golearn-engl_970-250
Thumbnail
Νέα επιστολή στο υπουργείο Παιδείας από 300 εκπαιδευτικούς που ζητούν ειδική προστασία των εγκύων που καλούνται να επιστρέψουν σε σχολεία και ΚΕΔΑΣΥ

Την ειδική προστασία των εγκύων που καλούνται να επιστρέψουν σε σχολεία και ΚΕΔΑΣΥ ζητούν ξανά με επιστολή τους στο υπουργείο Παιδείας 300 περίπου αναπληρώτριες/αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, επικαλούμενες-οι την νέα έξαρση της πανδημίας της Covid-19 και των μεταλλάξεων «Delta» και «Μu».

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, μελέτες που έχουν γίνει πριν την εμφάνιση των νέων, πλέον μεταδοτικών μεταλλάξεων, έχουν δείξει ότι η πιθανότητα των εγκύων γυναικών να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2 και να νοσήσουν πιο σοβαρά, είναι κατά 70% μεγαλύτερη σε σχέση με άτομα της ίδιας ηλικίας του γενικού πληθυσμού, ενώ οι εμβολιασμοί και η διαδικασία δημιουργίας αντισωμάτων, πόρρω απέχουν από το να έχουν ολοκληρωθεί.

Επιπλέον επισημαίνεται, ότι οι αναπληρώτριες, εργαζόμενες σε εκπαιδευτικές δομές, δεν έχουν άλλο δικαίωμα άδειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους – ακόμα και σε περίπτωση επαπειλούμενης κύησης – πέρα από την άδεια τοκετού 56 ημερολογιακές ημέρες πριν από αυτόν.

Στο παραπάνω πλαίσιο, οι εγκυμονούσες, ζητούν από το υπουργείο τη λήψη μέτρων προστασίας τους, ισότιμα με τους συναδέλφους τους στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, όπως και να τεθούν σε ισχύ οι άδειες σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες αυξημένου κινδύνου, που ίσχυαν πέρσι με το ΦΕΚ-1800_Β_11.5.2020.

Το αίτημα:

Υποβολή αιτήματος – ερωτήματος

Προς: Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Αναφορικά με την μεταχείριση των ευπαθών ομάδων και ειδικότερα των γυναικών που κυοφορούν και εργάζονται στο δημόσιο σχολείο και στα ΚΕΔΑΣΥ με το καθεστώς των Αναπληρωτών με 9μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Την κίνηση στηρίζουν:

Αναπληρώτριες/ Αναπληρωτές και μόνιμοι Εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021

Αξιότιμες/Αξιότιμοι κυρίες/κύριοι αρμόδιες-οι,

Ως Αναπληρώτριες Εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ σε σχολικές μονάδες Γενικής, Ειδικής Αγωγής και  ΚΕΔΑΣΥ, εργαζόμενες κάθε χρόνο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (Σεπτέμβριο-Ιούνιο), δεν έχουμε ισότιμη μεταχείριση με τους συναδέλφους μας στον δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, παρά τα χρόνια προϋπηρεσίας μας στον ίδιο φορέα. Συγκεκριμένα με τις άδειες και ειδικότερα με αυτές που αφορούν την κύηση και την ανατροφή των τέκνων μας, δεν έχουμε άλλο δικαίωμα άδειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πέρα από την άδεια τοκετού 56 ημερολογιακές ημέρες πριν από αυτόν, ούτε καν σε περίπτωση επαπειλούμενης κύησης.

Εν όψει της νέας έξαρσης της πανδημίας του Covid-19, λόγω και των νέων μεταλλάξεων «Delta» και «Μu», υπάρχει αυξημένη ανησυχία για το πώς θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα καθήκοντα και στους μαθητές μας με ασφάλεια, εφόσον ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα, ευαίσθητη σε προβλήματα υγείας, που μας καθιστούν περισσότερο ευάλωτες σε περίπτωση που νοσήσουμε από τον νέο κορονοϊό.

Η κύηση θεωρείται παράγοντας Υψηλού Κινδύνου νόσησης από SARS-CoV-2, από την ιατρική κοινότητα και από προηγούμενες διατάξεις που αφορούσαν τις ευπαθείς ομάδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι εγκυμονούσες έχουν αυξημένες πιθανότητες να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2 κατά 70%, συγκριτικά με άτομα της ίδιας ηλικίας του γενικού πληθυσμού, αλλά και να νοσήσουν πιο σοβαρά. Οι μελέτες αυτές έγιναν πριν την εμφάνιση των νέων μεταλλάξεων.

Αναφορικά με το εμβόλιο, οι εγκυμονούσες στο 2ο και 3ο τρίμηνο πιθανά να μην έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν την διαδικασία και να αποκτήσουν αντισώματα, αφού έως τώρα αρκετοί γυναικολόγοι ήταν αρνητικοί στο να το προτείνουν και μόνο τον τελευταίο μήνα άρχισε να αντιστρέφεται το κλίμα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως εμβολίου, οι εγκυμονούσες δεν εξασφαλίζονται υπό τις τρέχουσες συνθήκες παρουσίας νέων μεταλλάξεων, και με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς. Σημειώνεται ότι εάν νοσήσουν, έστω και ελαφριά, πιθανά να μην μπορούν, λόγω κύησης, να πάρουν την φαρμακευτική αγωγή που θα εξασφαλίσει ότι δεν θα τεθούν εκείνες και τα μωρά τους σε κίνδυνο.

Συμπληρωματικά θα πρέπει να ληφθούν σοβαρότατα υπόψη οι περιπτώσεις πολύδυμης ή επαπειλούμενης κύησης, γυναικών με διαβήτη κύησης και/ή άλλες παθήσεις που είναι ούτως ή άλλως υψηλού κινδύνου ανεξαρτήτως κορονοϊού και με το καθεστώς των αναπληρωτών δεν έχουν άλλο δικαίωμα σχετικής άδειας πέρα από την άδεια τοκετού 56 μέρες πριν από την ΠΗΤ (Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καλούμε το Υπουργείο να δράσει άμεσα, ώστε να μην τεθεί σε κανέναν κίνδυνο η υγεία, η ακεραιότητα και η ζωή των εγκύων και των κυημάτων τους, πόσο μάλλον όταν εκφράζονται συνεχώς ανησυχίες για την υπογεννητικότητα και την προστασία των εγκύων στον δημόσιο λόγο.

Θέτουμε το ερώτημα εάν πρόκειται να θεσπιστούν κάποιες ειδικές διατάξεις που προβλέπουν συγκεκριμένα μέτρα που να αφορούν τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων.

Έχει αναφερθεί πως: «Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (υποπερ. 1.1 – 1.11. της περ. 1 της υπό στοιχεία ΔΙΔΑΔ/Φ.64/420/16446/17-9- 2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών), επανέρχονται στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό». Ισχύει αυτό και στην περίπτωση  γυναικών που κυοφορούν και εργάζονται με το καθεστώς των αναπληρωτών με 9μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και αν ναι, πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο σε μια σχολική μονάδα, ώστε η εγκυμονούσα να παραμένει πράγματι ασφαλής;

Θα ισχύσει και φέτος κάποια διάταξη σαν το ΦΕΚ-1800_Β_11.5.2020 που να αφορά την παροχή ειδικής άδειας σε ομάδες ευπαθείς/αυξημένου κινδύνου ή κάποια παρόμοια απόφαση;

Περιμένουμε και ελπίζουμε στην άμεση ανταπόκρισή σας στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

Με εκτίμηση,

Αναπληρώτριες/ Αναπληρωτές και μόνιμοι Εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ

Τα ονόματα είναι στη διάθεση του alfavita.gr

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τώρα και για τους εκπαιδευτικούς…μόρια αντί για αμοιβή!

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Φοβερή αποκάλυψη για το νερό! To έδωσαν στο Υπερταμείο – Αγνόησαν απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Της Μαρίας Καραμανώφ, τ. Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Προέδρου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης
Φοβερή αποκάλυψη για το νερό! To έδωσαν στο Υπερταμείο – Αγνόησαν απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν το λόγο
Η αύξηση της μέρας, έστω και ανεπαίσθητα, κατά κλάσματα του δευτερολέπτου, μπορεί μελλοντικά να έχει, μεταξύ άλλων, επιπτώσεις στην τήρηση του...
Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν το λόγο