Συντάξεις Δεκεμβρίου 2026: Οι ημερομηνίες πληρωμής και η έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ

Εκπαίδευση 0

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Συναντήσεις της Πρυτάνεως με τον Υφυπουργό Κωνσταντίνο Βλάση και την Υφυπουργό Έλενα Ράπτη

synantisi
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Σημαντική θέση στη συζήτηση κατείχε η ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, με επίκεντρο την αντιμετώπιση των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών και φοιτητριών»

Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Άννα Κ. Μπατιστάτου, υποδέχθηκε τον Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κωνσταντίνο Βλάση, παρουσία των Βουλευτών Μαρίας Κεφάλα και Γεωργίου Αμυρά και των Αντιπρυτάνεων Καθηγητών Κωνσταντίνου Καραμάνη, Μιχαήλ Ξένου και Ξενοφώντα Μπήτσικα. 

Η επίσκεψη του Υφυπουργού, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τον περασμένο Ιούλιο, αποτέλεσε ευκαιρία για τη συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου σχετικά με τις στρατηγικές προτεραιότητες και τις αναπτυξιακές προοπτικές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Πρύτανης έθεσε στον Υφυπουργό συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στη χρηματοδότηση, τις υποδομές και τη στελέχωση του Ιδρύματος. Ειδικότερα, υπογράμμισε την ανάγκη πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών καθώς και τη χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις από τη χαλαζόπτωση.

Σημαντική θέση στη συζήτηση κατείχε η ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, με επίκεντρο την αντιμετώπιση των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών και φοιτητριών. Η Πρύτανης αναφέρθηκε στην πρόοδο των εργασιών ανακαίνισης των υφιστάμενων φοιτητικών κατοικιών, επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη παραδοθεί 61 ανακαινισμένα και εξοπλισμένα δωμάτια σε πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες, ενώ ολοκληρώνεται η ανακαίνιση του κτιρίου A. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προγραμματιζόμενη κατασκευή νέου κτιρίου φοιτητικών κατοικιών δυναμικότητας 100 κλινών, μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου. Παρουσίασε επίσης την πρόταση του Πανεπιστημίου για την ανέγερση νέων φοιτητικών κατοικιών στα Ιωάννινα, στην Άρτα και στην Πρέβεζα, μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για την οποία έχει υποβληθεί πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας. Επιπλέον, η Πρύτανης ζήτησε την αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού ορίου για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος από τις 30.000 στις 40.000 ευρώ, με στόχο τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων και την ουσιαστικότερη οικονομική στήριξη των φοιτητών, των φοιτητριών και των οικογενειών τους.

συναντισι

Στη συνάντηση τέθηκε, επίσης, η ανάγκη ενίσχυσης του Πανεπιστημίου με διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Η Πρύτανης υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού στην εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος, στην αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, στην υποστήριξη της ερευνητικής δραστηριότητας και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τη φοιτητική κοινότητα.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός αναγνώρισε τη σημασία των ζητημάτων που τέθηκαν και τον ρεαλιστικό χαρακτήρα των αιτημάτων του Πανεπιστημίου, εκφράζοντας την πρόθεση συνέχισης της συνεργασίας με την Πρυτανική Αρχή για την αντιμετώπισή τους.

Η Πρύτανης ευχαρίστησε θερμά τον Υφυπουργό για την επίσκεψή του, το ενδιαφέρον του για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τη διαρκή επικοινωνία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ουσιαστικής συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας για την προώθηση των αναπτυξιακών στόχων του Ιδρύματος.

Την ίδια ημέρα, η Πρύτανης υποδέχθηκε την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Έλενα Ράπτη, με την οποία συζήτησε ζητήματα που αφορούν στην ισότητα, την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών προς όφελος της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Υφυπουργός παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου, με επίκεντρο το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», τη στήριξη της οικογένειας και των εργαζόμενων γονέων καθώς και την προώθηση της ισότιμης μεταχείρισης των γυναικών στον εργασιακό χώρο.

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με έμφαση στην πρόληψη της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και στην προστασία της προσωπικής ασφάλειας των νέων.

Στην κατεύθυνση αυτή, αναδείχθηκε η σημασία της ενημέρωσης μαθητών, μαθητριών, φοιτητών και φοιτητριών αλλά και της ενίσχυσης της ετοιμότητάς τους να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν καταστάσεις που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

Η Πρύτανης ευχαρίστησε θερμά την Υφυπουργό για την επίσκεψή της και το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη συνεργασιών με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Όπως επισήμανε, η  άρση των διακρίσεων και η διαμόρφωση μιας κοινωνίας ίσων ευκαιριών αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της αποστολής ενός σύγχρονου δημόσιου Πανεπιστημίου. Στην κατεύθυνση αυτή, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αξιοποιώντας το επιστημονικό και ερευνητικό του δυναμικό, επιδιώκει να συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών με ουσιαστικό κοινωνικό αντίκτυπο.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Επίδομα συνταξιούχων: Ποιοι θα δουν 150 ευρώ επιπλέον και ποιοι θα λάβουν 400 ευρώ για πρώτη φορά

Πέφτουν οι σοβάδες, διώκονται οι δάσκαλοι: Στο Πόρτο Ράφτη η ευθύνη βρίσκει τον εύκολο στόχο

Βάσεις 2026: Ποιοι κερδίζουν έδαφος, ποιες σχολές υποχωρούν

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση