ταυτότητας να μην καταχωρείται πάντα σε όλες τις υπηρεσίες.
Όταν παρατηρείται ότι κάποια υπηρεσία δεν έχει ενημερωθεί, τα στοιχεία μπορούν να ελεγχθούν και να διορθωθούν μέσω:
της πλατφόρμας ΕΜΕπ (Ενιαίο Μητρώο Επικοινωνίας)
των ΚΕΠ με τη νέα ταυτότητα
της χειροκίνητης ενημέρωσης σε ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ ή δημοτικές υπηρεσίες.
Στην ΑΑΔΕ, η διαδικασία για ενημέρωση του μητρώου είναι η εξής:
Είσοδος στη σελίδα της ΑΑΔΕ και επιλογή «Αλλαγή στοιχείων μητρώου».
Σύνδεση με τους προσωπικούς κωδικούς και επιλογή «Τρέχουσα εικόνα Φυσικού Προσώπου» για έλεγχο των στοιχείων.
Αν δεν έχει ενημερωθεί ο αριθμός ταυτότητας, δημιουργούμε νέο αίτημα επιλέγοντας:
Φορολογία → για εμένα → Μητρώο → Μεταβολές στοιχείων φυσικού προσώπου πλην δήλωσης θανάτου και κληρονόμων
Ανέβασμα σκαναρισμένου αντιγράφου της νέας ταυτότητας και μήνυμα προς την αρμόδια ΔΟΥ για καταχώριση των στοιχείων.
Η ΑΑΔΕ απαντά μέσω email μόλις ολοκληρωθεί η καταχώριση, ολοκληρώνοντας έτσι την ενημέρωση του μητρώου με τον νέο αριθμό ταυτότητας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο
Alfavita Newsroom