Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ / INTIME NEWS
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι διευθυντές των σχολείων οφείλουν να κινητοποιούνται σε εύλογο χρονικό διάστημα έπειτα από παρατεταμένη απουσία μαθητή που δεν έχει δικαιολογηθεί

Με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και επιβολή χρηματικής ποινής θα έρχονται αντιμέτωποι οι γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο ή που δεν τηρούν το υγειονομικό πρωτόκολλο με τα μέτρα λειτουργίας των σχολείων.

Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιες ποινές θα ισχύουν και για τις περιπτώσεις που μαθητές/τριες προσέρχονται στις τάξεις χωρίς μάσκα ή χωρίς τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς και αυτές οι περιπτώσεις αφορούν την παρεμπόδιση των παιδιών από την πρόσβασή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

Ειδικότερα, η τροπολογία των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε στη Βουλή, προβλέπει ότι όποιος/α έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση, δηλαδή μέχρι και το Γυμνάσιο, θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.

Οι διευθυντές κινητοποιούνται μετά από παρατεταμένη απουσία των μαθητών

ανοικτά σχολεία αίθουσα

Εφόσον στην τροπολογία δεν ορίζεται το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα εκκινούν οι διαδικασίες για την ποινική δίωξη των γονέων, το υπουργείο Παιδείας διευκρίνισε πως θα πρέπει οι διευθυντές των σχολείων να βρίσκονται σε εγρήγορση και σε εύλογο διάστημα να κινητοποιούνται έπειτα από παρατεταμένη απουσία μαθητή που δεν έχει δικαιολογηθεί.

Σημειώνεται ότι όταν μαθητής/τρια απουσιάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα από το σχολείο, κυρίως για λόγους υγείας, ενημερώνει το σχολείο και προσκομίζει τα σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν τον λόγο απουσίας.

«Και μία περίπτωση αρκεί»

«Κανείς δεν μπορεί να στερήσει σε ένα παιδί την εκπαίδευσή του» τόνισε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επισημαίνοντας πως η τροπολογία αφορά τους γονείς που κρατούν τα παιδιά τους μακριά από το σχολείο. Προσέθεσε επίσης πως «οι περιπτώσεις είναι μεμονωμένες, αλλά και μια περίπτωση αρκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή είπε πως «είναι λίγα τα παιδιά σε σχέση με τον μαθητικό πληθυσμό, που φτάνει τα 1,5 εκατ. παιδιά, ωστόσο και έτσι είναι ένας αριθμός που κινητοποιεί, στεναχωρεί και ενοχλεί το υπουργείο μας».

Αρνούνται τα self test ή τις μάσκες

Άλλωστε η νέα νομοθετική ρύθμιση έρχεται στον απόηχο των περιστατικών όπου μαθητές και μαθήτριες δεν προσέρχονται στα σχολεία εξαιτίας των γονέων τους επειδή οι ίδιοι αρνούνται να τους κάνουν self test ή δεν τους επιτρέπουν να φορούν μάσκα.

Είναι ενδεικτικό, ότι σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τουλάχιστον 70 παιδιά απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τα δια ζώσης μαθήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 50 μαθητές ανήκουν σε σχολεία της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ οι υπόλοιποι ανήκουν σε σχολεία της περιφερειακής ενότητας Σερρών.

Ανάλογη η εικόνα και στην Αλεξανδρούπολη, όπου τουλάχιστον πέντε μαθητές -τρεις μαθητές του δημοτικού και δύο του νηπιαγωγείου- απουσιάζουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κωνσταντίνος Μπαντίκος ανέφερε πως για αυτές τις περιπτώσεις έχουν ήδη ενημερωθεί οι εισαγγελικές αρχές και ότι σε υπηρεσιακό επίπεδο γίνεται προσπάθεια να μεταπειστούν οι γονείς και να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο. 

Διευκρίνισε επίσης πως «οι συγκεκριμένοι γονείς δεν έχουν προσκομίσει κάποιο έγγραφο από δημόσιο φορέα υγείας που να πιστοποιεί ότι για λόγους υγείας των παιδιών τους αρνούνται τα tests ή τις μάσκες» και συμπλήρωσε πως εάν συνέτρεχαν τέτοιοι λόγοι, «οι μαθητές αυτοί θα μπορούσαν να παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως, όπως προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις».

Φίλης: Αυταρχισμός αντί για μέτρα, να επιβληθεί μόνο χρηματικό πρόστιμο

Τις ενστάσεις του για το ενδεχόμενο φυλάκισης των γονέων αρνητών εξέφρασε μιλώντας στη Βουλή ο Νίκος Φίλης. Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων εφόσον αυτές αφορούν την παρεμπόδιση της υποχρεωτικής φοίτησης των παιδιών, ωστόσο εκτίμησε πως η αυστηροποιήση με ποινή φυλάκισης θα οδηγήσει περισσότερο «σε όξυνση του προβλήματος παρά σε επίλυσή του».

«Η υποχρεωτικότητα της φοίτησης είναι αδιαμφισβήτητη» είπε, προσθέτοντας πως «είναι λογικό να συνδέεται με κυρώσεις σε περίπτωση παράλειψης εκ μέρους του γονιού. Ωστόσο η άκριτη αυστηροποίηση με ποινή φυλάκισης οδηγεί περισσότερο σε όξυνση του προβλήματος παρά σε επίλυσή του. Δεν υπάρχει ούτε λογική, ούτε αναλογικότητα στην ποινή δύο χρόνων φυλάκισης!».

Επιπλέον, ανέφερε πως «δεν πρόκειται για μαζικό φαινόμενο, ώστε να λαμβάνονται τόσο ακραία μέτρα. Θεσπίζεται "ιδιώνυμο" για μερικές δεκάδες γονέων, με το βλέμμα στραμμένο στην επικοινωνία και την πολιτική εκμετάλλευση κι όχι στην ουσία. Λανθασμένη αντιμετώπιση, που  μπορεί να στραφεί ακόμη πιο έντονα εναντίον των συγκεκριμένων παιδιών, σε περίπτωση φυλάκισης των γονέων τους. Είμαστε υπέρ της επαναφοράς του άρθρου του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο η παράλειψη εγγραφής και εποπτείας του μαθητή χαρακτηριζόταν πταίσμα που επέφερε χρηματικό πρόστιμο» πρότεινε ο Νίκος Φίλης. 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μαρουσάκης-χιόνια: «Την Τρίτη θα ξυπνήσουμε και θα τρίβουμε τα μάτια μας»

Καμία υποχρεωτικότητα για τη τηλεκπαίδευση

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Πώς θα αναπληρώσουν τις ημέρες καραντίνας
Ο εργαζόμενος που θα βγει σε άδεια καραντίνας λόγω επαφής του με επιβεβαιωμένο κρούσμα και όχι επειδή νοσεί ο ίδιος, υποχρεούται πλέον να αναπληρώνει...
Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Πώς θα αναπληρώσουν τις ημέρες καραντίνας
Έφτασε η «Ελπίς» στην Αθήνα: Το «έστρωσε» στα βόρεια προάστια - Πώς διεξάγεται η κυκλοφορία
Χιονίζει στο κέντρο της Αθήνας - Κλειστή η εθνική οδός στο ύψος Καλυφτάκη για τα φορτηγά
Έφτασε η «Ελπίς» στην Αθήνα: Το «έστρωσε» στα βόρεια προάστια - Πώς διεξάγεται η κυκλοφορία
Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Ελπίδα» - Κλειστά σχολεία και πυκνές χιονοπτώσεις
Κλειστά σχολεία σε Αττική, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, καθώς και στις περιφερειακές ενότητες: Κιλκίς, Λήμνου, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φλώρινας...
Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Ελπίδα» - Κλειστά σχολεία και πυκνές χιονοπτώσεις