Ανησυχία και προβληματισμός για την επανέναρξη των μαθημάτων - Σήμερα η Σύνοδος των Πρυτάνεων θα συζητήσει για τον τρόπο επαναλειτουργίας των ΑΕΙ

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα ΑΕΙ για την επιστροφή φοιτητών και καθηγητών στα αμφιθέατρα. Μετά από ενάμιση περίπου χρόνο, τα μαθήματα στα πανεπιστήμια ξεκινούν δια ζώσης στις 4 Οκτωβρίου, με τις πρυτανικές αρχές και τους καθηγητές να διατυπώνουν ενστάσεις για τον τρόπο επαναλειτουργίας των ΑΕΙ. 

Μπορεί η επανέναρξη των μαθημάτων να ήταν ζητούμενο και την ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα, κυριαρχεί ωστόσο προβληματισμός για το πώς και από ποιους θα γίνεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών για την είσοδο στα πανεπιστήμια, αλλά και πώς θα αποφευχθεί ο συνωστισμός στα αμφιθέατρα.

Σήμερα η Σύνοδος των Πρυτάνεων

Με αυτούς τους προβληματισμούς προσέρχονται σήμερα στη Σύνοδο των Πρυτάνεων οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, προκειμένου να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα εξασφαλιστεί η ομαλή επαναλειτουργία των πανεπιστημίων και πώς θα αποτραπεί η διασπορά του ιού, ενώ δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, θα συμμετάσχει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Προβληματισμοί

Είναι γεγονός πως τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού των φοιτητών και του προσωπικού των ΑΕΙ καθησυχάζουν -σε πρώτη φάση- τους καθηγητές. Όμως το πρωτόκολλο λειτουργίας των ΑΕΙ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, προβλέπει ότι τα πανεπιστήμια θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα ελέγχονται τα πιστοποιητικά όσων εισέρχονται σε αυτά.

Με σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι τα ΑΕΙ θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με απευθείας ανάθεση με ιδιωτικές εταιρίες για τον έλεγχο και την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού. Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία ειδικής πλατφόρμας, της «edupass.gov.gr», μέσω της οποίας θα ελέγχεται εάν κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις για φυσική παρουσία στις εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων.

Από την πλευρά τους, οι διδάσκοντες διαμηνύουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο να ελέγχουν τα πιστοποιητικά των φοιτητών, ειδικά στα υποχρεωτικά μαθήματα με πολυπληθή ακροατήρια, και ότι σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος αυτός δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους.

ΑΕΙ: Υψηλά τα ποσοστά εμβολιασμών

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, η υπουργός Παιδείας γνωστοποίησε πως ότι το ποσοστό των φοιτητών που έχει ήδη εμβολιαστεί με μια δόση ή έχει νοσήσει έχει ξεπεράσει το 75,5%, ενώ πάνω από το 87% του προσωπικού και πάνω απο το 91% των μελών ΔΕΠ έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Μιλώντας στη Βουλή, η Νίκη Κεραμέως επανέλαβε πως ήδη δρομολογείται η πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών και την ειδική πλατφόρμα του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID -19, και θα διευκολύνει τον έλεγχο τήρησης των υγειονομικών προϋποθέσεων από την ακαδημαϊκή κοινότητα, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας εμβολιαστικών κέντρων εντός των ΑΕΙ.

«Το μήνυμά μάς για το νέο ακαδημαϊκό έτος είναι σαφές: Βγαίνουμε έξω σήμερα, ερχόμαστε πιο κοντά με ασφάλεια και αφήνουμε τον κορονοϊό στο χθες! Εμβολιαζόμαστε όλοι και όλες τώρα! Είναι στο χέρι μας» αναφέρει σε μήνυμα του για την επαναλειτουργία των ΑΕΙ, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, υπογραμμίζοντας πως λιγότερο από το 20% των φοιτητών δεν έχει εμβολιαστεί.

«Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επιστροφή όλων μας στο φυσικό μας χώρο, εναρμονιζόμενοι και με τις πρακτικές όλων των μεγάλων Πανεπιστημίων του εξωτερικού» προσθέτει, τονίζοντας πως «μετά από 3 εξάμηνα, όπου η εκπαίδευση ήταν σχεδόν αποκλειστικά εξ αποστάσεως, το τρέχον εξάμηνο πρέπει να γίνει δια ζώσης και είναι στο χέρι μας η πραγματοποίησή του».

Το πρωτόκολλο λειτουργίας των ΑΕΙ

Συνοπτικά, το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων έχει ως εξής:

 1. Κάθε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, ορίζει τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 και τον αναπληρωτή του.
   
 2. Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.
   
 3. Η διενέργεια πρακτικής άσκησης φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών με φυσική παρουσία σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ειδικότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τους όρους που ισχύουν ανά φορέα για τους λοιπούς εργαζομένους.
   
 4. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (π.χ. αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).
   
 5. Τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα Υγιεινής και Καθαριότητας/Απολύμανσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους των ΑΕΙ, η διασφάλιση επαρκούς αερισμού, ο συνεχής καθαρισμός και η εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό.
   
 6. Λειτουργία αιθουσών πολυμέσων – αναγνωστηρίων – βιβλιοθηκών: Είσοδος με επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού αποτελέσματος. - Υποχρεωτική χρήση μάσκας.
   
 7. Φοιτητικά γυμναστήρια: Λειτουργία σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των γυμναστηρίων.
   
 8. Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος: Εφαρμόζονται τα μέτρα και οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα φοιτητικά εστιατόρια και τα κυλικεία (σε εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες) – Δυνατότητα λήψης φαγητού σε πακέτο για τους μη εμβολιασμένους ή μη (διευκρινιστικά) νοσήσαντες φοιτητές, υπό την προϋπόθεση μη παραμονής στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.
   
 9. Φοιτητικές εστίες:

  -Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Καθαριότητας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της εστίας.

  - Απομόνωση σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ τυχόν διαμένοντος φοιτητή σε φοιτητική εστία που έχει διαγνωσθεί ως θετικός στον covid-19 σε μονόκλινο δωμάτιο, εφόσον δεν διαμένει ήδη σε τέτοιο τύπο δωματίου.

  - Τελετές ορκωμοσίας με φυσική παρουσία: Η είσοδος εκπροσώπων του ΑΕΙ, φοιτητών και επισκεπτών θα πραγματοποιείται κατόπιν επίδειξης βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

  - Προγράμματα ανταλλαγής – κινητικότητας φοιτητών, διδακτικού και λοιπού προσωπικού των ΑΕΙ (π.χ. Erasmus) θα διενεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια.

 

 

 

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός για 311 θέσεις στα Δικαστήρια: ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΕΔΩ

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

λεωφορείο
Σε κακούργημα μετατρέπεται η κλοπή υλικών από τα ΜΜΜ
Σε κακούργημα μετατρέπεται η ποινή της κλοπής υλικών στον τομέα των συγκοινωνιών - Αυστηροποιείται η ποινή της κλοπής στον τομέα των συγκοινωνιών.
Σε κακούργημα μετατρέπεται η κλοπή υλικών από τα ΜΜΜ
tempi_diasostes
H Ακαδημία Αθηνών θα βραβεύσει τους νεαρούς διασώστες της τραγωδίας στα Τέμπη
Η Ακαδημία Αθηνών θα βραβεύσει τους τρεις νεαρούς διασώστες-επιβάτες του τρένου στα Τέμπη, Άγγελο, ο Ανδρέα και Μιχάλη
H Ακαδημία Αθηνών θα βραβεύσει τους νεαρούς διασώστες της τραγωδίας στα Τέμπη