Σήμερα ή αύριο οι ανακοινώσεις για νέα πρωτόκολλα στα σχολεία - Τι είπε η υφυπουργός Παιδείας για την περίπτωση που οι γονείς ενός μαθητή δεν θέλουν να κάνει ούτε εμβόλιο ούτε τεστ και θα χάνει τη σχολική διαδικασία

Σήμερα ή αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα για τη λειτουργία των σχολείων, τα οποία θα ανοίξουν τις πύλες τους για τους μαθητές στις 13 Σεπτεμβρίου.

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, υποστήριξε ότι «αν όχι σήμερα, οπωσδήποτε αύριο θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, τα οποία περιλαμβάνουν λεπτομερείς ρυθμίσεις».

Συγκεκριμένα, η Ζ. Μακρή δήλωσε στον ΣΚΑΪ: «Είμαστε εδώ και δύο εβδομάδες σε στενή επικοινωνία και συνεννόηση με την επιτροπή των ειδικών. Οι κοινές μας συνεδριάσεις είναι πολύωρες, πολλές φορές ξεπερνούν και τις τρεις ώρες. Η συνεννόηση έχει ως σκοπό να μας δώσουν τις ιατρικές οδηγίες και τις κατευθύνσεις βάσει των οποίων θα πάρουμε τις πολιτικές αποφάσεις. Αν όχι σήμερα, αύριο οπωσδήποτε θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, τα οποία περιλαμβάνουν λεπτομερείς ρυθμίσεις».

Σε ερώτηση για την περίπτωση που οι γονείς ενός μαθητή δεν θέλουν να κάνει ούτε εμβόλιο ούτε τεστ και θα χάνει τη σχολική διαδικασία, η υφυπουργός Παιδείας απάντησε, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στην επιτροπή των ειδικών:

«Αν υπάρχουν γονείς οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, παρά τις οδηγίες των ειδικών, παρά τις οδηγίες των παιδιάτρων, παρά τις προσπάθειες τις οποίες θα γίνουν, δεν θα αρνηθούν τη νομική τους υποχρέωση να κάνουν self test. Κι επειδή έχουμε την περσινή εμπειρία, είδαμε ότι ήταν πολύ λίγα μεμονωμένα τα φαινόμενα των γονιών που αρνήθηκαν στην αρχή να κάνουν self test. Υπάρχουν όντως κάποιοι ειδικοί, κάποιοι γιατροί που έχουν ενδεχομένως ενστάσεις. Τι είναι υποχρεωμένο να κάνει το υπουργείο; Να ακούσει την επιτροπή των ειδικών. Είναι σεβαστές όλες οι απόψεις των ειδικών, την κ. Λινού τη γνωρίζω και από τη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας όταν ήμουν υφυπουργός. Παρόλα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να ακούμε την επιτροπή των ειδικών».

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της υφυπουργού, οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test στο παιδί. Ωστόσο, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο οι γονείς να μην θέλουν το παιδί να υποβληθεί στο τεστ και εκεί το παιδί θα χάνει την εκπαιδευτική διαδικασία, χωρίς να προβλέπεται κάποια άλλη παράμετρος ή διευκόλυνση για τον μαθητή.

«Αυθαίρετο και επιπόλαιο να ακούμε ότι θα ξανακλείσουν τα σχολεία»

Στη συνέχεια, η υφυπουργός Παιδείας απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν τα σχολεία όπως έγινε την περσινή σχολική χρονιά, κατά την οποία οι μαθητές παρακολούθησαν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

«Η πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν διά ζώσης. Αυτό σημαίνει συμμόρφωση με τα μέτρα τα οποία οι ειδικοί επιβάλλουν. Η συμμόρφωση αυτή θα αποτρέψει μαζικό φαινόμενο κλεισίματος τμήματος γιατί τα όπλα τώρα είναι γνωστά. Η εκπαιδευτική κοινότητα τα έχει ξαναχρησιμοποιήσει. Το να ακούμε ότι τα σχολεία θα ξανακλείσουν είναι επιπόλαιο και αυθαίρετο» είπε.

Σχολεία: Τι ισχύει για τα κρούσματα

Σε ερώτηση για το κλείσιμο του τμήματος και τον αριθμό των κρουσμάτων με 50+1, αν θα αλλάξει αυτό σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση με τα κρούσματα, η Ζέττα Μακρή απάντησε:

«Για να αλλάξει αυτό πρέπει να αλλάξουν οι οδηγίες των ειδικών. Οι οδηγίες των ειδικών έχουν λάβει υπόψη τους όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, την πορεία της νόσου, τον εμβολιασμό, τη δυνατότητα να γίνουν self test και εργαστηριακά τεστ. Άρα δεν είναι εύκολη αλλαγή, προϋποθέτει και βασική αλλαγή της πορείας της εξέλιξης της νόσου».

Για το αν νοσήσουν οι μισοί μαθητές στο τμήμα και οι γονείς θα συνεχίσουν να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, είπε: «Κατ’αρχάς πριν νοσήσουν οι μισοί μαθητές και με το ένα κρούσμα που θα παρουσιαστεί είτε τα συμπτώματα εκδηλωθούν εντός της τάξης, είτε όταν είναι στο σπίτι τους, υπάρχει ένα αυστηρό συγκεκριμένο πρωτόκολλο με το οποίο θα γίνει ανίχνευση και ιχνηλάτηση. Το πρωτόκολλο αυτό περιλαμβάνει για κάποιες κατηγορίες παιδιών που είναι πιο στενές επαφές και καθημερινή εξέταση. Άρα ο κίνδυνος να νοσήσουν 50+1 παιδιά δεν είναι τόσο εύκολος, όπως φαντάζει εκ πρώτης όψεως, γιατί είμαστε θωρακισμένοι».

Για το αίτημα για αραίωση των τμημάτων στα σχολεία, επισήμανε «αυτό είναι ένα αίτημα που με την πανδημία έγινε πιο έντονο, αλλά είναι ένα αίτημα πάγιο το οποίο πάντοτε υπήρχε. Θα θυμίσω εδώ ότι είμαστε η τέταρτη χώρα στον ΟΟΣΑ σε αριθμό μαθητών ανά τάξη. Όπου υπάρχουν σχολικές αίθουσες θα χρησιμοποιηθούν και με το δεδομένο ότι φέτος διορίσαμε σχεδόν 12.000 εκπαιδευτικούς. Το υπουργείο εξαντλεί κάθε προσπάθεια να υπάρχουν και κατάλληλες αίθουσες και εκπαιδευτικοί στην ώρα τους, είτε μόνιμοι είτε αναπληρωτές».

Χωρίς εμβολιαστικά κέντρα τα σχολεία

Για το ενδεχόμενο ύπαρξης εμβολιαστικών κέντρων στα σχολεία όπως θα δημιουργηθούν στα πανεπιστήμια, η υφυπουργός Παιδείας άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα συμβεί αυτό, λέγοντας πως «υπάρχουν πανεπιστήμια στα οποία αν κριθεί ότι υπάρχει περιθώριο, ανθρώπινο δυναμικό αλλά και ιατρική υποχρέωση, χωρίς να δημιουργείται σε συνωστισμός. Ωστόσο, τα παιδιά δεν μπορούν μόνα τους να εμβολιαστούν πρέπει να πάει εκεί και ο κηδεμόνας».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός για 311 θέσεις στα Δικαστήρια: ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΕΔΩ

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

σχετικά άρθρα

moro-baby-paidi-vrefos.jpg
Βιασμός στη Λακωνία: «Ο γυμνασιάρχης κατάλαβε ότι ήταν έγκυος, θα μεγάλωνα εγώ το μωρό» λέει η μητέρα της 13χρονης
«Το μάθαμε από το σχολείο που πήγαινε. Κουραζόταν και φούσκωνε. Το κατάλαβε ο γυμνασιάρχης που τους έκανε γυμναστική και ρώτησε τη μικρή τι έχει»
Βιασμός στη Λακωνία: «Ο γυμνασιάρχης κατάλαβε ότι ήταν έγκυος, θα μεγάλωνα εγώ το μωρό» λέει η μητέρα της 13χρονης
EKPA
ΕΚΠΑ - Θεολογική Σχολή: Στα 140 καλύτερα προγράμματα σπουδών παγκοσμίως
Σημαντική διάκριση για τη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ για το 2023 σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων QS (Quacquarelli Symonds)
ΕΚΠΑ - Θεολογική Σχολή: Στα 140 καλύτερα προγράμματα σπουδών παγκοσμίως