Η πρώτη ελληνική εφαρμογή φυτοπροστασίας για κινητά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτελεί δημιούργημα του 24χρονου φοιτητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, Χρήστου Αποστόλου.
Πρόκειται για το Counter Agriculture, μια εφαρμογή γεωπονικών οδηγιών κατάλληλη για κινητά τηλέφωνα που απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες και περιστασιακούς καλλιεργητές.
Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2019 όταν, μετά από συζητήσεις με πολλούς αγρότες, ο Χρήστος Αποστόλου – με καταγωγή από τη Λάρισα- κατανόησε και μελέτησε τις ανάγκες τους. «Πολλά από τα εργαστήρια της σχολής μου με έφεραν σε επαφή με αρκετούς αγρότες. Ένα από τα κοινά προβλήματά τους ήταν ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν άμεσα με κάποιον γεωπόνο. Όταν αντιμετωπίζουν μια δυσκολία στον αγρό τους, χρειάζονται άμεσα τον γεωπόνο ώστε να αντιληφθεί το πρόβλημα και να επέμβει. Αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα καθώς ο χρόνος καθορίζεται από 1 έως 3 μέρες ώστε να βγει ένα πόρισμα. Αυτό έχει ως συνέπεια πολλές φορές καταστροφικά αποτελέσματα.», εξηγεί στο ThessToday.gr ο 24χρονος φοιτητής.
Έτσι, εμπνευσμένος από την ανάγκη αυτή, αποφάσισε να «χτίσει» μόνος του μια εφαρμογή φυτοπροστασίας για κινητά η οποία τελειοποιήθηκε τους τελευταίους 9 μήνες.
Ένας πλήρης οδηγός ο οποίος είναι συνδεδεμένος με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανταποκρίνεται στα καθημερινά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στις καλλιέργειές τους και αποτελεί χρήσιμο εργαλείο και για τους γεωπόνους στο χωράφι, καθώς δεν μπορούν να έχουν μαζί τους όλες τις σχετικές πληροφορίες.
«Η ιδέα ήρθε το 2019 και κατά τη διάρκεια της καραντίνας κατάφερα να ολοκληρώσω το Counter Agriculture. 21 Απριλίου 2021 ξεκίνησε να λειτουργεί και επίσημα η εφαρμογή στο διαδίκτυο. Κάθε αγρότης έχει τον προσωπικό του οδηγό με ολοκληρωμένη φυτοπροστασία των καλλιεργειών και με συμβουλές για την άμεση διάγνωση των προβλημάτων. Εξαρτάται αποκλειστικά από τον αγρότη το πως θα διαχειριστεί την εφαρμογή αναλόγως την εμπειρία του. Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πώς λειτουργεί η εφαρμογή
Την δωρεάν εφαρμογή «Counter Agriculture» μπορεί ο καθένας να κατεβάσει στο κινητό του μέσω του PlayStore. Περιέχει οργανωμένες και ομαδοποιημένες πληροφορίες ώστε να βρίσκει κατευθείαν ο αγρότης αυτό που τον απασχολεί. Παρέχει και συμβουλές που ακολουθούν τις επίσημες οδηγίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προτεινόμενα φυτοφάρμακα. Όπως δηλώνει ο φοιτητής, υπάρχει ακόμη, η λειτουργία που επιτρέπει στον γεωργό να στείλει φωτογραφία για να δείξει το πρόβλημα στο χωράφι του και να του δοθούν απαντήσεις ύστερα από τις αναλύσεις ενός γεωπόνου-συνεργάτη της εφαρμογής. Ενεργό είναι και το κομμάτι της προσωπικής επικοινωνίας (chat), όπου πολλοί αγρότες απευθύνουν συγκεκριμένα ερωτήματα στον φοιτητή και λαμβάνουν άμεσα απαντήσεις είτε από τον ίδιο είτε από τον γεωπόνο.
«Όλες οι πληροφορίες προέρχονται τόσο από μένα μέσω των γνώσεων που έλαβα από το πανεπιστήμιο όσο και από το υπουργείο. Κάθε εβδομάδα προστίθενται νέες ενημερώσεις, φωτογραφικό υλικό και συμβουλές για τη διάγνωση. Κάθε μέρα, επίσης ανανεώνονται οι γεωργικές προειδοποιήσεις, συνδεδεμένες με το υπουργείο, οι οποίες βοηθούν κάθε γεωργό, ανάλογα με τον τόπο του, να ελέγξει τις καλλιέργειες του για κάποια ασθένεια. Πρόκειται, δηλαδή για μια ειδοποίηση που λαμβάνουν με μήνυμα στο κινητό τους.» επισημαίνει ο κ. Αποστόλου.
Τα αποτελέσματα του Counter Agriculture
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 1.800 λήψεις στα κινητά και πάνω από 1.650 άτομα χρησιμοποιούν καθημερινά την εφαρμογή φυτοπροστασίας. Οι περισσότεροι αγρότες που εβδομαδιαίως στέλνουν μηνύματα προέρχονται από το Ηράκλειο Κρήτης. Ακολουθούν οι Σέρρες και η Καλαμάτα ενώ τρίτη στα στατιστικά είναι η Θεσσαλία. «Λαμβάνω πολλές θετικές κριτικές και η εφαρμογή έχει βοηθήσει πολλούς γεωργούς. Δέχομαι και κάποιες κριτικές ως προς τη βελτίωση του Counter Agriculture, τις μελετάω και πράττω ανάλογα. Είναι μια απλοποιημένη εφαρμογή καθώς με δικές μου γνώσεις διαμόρφωσα το λογισμικό ώστε να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει και ένας άνθρωπος χωρίς εξοικείωση», τονίζει ο φοιτητής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το φθινόπωρο ο ιδρυτής της εφαρμογής, Χρήστος Αποστόλου θα συνεχίσει τις σπουδές του στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης καθώς επιθυμεί να ασχοληθεί αποκλειστικά με την γεωπονία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη