ειδική αγωγή σεμινάριο
nikos filis
«Θεσπίζεται "ιδιώνυμο" για μερικές δεκάδες γονέων, με το βλέμμα στραμμένο στην επικοινωνία και την πολιτική εκμετάλλευση κι όχι στην ουσία», καταγγέλλει ο Νίκος Φίλης με αφορμή την τροπολογία που προβλέπει φυλάκιση σε γονείς αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο λόγω κορονοϊού

«Επικοινωνιακά κόλπα και αυταρχισμό αντί για μέτρα κατά της πανδημίας στα σχολεία», καταγγέλλει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, αναφορικά με την τροπολογία των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης που προβλέπει φυλάκιση έως δύο έτη και χρηματική ποινή σε γονείς αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο λόγω κορονοϊού.

Ο κ. Φίλης, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ανέφερε ότι «η υπουργός Παιδείας όπως εκ συστήματος πράττει, έτσι και σήμερα, παρέκαμψε για το συγκεκριμένο ζήτημα την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων».

«Η υποχρεωτικότητα της φοίτησης είναι αδιαμφισβήτητη», τόνισε ο Νίκος Φίλης, «και είναι λογικό να συνδέεται με κυρώσεις σε περίπτωση παράλειψης εκ μέρους του γονιού. Ωστόσο η άκριτη αυστηροποίηση με ποινή φυλάκισης οδηγεί περισσότερο σε όξυνση του προβλήματος παρά σε επίλυσή του. Δεν υπάρχει ούτε λογική, ούτε αναλογικότητα στην ποινή δύο χρόνων φυλάκισης!».

Ακόμα είπε: «Δεν πρόκειται για μαζικό φαινόμενο, ώστε να λαμβάνονται τόσο ακραία μέτρα. Θεσπίζεται "ιδιώνυμο" για μερικές δεκάδες γονέων, με το βλέμμα στραμμένο στην επικοινωνία και την πολιτική εκμετάλλευση κι όχι στην ουσία. Λανθασμένη αντιμετώπιση, που  μπορεί να στραφεί ακόμη πιο έντονα εναντίον των συγκεκριμένων παιδιών, σε περίπτωση φυλάκισης των γονέων τους. Είμαστε υπέρ της επαναφοράς του άρθρου του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο η παράλειψη εγγραφής και εποπτείας του μαθητή χαρακτηριζόταν πταίσμα που επέφερε χρηματικό πρόστιμο. Τη μετατρέπουν τώρα σε πλημμέλημα, με μια προβληματική διάταξη μάλιστα, διατυπωμένη με ασάφεια, με κίνδυνο να συμπεριλάβει και άσχετες, ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως πχ. τους Ρομά».

«Ταυτόχρονα», συμπλήρωσε ο Ν. Φίλης, «προτείνουμε την ακόμη πιο έντονη κινητοποίηση υπέρ των εμβολιασμών, με τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης, όλων των κοινωνικών φορέων και της Εκκλησίας, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις των αρνητών, όταν μάλιστα η άρνησή τους καταπατά το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση. Πριν φτάσουμε σε τέτοιες ποινές, το μόνιμο καταφύγιο της κυβέρνησης, ας δούμε αν η Πολιτεία έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα. Έστω και καθυστερημένα, οι πάντες να μπουν στη μάχη: γιατροί, φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί... Να πεισθούν οι λίγοι γονείς που εκθέτουν σε τέτοια κατάσταση τα παιδιά τους. Όχι να μοιράζουμε φυλακίσεις. Για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εκ νέου, να συζητηθεί η υγειονομική κατάσταση στα σχολεία, σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής. Κάτι που η κυβέρνηση αρνείται συστηματικά, από την αρχή της πανδημίας».

«Να θυμίσω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο Ν. Φίλης, «επιτεύχθηκε η μεγαλύτερη μείωση της μαθητικής διαρροής και εγκατάλειψης του σχολείου (από το 11% στο 6%, μια πανευρωπαϊκή βελτίωση - ρεκόρ). Φυσικά μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικές συνθήκες, αλλά εμείς το πετύχαμε με βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών και των συνθηκών για τις οικογένειες και τα παιδιά και όχι με... ποινές φυλάκισης».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κακοκαιρία «Bogdan»: Μήνυμα από το 112 - «Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ: Αιτήσεις, ΎΛΗ και εξ αποστάσεως προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

δημόσιο προσλήψεις
Μεγάλο κύμα 6400 προσλήψεων στο δημόσιο (φορείς, δήμους υπουργεία)
Μεγάλο κύμα προσλήψεων και διορισμών έρχεται στο δημόσιο, σε φορείς, δήμους, υπουργεία, περιφέρειες μέσω ΑΣΕΠ αλλά και εκτός με προκηρύξεις που έχουν...
Μεγάλο κύμα 6400 προσλήψεων στο δημόσιο (φορείς, δήμους υπουργεία)
Κακοκαιρία «Bogdan»: Μήνυμα από το 112 - «Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις»
Μήνυμα από το 112 ενόψει της κακοκαιρίας «Bogdan» - «Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων και ακολουθήστε τις...
Κακοκαιρία «Bogdan»: Μήνυμα από το 112 - «Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις»