golearn-engl_970-250
sxoleia-foto-memaska-apolimansi
Nikos Libertas / SOOC
Εκπαιδευτικοί για όλες τις δουλειές: γραμματείς, επιστάτες, ψυχολόγοι, νοσοκόμοι, φύλακες και υπεύθυνοι covid-19

Υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19, καθώς και ο αναπληρωτής του, ορίστηκαν από τον Σύλλογο Διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας, σύμφωνα με το πρωτόκολλο για το άνοιγμα των σχολείων που δημοσίευσε την Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας.

Οι αρμοδιότητες

Ο «υπεύθυνος COVID-19  είναι επιφορτισμένος με τα παρακάτω:

  • Ενημερώνει και εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19.
  • Έχει την ευθύνη επικοινωνίας με τις οικογένειες των παιδιών, την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και άλλους εμπλεκόμενους φορείς όπως ο ΕΟΔΥ (για συνδρομή στην επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου).
  • Ενημερώνεται για τις τρέχουσες οδηγίες σχετικά με θέματα COVID-19 σε εκπαιδευτικές μονάδες και την αντιμετώπισή τους.
  • Έχει την ευθύνη για την τήρηση αρχείου καταγραφής απουσιών που σχετίζονται με συμπτώματα τα οποία μπορεί να εμφανιστούν σε άτομο με COVID-19 για μαθητές και προσωπικό και την παρακολούθηση της πραγματοποίησης από αυτούς, διαγνωστικού τεστ για COVID-19 και του αποτελέσματός του.
  • Διαμορφώνει λίστα ατόμων του τμήματος της σχολικής τάξης όπου εκδηλώθηκε το κρούσμα καθώς και άλλων ατόμων που εμπίπτουν στον ορισμό των στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος (μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού). Συμπληρώνει τα αντίστοιχα δελτία ιχνηλάτησης και καταγράφει τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου όλων των στενών επαφών κρούσματος που θα διενεργούνται σύμφωνα με το πρωτόκολλο.
  • Έχει την ευθύνη διαμόρφωσης, εξοπλισμού και λειτουργίας του προκαθορισμένου χώρου απομόνωσης περιστατικού που εκδηλώνει συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με COVID-19 στο σχολείο.

Ελλάς, το μεγαλείο σου! Όπως σωστά επισημαίνει η δασκάλα Νάση Πετριτσοπούλου ο ΕΟΔΥ μάλλον είναι ένα φάντασμα, όπως και όλη η δημόσια υγεία!! Υπεύθυνος Covid 19 είναι εκπαιδευτικός με τάξη… που, εκτός από το να αφήνει τους μαθητές/τριες του για να παραλαμβάνει το “ύποπτο κρούσμα” και να περιμένει μαζί του ώσπου να έρθουν να το πάρουν, πρέπει να ιχνηλατεί τις επαφές του, να τις ενημερώνει (!) και να κρατάει ιατρικό ημερολόγιο!

Διαβάστε μέρος από το mail που είχε έρθει από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Νότιου Τομέα Αθηνών με την υπόδειξη «Παρακαλείσθε για την αυστηρή και πιστή εφαρμογή τους»:

Με αφορμή τις πρώτες διαπιστώσεις στην προσπάθεια δήλωσης κρουσμάτων από τους Διευθυντές των σχολείων, παρακαλούμε να ενημερώσετε τους Δ/ΝΤΕΣ και τους υπεύθυνους διαχείρισης covid-19 των σχολείων για τα κάτωθι όσον αφορά την διαδικασία δήλωσης επιβεβαιωμένου κρούσματος covid – 19.

Στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ είναι αναρτημένες οδηγίες με τίτλο << Αρχές διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης covid – 19 σε σχολικές μονάδες (18-9-2020)>>, για τις οποίες δεν φαίνεται να έχουν ενημερωθεί όλοι. Στο κείμενο αυτό περιγράφεται εκτός των άλλων σαφώς η υποχρέωση του υπεύθυνου διαχειριστή covid – 19 του σχολείου ότι είναι να αποστέλλει το δελτίο ιχνηλάτησης (συνημμένο 1 του εν λόγω κειμένου) στην γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας και στην διεύθυνση μας (την ίδια ημέρα).

Επίσης ο διαχειριστής του covid – 19 είναι υπεύθυνος να αναγνωρίζει και να καταγράφει τις στενές επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος.Το e-mail που θα αποστέλλεται στην υπηρεσία μας ( μέχρι να ετοιμαστούν οι καταστάσεις του συνημμένου 1 πίνακα των οδηγιών του ΕΟΔΥ ) να περιλαμβάνει οπωσδήποτε τις κάτωθι πληροφορίες :

1) Προσδιορισμός του επιβεβαιωμένου περιστατικού(Ονοματεπώνυμο, φύλο, ηλικία, μαθητής, εκπαιδευτικός)

2) Τελευταία επαφή με το σχολείο

3) Συμπτωματικός ή μη

4) Ημερομηνία απάντησης του test

5) Στενές επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος

Τα ανωτέρω είναι απολύτως αναγκαία για να σχηματίσουμε γνώμη για την αναστολή λειτουργίας τμήματος ή τμημάτων ή και του σχολείου όσο το δυνατόν ταχύτερα…….

Τέλος θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε την ευθύνη του υπεύθυνου διαχείρισης covid-19 για την ενημέρωση όλων των στενών επαφών για την απομάκρυνση τους από τα σχολείο, και για τις ημέρες της καραντίνας τους όπως ορίζεται στο κείμενο του ΕΟΔΥ.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τώρα και για τους εκπαιδευτικούς…μόρια αντί για αμοιβή!

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Η Ελλάδα «Αγαπημένη Χώρα» για 3η συνεχόμενη χρονιά στα αμερικανικά ταξιδιωτικά βραβεία «The Trazees»
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές «ως νικήτρια σε αυτή την κατηγορία, είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην τουριστική...
Η Ελλάδα «Αγαπημένη Χώρα» για 3η συνεχόμενη χρονιά στα αμερικανικά ταξιδιωτικά βραβεία «The Trazees»
Σύντομη ερμηνευτικη προσέγγιση στη καλπάζουσα αντικοινωνική συμπεριφορά
Νέα, όμως, ήθη, νέα συστήματα αξιών, νέοι τρόποι διαπροσωπικών σχέσεων δημιουργούν μια κατάσταση ψυχοκοινωνικής ανομίας που συχνά οδηγεί τα άτομα και...
Σύντομη ερμηνευτικη προσέγγιση στη καλπάζουσα αντικοινωνική συμπεριφορά