Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη από την ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φιλής, για την Κοινωνιολογία και τα Καλλιτεχνικά

Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποιεί την Τετάρτης, στις 14:00, η ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φιλήςγια την υπεράσπιση των κοινωνικών και καλλιτεχνικών μαθημάτων.

Αναλυτικά το σχετικό κάλεσμα:

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 23/6 στις 2μμ στο υπουργείο παιδείας για την υπεράσπιση των κοινωνικών και καλλιτεχνικών μαθημάτων

Στις 2 Ιουνίου 2021 διδάχθηκε το μάθημα της Κοινωνιολογίας για τελευταία φορά στα Λύκεια της χώρας καθώς αυτό καταργήθηκε μετά από 39 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας από τη σχολική χρονιά 1982 – 83.  Είναι γνωστό το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε με τις Κοινωνικές Επιστήμες και την Καλλιτεχνική Παιδεία μετά τις απαράδεκτες αποφάσεις της κυβέρνησης και της Κεραμέως. Με το νόμο 4692/20 καταργήθηκαν 3 μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών χωρίς κάποια επιστημονική ή παιδαγωγική αιτιολόγηση, με συνέπεια τον πλήρη εξοβελισμό των επιστημών αυτών και των αντίστοιχων ειδικοτήτων, σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών. Η αντιδραστική στάση και η ιδεοληψία του υπουργείου παιδείας και του ΙΕΠ οδήγησαν στη σφαγή των κοινωνικών μαθημάτων και την περικοπή των καλλιτεχνικών, γεγονός που φτωχαίνει το δημόσιο σχολείο και στερεί τους μαθητές από πολύτιμα μαθήματα και δραστηριότητες.

Από τα 4 κοινωνικά μαθήματα, που διδάσκονταν μέχρι πρότινος στο Λύκειο, έχει απομείνει μόνο 1 μάθημα, που μάλιστα μειώθηκε κατά μία ώρα η διδασκαλία του στην Α’ Λυκείου. Να σημειώσουμε ότι η Πολιτική Παιδεία είναι το μοναδικό μάθημα που απέμεινε για τους/τις εκπαιδευτικούς των Κοινωνικών Επιστημών και το διδάσκουν με τους οικονομολόγους.

Οι εκπαιδευτικοί των μαθημάτων Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών, στις τελευταίες υπηρεσιακές μεταβολές έχουν κριθεί σχεδόν όλοι υπεράριθμοι καθώς οι 1.915 οργανικές θέσεις του κλάδου ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών χάνονται σχεδόν όλες εξαιτίας της μείωσης των ωρών διδασκαλίας, αφού οι οργανικές θέσεις προκύπτουν εφόσον το μάθημα είναι πρώτης ανάθεσης και συμπληρώνονται 12 ώρες διδασκαλίας κι αυτό είναι ουσιαστικά ανέφικτο.

Και ποιο είναι το επόμενο βήμα του υπουργείου και της κυβέρνησης; Η διαθεσιμότητα; Οι απολύσεις; Οι θιγόμενοι εκπαιδευτικοί έχουν κάθε λόγο να αγωνιούν και να ανησυχούν καθώς πάλι η κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργό Παιδείας τον Αρβανιτόπουλο σε συνεργασία με τον υπουργό τότε Μητσοτάκη, τον Ιούλιο του 2013, μέσα σε μια νύχτα, εξαφάνισε περίπου 2.500 καθηγητές από τα ΕΠΑΛ, καταργώντας αντίστοιχες οργανικές θέσεις.

Η ΟΛΜΕ, οι ΕΛΜΕ και οι Ενώσεις Εκπαιδευτικών Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών και των Εικαστικών Μαθημάτων εδώ και ενάμιση χρόνο έθεσαν επανειλημμένα το πρόβλημα με συγκεκριμένες προτάσεις. Όμως, δεν δόθηκε καμία απάντηση από το υπουργείο  και το ΙΕΠ ούτε προχώρησαν στην αποκατάσταση των τόσο σημαντικών αυτών μαθημάτων. Μάλιστα, εκκρεμεί και το τελευταίο αίτημα της ΟΛΜΕ στο υπουργείο από τις 8/6 για συνάντηση αποκλειστικά για το πρόβλημα αυτό.

Μετά από όλα αυτά και, αφού έχουν προηγηθεί δράσεις και παρεμβάσεις των θιγόμενων κλάδων πανελλαδικά, η ΟΛΜΕ, οι Ενώσεις Εκπαιδευτικών των θιγόμενων κλάδων και ΕΛΜΕ προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 23/6 στις 2μμ στο υπουργείο παιδείας.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανεξαρτήτως ειδικότητας να δώσουν το παρών και να στηρίξουν τους θιγόμενους συναδέλφους μας. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε αυτή και τις άλλες δράσεις που οργανώθηκαν και θα οργανωθούν για την υπεράσπιση των κοινωνικών και καλλιτεχνικών μαθημάτων στο δημόσιο σχολείο.

Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι ο μόνος δρόμος!

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς θα πάρεις το άγνωστο Επίδομα 244,35 ευρώ με 3 δικαιολογητικά

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η πρώτη ετήσια Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών στον Αυτισμό στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Αντί να ντρέπονται καμαρώνουν που με 50.000 κρούσματα κλείνουν 2-3 τμήματα
Πώς το ΥΠΑΙΘ διαμορφώνει μια μαγική εικόνα για το άνοιγμα των σχολείων, αξιοποιώντας την σχετική αποκλιμάκωση του συνολικού αριθμού κρουσμάτων σε όλο...
ΣΥΡΙΖΑ: Αντί να ντρέπονται καμαρώνουν που με 50.000 κρούσματα κλείνουν 2-3 τμήματα
katalipseis sxoleia
Ανοικτή επιστολή: «Γιατί επώνυμα αρνούμαι την παροχή τηλεκπαίδευσης στο υπό κατάληψη σχολείο μου»
«Όσο εσείς, κύριε υφυπουργέ, κύριε καθηγητά, θα παραδίδετε μαθήματα αυταρχισμού και χαφιεδισμού, τόσο εμείς ως παιδαγωγοί θα επιμένουμε ότι είναι...
Ανοικτή επιστολή: «Γιατί επώνυμα αρνούμαι την παροχή τηλεκπαίδευσης στο υπό κατάληψη σχολείο μου»