Thumbnail
Η Αυτόξιολόγηση ως εργαλείο βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου μπορεί να βοηθήσει το Ελληνικό σχολείο, όταν όμως εφαρμόζεται και υιοθετείται από το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού, χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις

Με αφορμή άρθρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό σχετικά με την Αξιολόγηση στη σχολική μονάδα και επικεντρώνονται στα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων (π.χ.: Άρθρο του πρ. υπουργού κ Μάνου στην Εφημερίδα Καθημερινή), θέλω να τονίσω ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι μονοδιάστατη και λάθος.

Το εκπαιδευτικό έργο που παράγεται σε μια σχολική μονάδα είναι πολυεπίπεδο και έχεις πολλαπλές θετικές επιδράσεις στους μαθητές αλλά και στην κοινωνία μας γενικότερα. Περιλαμβάνει όχι μόνο τις επιτυχίες των καλών μαθητών αλλά και τη μείωση της Σχολικής διαρροής, την αλλαγή προς το καλύτερο της συμπεριφοράς των μαθητών μας, τη συμμετοχή σε ποικίλες δραστηριότητες πχ αθλητισμό, περιβαλλοντική εκπαίδευση, θεατρικές ομάδες, σχολικές χορωδίες και τόσα άλλα.

Για όλες αυτές τις επιδράσεις στους μαθητές μας που κάποιες ενσωματώνονται με θετικό τρόπο και στη μελλοντική ζωή τους δεν μπορεί μια μονοδιάστατη επιτυχία η αποτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις να κρίνει το έργο της εκπαιδευτικής του μονάδας.

Παράγοντες που επηρεάζουν όλα τα παραπάνω είναι εκτός από τους εκπαιδευτικούς, η υλικοτεχνική υποδομή, η διοίκηση, η πληρότητα σε προσωπικό, οι σχέσεις μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, και τόσα άλλα που υπήρχαν στην Αυτοαξιολόγηση της Σχολικής μονάδας τον περασμένη Άνοιξη, και κακώς το Υπουργείο αφαίρεσε κάποια από αυτά από την συνολική Αξιολόγηση για τη φετινή σχολική χρονιά.

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει το βιοτικό και οικονομικό επίπεδο της περιοχής αλλά και τα εσωτερικά κίνητρα των μαθητών.

Τελειώνοντας να αναφέρω ότι η Αυτόξιολόγηση ως εργαλείο βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου μπορεί να βοηθήσει το Ελληνικό σχολείο, όταν όμως εφαρμόζεται και υιοθετείται από το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού, χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας επαναληπτικής διαδικασίας θα φανούν σε βάθος χρόνου, αν το μοντέλο ακολουθηθεί πιστά και από παράγοντες που επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία Υπουργείο Παιδείας , Εκπαιδευτικούς, Τοπικούς φορείς.

ΥΓ : Ο στόχος της φετινής σχολικής χρονιάς παραμένει η παροχή Δια ζώσης διδασκαλία με ασφάλεια για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Καρακούσης Αθανάσιος
Διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φοιτη
Παγιδευμένοι στις ΗΠΑ: Έλληνας φοιτητής στο Λος Άντζελες εξηγεί γιατί δεν θα έρθει το καλοκαίρι στην Ελλάδα
Όμηροι της αβεβαιότητας: Η νέα πραγματικότητα των ξένων φοιτητών στις ΗΠΑ
Παγιδευμένοι στις ΗΠΑ: Έλληνας φοιτητής στο Λος Άντζελες εξηγεί γιατί δεν θα έρθει το καλοκαίρι στην Ελλάδα
παραλία
Οπτική Ψευδαίσθηση: Κοιτάξτε την εικόνα προσεκτικά, και προσπαθήστε να ψάξετε για πράγματα που φαίνονται περίεργα
Γνωρίζατε ότι οι οπτικές ψευδαισθήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου;
Οπτική Ψευδαίσθηση: Κοιτάξτε την εικόνα προσεκτικά, και προσπαθήστε να ψάξετε για πράγματα που φαίνονται περίεργα