Αθλητικό νομοσχέδιο: Υπονομεύει τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ
Έντονες αντιδράσεις για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο «Αθλητικός Εθελοντισμός, Αθλητισμός Αναψυχής και Άθληση για Όλους, Πνευματικός Αθλητισμός, Ηλεκτρονικός Αθλητισμός (e-sports), Εργασιακός Αθλητισμός και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας»

Πυρ ομαδόν για το αθλητικό νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση από πανεπιστημιακούς, κόμματα και αθλητές. 

Μετά απο την αντίδραση από τους Κοσμήτορες των Σχολών (Σ.Ε.Φ.Α.Α.) και τους Προέδρους των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θεωρούν ομόφωνα ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο υπονομεύει τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών καθώς και τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση με την εισαγωγή του «Εκπαιδευτή» που θα εκπονεί και θα αξιολογεί προγράμματα άσκησης, η Συσπείρωση πανεπιστημιακών με σημερινή της ανακοίνωση εκφράζει τη συμπαράστασή της στους αποφοίτους των ΤΕΦΑΑ και σημειώνει ότι  ορισμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου υπονομεύουν τα εργασιακά δικαιώματα πολλών δεκάδων χιλιάδων αποφοίτων των ΤΕΦΑΑ. Επιπλέον υπονομεύεται η δημόσια υγεία και η ποιότητα ζωής των πολιτών καθώς και η δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση με την εισαγωγή της επαγγελματικής ιδιότητας του «εκπαιδευτή της άσκησης» που χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εκπονεί και θα αξιολογεί προγράμματα άσκησης.

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών καλεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να συνεργαστεί και να υιοθετήσει τις προτάσεις και παρατηρήσεις που κατέθεσαν οι τέσσερεις Σχολές Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) και τα πέντε ΤΕΦΑΑ της χώρας

Να σημειωθεί ότι την απόσυρση του νομοσχεδίου έχει ζητήσει και το ΚΚΕ

Όλη η ανακοίνωση της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών

 

Συσπείρωση Πανεπιστημιακών συμπαραστέκεται στους/στις συναδέλφους των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) και στους/στις αποφοίτους των ΤΕΦΑΑ, υποστηρίζοντας τις πρωτοβουλίες των διοικήσεων τους και των συνδικαλιστικών τους ενώσεων για τροποποιήσεις και βελτιώσεις διατάξεων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Αθλητικός Εθελοντισμός, Αθλητισμός Αναψυχής και Άθληση για Όλους, Πνευματικός Αθλητισμός, Ηλεκτρονικός Αθλητισμός (e-sports), Εργασιακός Αθλητισμός και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας».

Συγκεκριμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου υπονομεύουν τα εργασιακά δικαιώματα πολλών δεκάδων χιλιάδων αποφοίτων των ΤΕΦΑΑ. Επιπλέον υπονομεύεται η δημόσια υγεία και η ποιότητα ζωής των πολιτών καθώς και η δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση με την εισαγωγή της επαγγελματικής ιδιότητας του «εκπαιδευτή της άσκησης» που χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εκπονεί και θα αξιολογεί προγράμματα άσκησης. Μεταξύ άλλων για παιδιά, εγκύους, ηλικιωμένους, άτομα χωρίς εμπειρίες άθλησης, άτομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου νόσησης, άτομα με χρόνιες παθήσεις, ομάδες ατόμων με διαφορετικά σωματικά και ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά, αρκεί ο «εκπαιδευτής της άσκησης» να έχει παρακολουθήσει σεμινάριο από ιδιωτικό φορέα αμφιβόλου αξιοπιστίας και πιστοποίησης.

Το σχέδιο νόμου παρουσιάζει τον «αθλητισμό αναψυχής και τα προγράμματα άσκησης για όλους» (άρθρο 13) ως μια δήθεν ξεχωριστή κατηγορία αθλητισμού, η οποία δημιουργεί μια δήθεν νέα επαγγελματική δραστηριότητα που θα καλύπτεται από τον «εκπαιδευτή της άσκησης» (άρθρο 20) απόφοιτο ΙΕΚ. Καθώς στο σχέδιο νόμου υποστηρίζεται ότι για την άσκηση με στόχο την αναψυχή και την υγεία απαιτούνται «τεχνικές» γνώσεις και όχι πανεπιστημιακές διεπιστημονικές και παιδαγωγικές γνώσεις, όπως αυτές που αποκτούν οι απόφοιτοι/ες των ΤΕΦΑΑ. Δηλαδή εξομοιώνονται οι τεχνικές δεξιότητες των εκπαιδευτών άσκησης-αποφοίτων ΙΕΚ με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ, παραγνωρίζοντας ότι η άσκηση αποτελεί ένα επιστημονικό ακαδημαϊκό αντικείμενο.

Διατάξεις του παρόντος σχεδίου νόμου έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενους νόμους. Συγκεκριμένα, το οργανωτικό πλαίσιο των «προγραμμάτων αναψυχής και άθλησης για όλους» έχει ήδη ρυθμιστεί με τις διατάξεις του Ν.2527/8.10.2013/τεύχος Β΄ και Ν.1774/17.6.2016/τεύχος Β΄, όπου αναφέρεται ρητά ότι οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού αποτελούν το βασικό προσωπικό για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών. Αφήνοντας υπόνοιες αμφισβήτησης ακόμα και για το νόμο Πλαίσιο 1268/82 και το ΠΔ του 2006, όπου οι πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ ορίζονται ως οι μοναδικοί επαγγελματίες για την παροχή υπηρεσιών άσκησης στα γυμναστήρια.

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών καλεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να συνεργαστεί και να υιοθετήσει τις προτάσεις και παρατηρήσεις που κατέθεσαν οι τέσσερεις Σχολές Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) και τα πέντε ΤΕΦΑΑ της χώρας, καθώς και οι επιστημονικοί φορείς, οι συνδικαλιστικές ενώσεις και οι σύλλογοι επαγγελματιών αθλητισμού και άσκησης. Ακολούθως να προβεί στις αναγκαίες τροποποιήσεις των άρθρων του νομοσχεδίου, ώστε να αποφευχθεί η διαβλεπόμενη υποβάθμιση του πτυχίου του ΤΕΦΑΑ και η υπονόμευση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του. Για να διασφαλιστεί η δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση και η δημόσια υγεία των πολιτών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ: Τι δείχνει Μελέτη του Χάρβαρντ για τις ανεμογεννήτριες

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα