Thumbnail
Κινητοποίηση των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, αύριο, στις 13:00, για τον εξοστρακισμό των κοινωνικών επιστημών και των τεχνών από το Λύκειο

Κινητοποίηση ετοιμάζουν οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, αύριο, στις 13:00, στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης σχετικά με το ζήτημα του εξοστρακισμού των μαθημάτων κοινωνικής και καλλιτεχνικής παιδείας.

Με κοινή τους ανακοίνωση η Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης ζητούν να ανακληθεί η απόφαση που αφήνει εκτός Λυκείου τις κοινωνικές επιστήμες και τις τέχνες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Όπως είναι γνωστό, με τον Ν. 4692/2020 «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις» μεταξύ άλλων καταργήθηκε η Κοινωνιολογία ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα και στη συνέχεια με την αλλαγή των ωρολογίων προγραμμάτων καταργήθηκε οριστικά, μαζί με δύο ακόμη μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών από τη B΄ Λυκείου. Επίσης, μειώθηκε κατά μία ώρα η διδασκαλία του μόνου συναφούς μαθήματος που απέμεινε, της «Πολιτικής Παιδείας», στην Α’ Λυκείου.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για εξοβελισμό από το Λύκειο των Κοινωνικών Επιστημών και των γνωστικών αντικειμένων της πολιτειακής αγωγής και κοινωνικής εκπαίδευσης σε βάρος της μόρφωσης των μαθητών και των μαθητριών και την απειλή εξαφάνισης ενός ολόκληρου κλάδου από τη δημόσια εκπαίδευση, του ΠΕ78, ο οποίος αποτελείται από Κοινωνιολόγους, Πολιτικούς επιστήμονες και Νομικούς .Επίσης θίγεται και ο κλάδος των Οικονομολόγων ΠΕ 80, οι οποίοι είχαν κοινή ανάθεση με τους Κοινωνικούς Επιστήμονες τα παραπάνω τρία μαθήματα. Τα παιδιά της Γ Λυκείου δεν θα διδάσκονται Κοινωνιολογία ενώ θα είναι υποψήφια για δεκάδες σχολές κοινωνικών επιστημών (Νομική, Δημοσιογραφία, Ψυχολογία, Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες) οι οποίες αποτελούν περίπου το 75% των σχολών του ανθρωπιστικού πεδίου! Αναμφίβολα, αφαιρείται η δυνατότητα εκπαίδευσης και προπαρασκευής στις Κοινωνικές Επιστήμες σε μελλοντικούς φοιτητές μιας πληθώρας Ακαδημαϊκών Τμημάτων του Πρώτου Επιστημονικού Πεδίου (183 Τμήματα) που έχουν άμεση σχέση με αυτές τις επιστήμες ή έστω ή έστω διαθέτουν ένα σημαντικό αριθμό σχετικών μαθημάτων στο πρόγραμμα σπουδών τους.

Παράλληλα καταργείται το μάθημα των καλλιτεχνικών και του Σχεδίου από το Λύκειο! Και βέβαια τα παιδιά που θα χάσουν τη δυνατότητα του μαθήματος του ΣΧΕΔΙΟΥ για τις Πανελλήνιες στέλνονται ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ! Ενώ είναι τουλάχιστον εξωφρενικό να προβλέπεται «ενισχυτική διδασκαλία» για μάθημα που δεν υπάρχει στο ωρολόγιο πρόγραμμα.

Επιπλέον εξαφάνισαν το μάθημα της τεχνολογίας Α΄ Λυκείου, μαζί και τους εκπαιδευτικές τεχνικές ειδικότητες των Γεωπόνων, Μηχανικών κλπ, που στόχο είχε να βοηθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν τις διαδικασίες με τις οποίες διαμορφώθηκε το τεχνητό περιβάλλον στο οποίο ζουν και να εξοικειωθούν με τη τεχνολογική έρευνα που αποτελεί το κύριο παράγοντα τεχνολογικής εξέλιξης.

Τέτοιο ξήλωμα ολόκληρων κλάδων επιστημών από την εκπαίδευση δεν έχει προηγούμενο. Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ απογυμνώνουν το Λύκειο από τα συγκεκριμένα μαθήματα στα πλαίσια της ελαχιστοποίησης του κόστους της παρεχόμενης εκπαίδευσης, της μείωσης εκπαιδευτικού προσωπικού, της υπονόμευσης της μονιμότητας στην εργασία και της διαμόρφωσης του αγοραίου εξεταστικοκεντρικού σχολείου .

 

  • Απροκάλυπτα εξαφανίζουν χιλιάδες οργανικές θέσεις και οδηγούν χιλιάδες αναπληρωτές στην ανεργία.

Οι εκπαιδευτικοί των μαθημάτων Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών στις τελευταίες υπηρεσιακές μεταβολές έχουν κριθεί σχεδόν στο σύνολό τους υπεράριθμοι καθώς οι 1.915 οργανικές θέσεις του κλάδου ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών χάνονται σχεδόν όλες εξαιτίας της μείωσης των ωρών διδασκαλίας του αντικειμένου, αφού ο προσδιορισμός των οργανικών θέσεων προκύπτει εφόσον το μάθημα είναι πρώτης ανάθεσης και συμπληρώνονται 12 ώρες διδασκαλίας, κάτι το οποίο είναι πρακτικά ανέφικτο.

  • Πλήττουν ακόμη περισσότερο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό του δημόσιου σχολείου. Μέλημα της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι η στείρα απόκτηση βασικών «δεξιοτήτων», όπως καθορίζονται από τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε.

Στο αγοραίο εξεταστικοκεντρικό σχολείο της Κεραμέως, με λιγότερους μαθητές και εκπαιδευτικούς, λιγότερη γνώση και κυριαρχία των δεξιοτήτων, ό,τι δεν δημιουργεί και δεν κινείται στην σφαίρα των δεξιοτήτων, ό,τι δεν εξετάζεται θεωρείται περιττό και δεν αξίζει να υπάρχει ως αντικείμενο διδασκαλίας.

Η διδασκαλία θα περιορίζεται σε κάποια μαθήματα που θεωρούνται «βασικά» σε ένα σχολείο αποκομμένο από την κοινωνική πραγματικότητα, ένα σχολείο της αποστήθισης, του αγοραίου ανταγωνισμού και του αποκλεισμού, αποστεωμένο από κάθε έννοια έρευνας, τέχνης και γνώσης των κοινωνικών φαινομένων, όπου οι μαθητές θα είναι εγκλωβισμένοι χωρίς κοινωνική και αισθητική παιδεία, χωρίς γνωστικές ανάσες.

Αυτή είναι η επιλογή των «αρίστων» της κυβέρνησης της Ν.Δ.: ένα Λύκειο αποκομμένο από την κοινωνική πραγματικότητα, ένα λύκειο εξειδίκευσης, ένα λύκειο αποστεωμένο από τέχνες, σκέψη, γνώση ,ένα λύκειο που θα σπρώχνει τα παιδιά των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων αποκλειστικά στην κατάρτιση.

Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τα σωματεία μας , εδώ και ενάμιση χρόνο με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις

( παραστάσεις, συλλαλητήρια, αποχή από βαθμολόγηση, συνεντεύξεις τύπου κ.α ) θέσαμε επανειλημμένα το ζήτημα της επαναφοράς των Κοινωνικών Επιστημών και των Καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Γενικό Λύκειο .

 

Σήμερα που εξαφανίζονται χιλιάδες οργανικές θέσεις και άρχισαν να γίνονται ορατές και οι συνέπειες στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, δε θα μείνουμε θεατές της αποδόμησης του δημόσιου σχολείου, των εργασιακών μας δικαιωμάτων, της επαγγελματικής μας υπόστασης, της ίδιας μας της ζωής που λεηλατείται και παραβιάζεται συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση!

Πιο αποφασιστικά όλοι-ες μαζί να διεκδικήσουμε ένα σχολείο δημόσιο δωρεάν σχολείο καθολικής πρόσβασης για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς «χαμένες γενιές», ζωές και όνειρα.

Απαιτούμε:

 ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Ο ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

  • Όχι στις αντιεπιστημονικές αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα και τα προγράμματα σπουδών. Όχι στην απαξίωση μαθημάτων και αντικειμένων.

  • Να μη χαθεί καμία οργανική θέση. Καμία ειδικότητα και κανένας συνάδελφος δεν περισσεύει.

  • Πλήρη διασφάλιση των εκπαιδευτικών θέσεων όλων των συναδέλφων και των εργασιακών δικαιωμάτων τους

  • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί .Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.

  • Μείωση των μαθητών στα τμήματα τώρα. 15 μαθητές στο τμήμα, 10 στα εργαστήρια και τις κατευθύνσεις. Επαναφορά του προηγούμενου διδακτικού ωραρίου

• Όχι στις συμπτύξεις και το κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ και στα ΓΕΛ.

• Ριζικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, που θα προωθούν την επιστημονική σκέψη, τη κριτική ικανότητα και τη δημιουργικότητα των μαθητών και όχι τη μονομέρεια, την αποσπασματικότητα και τη στείρα αποστήθιση!

  • Να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι Κεραμέως για σχολεία και ΑΕΙ.

ΔΗΜΟΣΙΟ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΩΝ, ΠΟΥ ΘΑ ΧΩΡΑ ΟΛΗ ΤΗ ΓΝΩΣΗ, ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ, ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Καλούμε την Τετάρτη 23/6, ημέρα κινητοποίησης από της ΟΛΜΕ στο Υπουργείο Παιδείας ,σε συγκέντρωση στις 1.00 μ.μ. στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 29-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

μαθητές σχολείο
«Κράτα την αναπνοή σου»: 8χρονη μαθήτρια λιποθύμησε κάνοντας το επικίνδυνο διαδικτυακό challenge
Αυτό είναι το διαδικτυακό challenge που τρομάζει τους γονείς των μαθητών
«Κράτα την αναπνοή σου»: 8χρονη μαθήτρια λιποθύμησε κάνοντας το επικίνδυνο διαδικτυακό challenge
foto_education_pencils_molyvia.jpg
Προϊστάμενος ΔΔΕ ανακάλεσε μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών που ο ίδιος υπέγραψε!
«Η απαράδεκτη απόφαση της ΔΔΕ Χανίων κινείται στη λογική του εκφοβισμού των εκπαιδευτικών»
Προϊστάμενος ΔΔΕ ανακάλεσε μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών που ο ίδιος υπέγραψε!
Κυριάκος Πιερρακάκης
ΠΟΣΕΕΠΕΑ σε Πιερρακάκη: Μετά από τρεις μήνες δεν έχουμε ενημέρωση για νέες οργανικές θέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ
Μετά από σχεδόν τρεις μήνες δεν έχει υπάρχει κάποια απάντηση για το πότε και πόσες οργανικές θέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ θα ανακοινωθούν
ΠΟΣΕΕΠΕΑ σε Πιερρακάκη: Μετά από τρεις μήνες δεν έχουμε ενημέρωση για νέες οργανικές θέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ