Κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘ, στις 14:00, για την κατάργηση των κοινωνικών επιστημών και την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από τα σχολεία

Η επιμονή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να μην προσέλθει σε διάλογο για το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα του εξοστρακισμού των κοινωνικών επιστημών και των καλλιτεχνικών μαθημάτων από τα σχολεία, ενέργεια η οποία υποβαθμίζει το περιεχόμενο σπουδών αλλά και πλήττει εργασιακά χιλιάδες εκπαιδευτικούς των κλάδων αυτών, οδήγησε την ΟΛΜΕ από κοινού με τις τοπικές ΕΛΜΕ, την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών (ΠΕΕΚΕ) και την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων (ΕΝΕΚΕΜ) να οργανώσουν σήμερα Τετάρτη 23 Ιουνίου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, στις 14:00.

Το κάλεσμα της ΟΛΜΕ

Είναι πλέον γνωστό σε όλους το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε με τις Κοινωνικές Επιστήμες και την Καλλιτεχνική Παιδεία. Με το νόμο 4692/20 καταργήθηκε η Κοινωνιολογία ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα και στη συνέχεια με την αλλαγή των ωρολογίων προγραμμάτων καταργήθηκε οριστικά. Παράλληλα, καταργήθηκαν άλλα δύο μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών και τα αντίστοιχα της Καλλιτεχνικής Παιδείας από το λύκειο, με συνέπεια τον πλήρη εξοβελισμό των επιστημών αυτών και των αντίστοιχων ειδικοτήτων, σε βάρος της μόρφωσης των μαθητών και των μαθητριών. Ιδιαίτερα οι Κοινωνικοί Επιστήμονες στις τελευταίες υπηρεσιακές μεταβολές έχουν κριθεί σχεδόν στο σύνολό τους υπεράριθμοι, με συνέπεια να απωλέσουν τις οργανικές τους θέσεις.

Η ΟΛΜΕ εδώ και ενάμιση χρόνο έθεσε επανειλημμένα το πρόβλημα και κατέθεσε μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις. Παρόλα αυτά όλο αυτό το χρονικό διάστημα δε δόθηκε καμία απολύτως απάντηση από το ΥΠΑΙΘ ούτε υπήρξε κάποια διορθωτική κίνηση για την αποκατάσταση των τόσο σημαντικών αυτών επιστημών.

Το ΙΕΠ και ο ανεκδιήγητος πρόεδρός του δεν δέχτηκαν ποτέ να συναντηθούν, ως όφειλαν, με το ΔΣ της ΟΛΜΕ και να λάβουν υπόψη τις προτάσεις του, παρά τα επανειλημμένα σχετικά αιτήματα.

Στις 8 Ιουνίου η Ομοσπονδία ζήτησε να συναντηθεί άμεσα με την κ. Κεραμέως και την κ. Μακρή με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη διευθέτηση του πολύ μεγάλου αυτού ζητήματος που αφορά και στις δύο αυτές ειδικότητες. Δεν υπήρξε καμία απολύτως ανταπόκριση από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, παρότι πληροφορηθήκαμε από τον τύπο ότι την ίδια περίοδο έσπευσε να συναντήσει κάποιες επιστημονικές ενώσεις.

Κατόπιν όλων αυτών των εξελίξεων, η ΟΛΜΕ αποφάσισε, μη αποδεχόμενη τη διαμορφωθείσα κατάσταση, να προβεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 23 Ιουνίου στις 2μμ στο ΥΠΑΙΘ.

Καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς, ανεξαρτήτως ειδικότητας να δώσουν μαζικά το παρών και να στηρίξουν τους/τις συναδέλφους μας, συνειδητοποιώντας ότι πρέπει να προστατεύεται το εργασιακό καθεστώς όλων μας, προς όφελος και της μόρφωσης των μαθητών/τριών μας.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζητά επιτακτικά να συναντηθεί την Τέταρτη με την υπουργό και την υφυπουργό Παιδείας αποκλειστικά για το θέμα αυτό.
 

Η πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΕΕΚΕ

Χθες 18.06.2021 μετά από 39 χρόνια παρουσίας του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το μάθημα Κοινωνιολογία ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο καταργείται και πλέον δε θα βρίσκεται ούτε ως γενικής παιδείας στα ωρολόγια προγράμματα. Χωρίς καμία αιτιολόγηση, χωρίς να ακουσθούν οι παρεμβάσεις και απόψεις όλης της Κοινωνίας με το νόμο 4692/20 αφαιρείται πλήρως από όλη την εκπαίδευση. Με την ανακοίνωση των ωρολογίων προγραμμάτων Λυκείων αφαιρέθηκαν σχεδόν όλα τα μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών από την εκπαίδευση. Σύγχρονος Κόσμος- Πολίτης και Δημοκρατία, Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών, Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός καταργούνται, ενώ μειώθηκαν οι ώρες του μοναδικού εναπομείναντος μαθήματός μας, της Πολιτικής Παιδείας, η οποία πλέον δε θα εξετάζεται γραπτώς στο τέλος του σχολικού έτους. Τέλος στις ομάδες προσανατολισμού αφαιρέθηκε η λέξη “κοινωνικών” και πλέον είναι μόνο “ανθρωπιστικών” σπουδών, ενώ οι δηλώσεις της Υπουργού ακόμα και στην Ιστορία μιλούν για μια προσέγγιση που θα απομακρύνεται από κοινωνιολογική και θα στρέφεται προς την δημιουργία εθνικής ταυτότητας.

Με βάση τα ανωτέρω πλέον γίνεται λόγος για πρωτοφανή αφανισμό ολόκληρου εκπαιδευτικού κλάδου, αυτού των Κοινωνικών Επιστημών. Ενός κλάδου που στη δεδομένη χρονική συγκυρία έτι περισσότερο έχει να προσφέρει στην Κοινωνία, με τα ειδεχθή εγκλήματα που τελούνται, την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, τον ρατσισμό, την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που προεκλήθησαν από την πανδημία και τη γενικότερη κρίση. Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση και δεδομένου ότι ο μαθητής πρέπει να γνωρίζει το σύνολο των δικαιωμάτων και ελευθεριών του, δικαιώματα που προστατεύουν την προσωπικότητα του, την εργασία του, το δικαίωμα ψήφου και πλήθος άλλων βασικών συνταγματικών και αναφαίρετων δικαιωμάτων καθώς και γνώση λειτουργίας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος, επιλέγεται τη δεδομένη στιγμή η αφαίρεση όλων των μαθημάτων που διδάσκουν το αυτό αντικείμενο και ο εξοστρακισμός ενός ολόκληρου κλάδου, των Κοινωνικών Επιστημών! Χιλιάδες συνάδελφοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί συρρέουν υπεράριθμοι στις ΔΔΕ, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι εκπαιδευτικοί ιδιωτικού τομέα, οι φοιτητές μας μένουν χωρίς αντικείμενο. Δεκάδες θέσεις κοινωνικών επιστημόνων από τους προσεχείς διορισμούς γενικής αγωγής χάνονται μετά από τόσα έτη συνεχούς προσφοράς των εκπαιδευτικών του κλάδου στη Δημόσια εκπαίδευση.

Παράλληλα, συμπαρασύρεται ο κλάδος των ΠΕ80- Οικονομίας και φυσικά πλήττονται από την αφαίρεση των μαθημάτων τους στο Λύκειο οι εκπαιδευτικοί Καλλιτεχνικών.

Κοινωνικές Επιστήμες και Τέχνες εν μία νυκτί αποφασίσθηκε να απουσιάζουν από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της χώρας μας, όταν στις άλλες χώρες δημιουργούνται ειδικά προγράμματα για να ενισχύσουν τον τρόπο διδασκαλίας των παραπάνω αντικειμένων με γνώμονα την δημιουργία ενεργώ πολιτών, ατόμων με κριτική σκέψη που θα βοηθήσουν στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.

Παρατηρώντας τις εξελίξεις, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ απ’ την αρχή στάθηκε κοντά στα δίκαια αιτήματα του κλάδου μας και προσπάθησε πολλάκις να επικοινωνήσει με το Υπουργείο ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα μας, αφού πρόκειται περί πρωτοφανούς αφανισμού ενός ολόκληρου κλάδου. Φθάνουμε στο τώρα, που για μια ακόμα φορά το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζήτησε συνάντηση με την Υπουργό χωρίς να λάβει απάντηση. Μετά από συζητήσεις με τις ενώσεις και τους Συλλόγους των θιγόμενων κλάδων η ΟΛΜΕ καλεί την Τετάρτη 23.06.2021 και ώρα 14.00 στο Υπουργείο όλους τους εκπαιδευτικούς του κλάδου κοινωνικών Επιστημών ΠΕ78, τους εκπαιδευτικούς των Καλλιτεχνικών, τους εκπαιδευτικούς Οικονομίας και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα να στηρίξει το αίτημα επαναφοράς του γνωστικού αντικειμένου στο Λύκειο, την παρουσία μας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές στο ρου της νεότερης ιστορίας.

Η Δ.Ε. της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς Κοινωνικών Επιστημών Γενικής και Ειδικής Αγωγής, μόνιμους και αναπληρωτές, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τους Πανεπιστημιακούς μας, τους φοιτητές όλων των τμημάτων μας, τους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων να είναι εκεί!

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα με τήρηση των αποστάσεων, χρήση μάσκας κλπ.

Είναι επιτακτική ανάγκη αφού εξαντλήθησαν όλα τα άλλα μέσα, να κάνουμε πλέον αισθητή την παρουσία μας ώστε να καταφέρουμε να επαναφέρουμε τα μαθήματα μας στην Εκπαίδευση, μαθήματα που θεωρούμε ότι είναι αλληλένδετα με το σχολείο και αναβαθμίζουν την Παιδεία. Μαθήματα που ρίχνουν φως στο μυαλό και τις ζωές των εφήβων.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα να δώσουν το παρόν στην κρισιμότερη στιγμή για τον κλάδο μας. Έχουμε χρέος απέναντι στις επιστήμες μας, έχουμε χρέος απέναντι στους μαθητές μας!
 

Το κάλεσμα της ΕΝΕΚΕΜ

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Φθάνουμε στο τέλος αυτού του δυσλειτουργικού σχολικού έτους τόσο για όλη την Παιδεία, όσο και για την Καλλιτεχνική εκπαίδευση. Ο αγώνας που δόθηκε από τους εικαστικούς εκπαιδευτικούς για να υπερασπιστούν τα αυτοδίκαια της εκπαίδευσης Τέχνης, ήταν πολύ μεγάλος και ανώτερος των προσδοκιών όλων.

Πλησιάζουν και οι μέρες που υπολογίζουμε να εκδοθεί η απόφαση από το ΣτΕ για την έξωση ή όχι της Τέχνης από το Λύκειο.

Οι κινήσεις μας αυτό το διάστημα είναι:

α) να αναδείξουμε για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα της ΤΕΧΝΗΣ στο Λύκειο με ομαδικές εκθέσεις εικαστικών εκπαιδευτικών "για ένα σχολείο με ΣΧΕΔΙΟ", πανελλαδικά.

β) σε συνεργασία με τους συναδέλφους των Κοινωνικών Επιστημών που επίσης εκδιώκονται από το Λύκειο, γίνονται δράσεις συντονισμένες με τις κατά τόπους ΕΛΜΕ, ΓΟΝΕΙΣ και ΜΑΘΗΤΕΣ.

Μια από αυτές είναι η συγκέντρωση που καλεί η ΟΛΜΕ μετά από πρόταση των φορέων μας, για εκ νέου συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας (Δείτε την Ανακοίνωση της ΟΛΜΕ).

Σας καλούμε να πλαισιώσετε όλες αυτές τις δραστηριότητες.

Συνάδελφοι, οι αγώνες δεν γίνονται με τα like στο face-book, χρειάζεται να δώσουμε ΟΛΟΙ το δυναμικό παρόν μας!

Μην αφήνουμε την κόπωση να μας καταβάλλει.

ΟΛΟΙ στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

την ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ ώρα 14:00

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΞΑΝΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ!

Πανελλαδική ημέρα δράσης

Σε κινητοποίηση καλούν και τοπικές ΕΛΜΕ αλλά και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών σε πολλές πόλεις της χώρας, ενάντια στην κατάργηση των μαθημάτων των κοινωνικών επιστημών από το Λύκειο και την υποβάθμιση των εικαστικών μαθημάτων στη δημόσια παιδεία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

- την ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς-Ιθάκης

- την ΕΛΜΕ Χανίων

- τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Αριστοτέλης»

- τη Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

- την Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

- την ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής

- το Συντονιστικό Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πόσες μέρες μαθημάτων απομένουν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια - Ο προγραμματισμός

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ekpaideytikoi
κ. υπουργέ της Παιδείας να σας πούμε εμείς τι έχετε κάνει όλοι σας για τους εκπαιδευτικούς;

Εχουν περάσει 95 χρόνια από τότε που ο Δημήτρης Γληνός αρθρογραφούσε πύρινα στο περιοδικό «Αναγέννηση» κι...

κ. υπουργέ της Παιδείας να σας πούμε εμείς τι έχετε κάνει όλοι σας για τους εκπαιδευτικούς;