ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩ
ΟΙΕΛΕ για ανανέωση αδειών ασκήσεως διδασκαλίας: Να δοθεί τρίμηνη παράταση
Φροντιστήρια – Κέντρα Ξένων Γλωσσών: Αγωνία και αγανάκτηση για την ανανέωση των αδειών ασκήσεως διδασκαλίας

Τρίμηνη παράταση για την υποβολή των δικαιολογητικών για την ανανέωση των αδειών των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών ζητά η ΟΙΕΛΕ.

Αγωνία και αγανάκτηση προκάλεσε σε εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών η υπουργική απόφαση που καθορίζει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αναγγελία έναρξης και την ανανέωση της άδειας άσκησης διδασκαλίας.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), είναι σχεδόν αδύνατο για τη συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών να υποβάλουν έγκαιρα, μέχρι τις 31 Αυγούστου 2021 το φάκελό τους για την ανανέωση της άδειας.

Όπως αναφέρει η ΟΙΕΛΕ, πολλοί εκπαιδευτικοί θέτουν το ζήτημα της δυσκολίας καθορισμού ραντεβού για ιατρικό και ψυχιατρικό έλεγχο μέσα στις προθεσμίες, καθώς οι περισσότεροι ιατροί βρίσκονται σε διακοπές.

Επίσης, η ΟΙΕΛΕ αμφιβάλλει αν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα έχουν τον απαιτούμενο χρόνο να διεκπεραιώσουν χιλιάδες αιτήσεις και ζητά από το υπουργείο Παιδείας να δοθεί τρίμηνη παράταση για την υποβολή των δικαιολογητικών και εξάμηνη για τους εκπαιδευτικούς στις πυρόπληκτες περιοχές.

Η παρέμβαση της ΟΙΕΛΕ

Αναλυτικά, η παρέμβαση της ΟΙΕΛΕ:

Αγωνία και αγανάκτηση σε χιλιάδες συναδέλφους σε Φροντιστήρια. Κέντρα Ξένων Γλωσσών για τη αναγγελία έναρξης διδασκαλίας/ανανέωση άδειας – Παρέμβαση της ΟΙΕΛΕ στο Υπουργείο Παιδείας, άμεσα παράταση για την κατάθεση δικαιολογητικών

Εύλογη αγωνία και αγανάκτηση σε χιλιάδες συναδέλφους που εργάζονται σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών έχει προκαλέσει η εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης 78844/Ν1/01-07-2021 σχετικά με τον καθορισμό των δικαιολογητικών, που απαιτείται να υποβάλλονται για την αναγγελία έναρξης και την ανανέωση της άδειας άσκησης διδασκαλίας, καθώς (για την ανανέωση άδειας) είναι σχεδόν αδύνατο για τη συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών να υποβάλουν έγκαιρα, μέχρι την 31/8/2021 το φάκελό τους.

Η εκτίμηση της Ομοσπονδίας μας είναι ότι είναι απίθανο να μπορέσουν όλοι οι συνάδελφοι να προλάβουν να στείλουν φακέλους μέχρι την 31/8. Για παράδειγμα, πολλοί εκπαιδευτικοί μας θέτουν το ζήτημα της δυσκολίας καθορισμού ραντεβού για ιατρικό και ψυχιατρικό έλεγχο μέσα στις προθεσμίες, καθώς οι περισσότεροι ιατροί βρίσκονται σε διακοπές. Επίσης, και προ της έναρξης του νέου σχολικού έτους, αμφιβάλουμε έντονα, αν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα έχουν τον απαιτούμενο χρόνο να διεκπεραιώσουν χιλιάδες αιτήσεις (ιδίως σε Διευθύνσεις μεγάλων αστικών κέντρων). Για το λόγο αυτό θα ζητηθεί από την ΟΙΕΛΕ παράταση της προθεσμίας υποβολής.

Θα ζητηθεί, επίσης, παράταση για εκπαιδευτικούς που ζουν στις πυρόπληκτες περιοχές και αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα.

Επειδή επιχειρήθηκε σήμερα επικοινωνία με την Προϊσταμένη του αρμόδιου τμήματος της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπ. Παιδείας κ. Β. Ρούνη, αλλά κατέστη αδύνατον να τη βρούμε τηλεφωνικά, αποστείλαμε επιστολή, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρουμε:

«Η απόφαση αυτή που αιφνιδιαστικά εκδόθηκε εν μέσω θέρους δεν λαμβάνει υπόψη σοβαρές παραμέτρους, όπως:

 • Την αδυναμία εκπαιδευτικών να κλείσουν ιατρικά ραντεβού για να αποκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς οι περισσότεροι ιατροί και ψυχίατροι λείπουν σε διακοπές και οι ημερομηνίες που δίδονται είναι εντός του φθινοπώρου
 • Την σχεδόν βέβαιη αδυναμία των Διευθύνσεων να επεξεργαστούν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις (ιδίως Διευθύνσεις σε μεγάλα αστικά κέντρα) λίγες ημέρες προ της έναρξης του σχολικού έτους
 • Το γεγονός ότι πολλοί εκπαιδευτικοί κατοικούν σε πυρόπληκτες περιοχές

Επιπροσθέτως, επικρατεί χάος με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, όπως μας καταγγέλλουν συνάδελφοι. Κάποιες (για παράδειγμα η Α’ Αθήνας) ζητούν επιπλέον δικαιολογητικά. Κάποιες μιλούν για σιωπηρή παράταση, ενώ άλλες κάνουν λόγο για αυστηρή τήρηση των προθεσμιών. Άλλες, τέλος, ενημερώνουν ότι θα δεχτούν τους φακέλους με εκκρεμότητα στην κατάθεση των ιατρικών εξετάσεων! Η κατάσταση αυτή επιτείνει τη σύγχυση και την αβεβαιότητα και επιβάλλεται να υπάρξει άμεσα δική σας ενέργεια. Ζητούμε:

 • Να υπάρξει τουλάχιστον τρίμηνη παράταση για την υποβολή των δικαιολογητικών
 • Η παράταση αυτή να είναι τουλάχιστον εξάμηνη (ή αν χρειαστεί και παραπάνω) στις πυρόπληκτες περιοχές
 • Να εκδοθεί ενημερωτική ανακοίνωση/οδηγία από την υπηρεσία σας
 • Να υπάρξει συνεργασία σας με τη διοίκηση του ΕΟΠΠΕΠ για τις όποιες εκκρεμότητες. Προτείνουμε, αν αυτό είναι εφικτό, κοινή τηλεδιάσκεψη με τη δική μας συμμετοχή, ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες
 • Να διευκρινιστεί για πόσο θα διαρκεί η ανανέωση των στοιχείων, καθώς δεν υπάρχει καμιά σχετική αναφορά στην Υ.Α.»

Για την επίμαχη Υ.Α. διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

 • Η αρμοδιότητα ελέγχου των δικαιολογητικών περνά πλέον από τον ΕΟΠΠΕΠ στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
 • Για τους νέους συναδέλφους που υπέβαλαν αίτηση για αναγγελία έναρξης, εάν οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί στο πρωτόκολλο του ΕΟΠΠΕΠ μέχρι τις 30/6/2021, εξετάζονται και διεκπεραιώνονται από το συγκεκριμένο Οργανισμό, ο οποίος έχει και την ευθύνη τήρησης του αρχείου για τη συγκεκριμένη περίοδο. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από την 1/7/2021 κι έπειτα εξετάζονται από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις οποίες ανήκουν οι φορείς όπου θα εργαστούν. Οι συνάδελφοι που ήδη έχουν υποβάλει το φάκελό τους για χορήγηση νέας άδειας, δεν απαιτείται να αποστείλουν κάτι περαιτέρω. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το επάγγελμα ασκείται ελεύθερα μετά την πάροδο τριμήνου από την αναγγελία έναρξης της άσκησής του.
 • Για τους συναδέλφους που έχουν υποβάλει αίτηση ανανέωσης άδειας στον ΕΟΠΠΕΠ μέχρι τις 30/8/2019 (και η ισχύς των αδειών τους παρατάθηκε μέχρι την 31/8/2021), θα πρέπει να αποστείλουν στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης το φάκελο με τα δικαιολογητικά τους το αργότερο μέχρι το τέλος Αυγούστου, διαφορετικά θα έχουν ζήτημα νόμιμης άσκησης του επαγγέλματός τους, όπως μας τονίστηκε από αρμόδιους υπάλληλους του Υπ. Παιδείας. Η απόφαση αυτή αφορά κατά κανόνα παλιούς συναδέλφους που είχαν υποβάλει προ 2013 (πριν την ίδρυση του ΕΟΠΠΕΠ) τα χαρτιά τους στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που είχαν μέχρι τότε τη σχετική εποπτεία.
 • Σε περίπτωση επικαιροποίησης των στοιχείων του φακέλου του εκπαιδευτικού, την ευθύνη αναζήτησης ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης έχει πλέον η οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ήδη κάποιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους τη λίστα με τα δικαιολογητικά και ζητούν περισσότερα των αναγραφομένων στην Υπουργική Απόφαση (ακολουθεί πιο κάτω η παράθεσή τους). Πχ, η Διεύθυνση Δ.Ε. Α’ Αθήνας στην ιστοσελίδα της ζητά από τους συναδέλφους, πλέον των δικαιολογητικών της Υ.Α., να αποστέλλουν (αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα):

1) ΑΡΙΘΜΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ (Α.Φ.Μ.).

2) ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟΥ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ Ο ΦΟΡΕΑΣ Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

3) ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ (ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ)

4) ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΣΤΑΘΕΡΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟ).

5) ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕMAIL ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ Δ.Δ.Ε. Α’ ΑΘΗΝΑΣ.

6) ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Δ.Δ.Ε. Α’ ΑΘΗΝΑΣ.

Για το λόγο αυτό παρακαλούμε τους συναδέλφους να επικοινωνούν με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που ανήκει ο φορέας στον οποίο εργάζονται ή θα εργαστούν ή να τσεκάρουν τις ιστοσελίδες τους.

Τέλος, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, εάν η ανανέωση αδείας θα γίνεται ανά διετία. Θα ζητήσουμε περαιτέρω πληροφορίες από το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπ. Παιδείας. Θα ζητήσουμε, δε, την έκδοση ενός πλήρους ενημερωτικού οδηγού για το ζήτημα, καθώς οι ερωτήσεις των συναδέλφων είναι πολλές και η αγωνία, ιδίως των παλαιοτέρων εκπαιδευτικών που επηρεάζονται από την εφαρμογή της απόφασης, μεγάλη.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ         ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες  ειδήσεις σήμερα

Απίστευτες εικόνες στην Κέρκυρα: Εκπαιδευτικοί έβγαζαν αγκαλιά τους μαθητές από τα πλημμυρισμένα σχολεία

Πανελλαδικές 2022: Ο «γρίφος» των νέων Μηχανογραφικών Δελτίων

ΕΛ.ΣΤΑΤ: Βγήκαν τα αποτελέσματα για 60.000 απογραφείς

Εύκολη Online ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ, προσλήψεις, ΠΜΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙΤΕ σε προφορικά και έκθεση!

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια σε ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, Σχολική Ψυχολογία, Διαπολιτισμική, μόνο με 25 ευρώ το μήνα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Θεσσαλονίκη εκπαιδευτικοί διαδήλωση
Αξιολόγηση - Γ.Σ Προέδρων ΕΛΜΕ: Για συνέχιση της απεργίας αποχής οι αποφάσεις πολλών ΕΛΜΕ
Ένα μεγάλο τμήμα των ΕΛΜΕ έρχεται στη Γ.Σ των Προέδρων με αποφάσεις συνέχισης της απεργίας αποχής στην αξιολόγηση
Αξιολόγηση - Γ.Σ Προέδρων ΕΛΜΕ: Για συνέχιση της απεργίας αποχής οι αποφάσεις πολλών ΕΛΜΕ
Κρήτη: Ισόβια από το Εφετείο στον 62χρονο για τη δολοφονία της 38χρονης
Ισόβια κάθειρξη επέβαλε στον 62χρονο το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης - Το πτώμα της γυναίκας δεν έχει βρεθεί έως σήμερα
Κρήτη: Ισόβια από το Εφετείο στον 62χρονο για τη δολοφονία της 38χρονης
εκπαιδευτικοί πορεία 2021 ενάντια στην αξιολόγηση ΟΛΜΕ
Οι εκπαιδευτικοί επιμένουν: 2ωρες στάσεις από Δευτέρα στην ειδική συνεδρίαση για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας  
Πολλές ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ έχουν προκηρύξει στάσεις εργασίας για την προσεχή Δευτέρα (18/10), Τρίτη (19/10) και Τετάρτη (20/10) από...
Οι εκπαιδευτικοί επιμένουν: 2ωρες στάσεις από Δευτέρα στην ειδική συνεδρίαση για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας