Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
INTIME NEWS
Self tests: Το μόνο «όπλο» απέναντι στην πανδημία - Ανοίγουν όπως ακριβώς έκλεισαν τα Λύκεια

Υπό τη σκιά του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, επιστρέφουν σήμερα στα θρανία οι μαθητές των Λυκείων, ύστερα από μήνες απουσίας από τις σχολικές αίθουσες.

Τα Λύκεια ανοίγουν σήμερα όπως ακριβώς έκλεισαν, καθώς δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη από το Υπουργείο Παιδείας τόσο για μείωση των μαθητών στις αίθουσες όσο και για πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού και υγειονομικού προσωπικού.

Self tests: Το μόνο «όπλο» απέναντι στην πανδημία

Η μόνη διαφοροποίηση της σημερινής επαναλειτουργίας των Λυκείων στη δια ζώσης εκπαίδευση, είναι το πολυσυζητημένο μέτρο του υποχρεωτικού self test.

school_sxoleio_mathites.jpg

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία εκδόθηκε το Σάββατο 10 Απριλίου, προβλέπονται οι ρυθμίσεις για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Το Υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει πως όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που καλούνται να προσέλθουν στα Λύκεια από σήμερα, Δευτέρα 12 Απριλίου, οφείλουν να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ. 

Το ΥΠΑΙΘ διευκρινίζει παράλληλα, ότι σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει ή συναντά δυσκολία με τον ΑΜΚΑ, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δομή που εμφανίζονται στη λίστα: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf.

Πόσοι εκπαιδευτικοί και μαθητές βρέθηκαν θετικοί

Στους 613 ανέρχονται οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊόσύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα από τις 8:00 το πρωί της Κυριακής μέχρι και σήμερα  οι μαθητές που πραγματοποιήσαν το self test και βγήκαν θετικοί είναι 359.

Τα μέλη του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού που εξετάσθηκαν και βρέθηκαν θετικοί είναι 254.

Πώς γίνεται η δήλωση του αποτελέσματος;

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.grΣτην πλατφόρμα θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

-Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας αυτής. Οι μαθητές θα φέρουν την σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας για το πρώτο test και της Πέμπτης για το δεύτερο test. Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος. 

-Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.υπάρχει σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε σταθερά σημεία που λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή και εκεί αναγράφονται και οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου, όπου διενεργούνται δωρεάν επαναληπτικά tests.

«Υπερτιμημένο το self test - Οι βασικές αδυναμίες του»

Το self test παρουσιάζεται υπερτιμημένο, δήλωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενόψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων αύριο, Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε πως παρουσιάζεται υπερτιμημένο αφού έχει τρεις βασικές αδυναμίες:

-Είναι επαρκές επικουρικά, όχι από μόνο του

-Η σωστή λήψη είναι δυσάρεστη

-Είναι αναγκαία η ειλικρινής χρήση του θετικού αποτελέσματος

Μιλώντας στο Open ο κ. Εξαδάκτυλος είπε πως «το αποτύπωμα της λειτουργίας των λυκείων θα το δούμε τη Μεγάλη Δευτέρα. Δεν μπορεί κάποιος να προσδιορίσει από που προέρχονται οι περισσότερες μολύνσεις, όλες οι δραστηριότητες συμβάλλουν».

«Δεν θα έπρεπε να ανοίξει τίποτα μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός»

Για το άνοιγμα των Λυκείων, μίλησε την Κυριακή και ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, Άλκης Βατόπουλος, τονίζοντας πως μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός δε θα έπρεπε να ανοίξει τίποτα.

Συγκεκριμένα ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο MEGA, είπε πως «μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός δε θα έπρεπε να ανοίξει τίποτα, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό».

Διευκρίνισε δε πως κρίθηκε σκόπιμο να ανοίξουν τα Λύκεια με τη διαδικασία των self test, το οποίο αποτελεί και πρόβα για το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΦΚΑ: Έρχονται 700 νέες μόνιμες προσλήψεις με 7.000 ευρώ το μήνα

Νέο ΜΗΤΡΩΟ επιμελητών Βρεφών, Νηπίων, Παιδιών - Χιλιάδες οι προσλήψεις

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

xioni kakokairia
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πάνω από 6.000.000 στρέμματα καλυμμένα με χιόνι
Περισσότερα από 6.000.000 στρέμματα οι καλυμμένες από χιόνι εκτάσεις σε Αττική – Βοιωτία – Φθιώτιδα, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα»
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πάνω από 6.000.000 στρέμματα καλυμμένα με χιόνι
Εκπαιδευτικοί για τηλεκπαίδευση: Ανεφάρμοστες και εκτός τόπου οι οδηγίες του ΥΠΑΙΘ
«Χαρακτηριστική η εμμονή του ΥΠΑΙΘ να στέλνει ανεφάρμοστες και εκτός τόπου οδηγίες για τηλεκπαίδευση στα κλειστά σχολεία»
Εκπαιδευτικοί για τηλεκπαίδευση: Ανεφάρμοστες και εκτός τόπου οι οδηγίες του ΥΠΑΙΘ