ειδική αγωγή σεμινάριο
INTIME NEWS
Self tests: Το μόνο «όπλο» απέναντι στην πανδημία - Ανοίγουν όπως ακριβώς έκλεισαν τα Λύκεια

Υπό τη σκιά του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, επιστρέφουν σήμερα στα θρανία οι μαθητές των Λυκείων, ύστερα από μήνες απουσίας από τις σχολικές αίθουσες.

Τα Λύκεια ανοίγουν σήμερα όπως ακριβώς έκλεισαν, καθώς δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη από το Υπουργείο Παιδείας τόσο για μείωση των μαθητών στις αίθουσες όσο και για πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού και υγειονομικού προσωπικού.

Self tests: Το μόνο «όπλο» απέναντι στην πανδημία

Η μόνη διαφοροποίηση της σημερινής επαναλειτουργίας των Λυκείων στη δια ζώσης εκπαίδευση, είναι το πολυσυζητημένο μέτρο του υποχρεωτικού self test.

school_sxoleio_mathites.jpg

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία εκδόθηκε το Σάββατο 10 Απριλίου, προβλέπονται οι ρυθμίσεις για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Το Υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει πως όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που καλούνται να προσέλθουν στα Λύκεια από σήμερα, Δευτέρα 12 Απριλίου, οφείλουν να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ. 

Το ΥΠΑΙΘ διευκρινίζει παράλληλα, ότι σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει ή συναντά δυσκολία με τον ΑΜΚΑ, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δομή που εμφανίζονται στη λίστα: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf.

Πόσοι εκπαιδευτικοί και μαθητές βρέθηκαν θετικοί

Στους 613 ανέρχονται οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊόσύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα από τις 8:00 το πρωί της Κυριακής μέχρι και σήμερα  οι μαθητές που πραγματοποιήσαν το self test και βγήκαν θετικοί είναι 359.

Τα μέλη του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού που εξετάσθηκαν και βρέθηκαν θετικοί είναι 254.

Πώς γίνεται η δήλωση του αποτελέσματος;

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.grΣτην πλατφόρμα θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

-Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας αυτής. Οι μαθητές θα φέρουν την σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας για το πρώτο test και της Πέμπτης για το δεύτερο test. Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος. 

-Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.υπάρχει σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε σταθερά σημεία που λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή και εκεί αναγράφονται και οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου, όπου διενεργούνται δωρεάν επαναληπτικά tests.

«Υπερτιμημένο το self test - Οι βασικές αδυναμίες του»

Το self test παρουσιάζεται υπερτιμημένο, δήλωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενόψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων αύριο, Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε πως παρουσιάζεται υπερτιμημένο αφού έχει τρεις βασικές αδυναμίες:

-Είναι επαρκές επικουρικά, όχι από μόνο του

-Η σωστή λήψη είναι δυσάρεστη

-Είναι αναγκαία η ειλικρινής χρήση του θετικού αποτελέσματος

Μιλώντας στο Open ο κ. Εξαδάκτυλος είπε πως «το αποτύπωμα της λειτουργίας των λυκείων θα το δούμε τη Μεγάλη Δευτέρα. Δεν μπορεί κάποιος να προσδιορίσει από που προέρχονται οι περισσότερες μολύνσεις, όλες οι δραστηριότητες συμβάλλουν».

«Δεν θα έπρεπε να ανοίξει τίποτα μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός»

Για το άνοιγμα των Λυκείων, μίλησε την Κυριακή και ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, Άλκης Βατόπουλος, τονίζοντας πως μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός δε θα έπρεπε να ανοίξει τίποτα.

Συγκεκριμένα ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο MEGA, είπε πως «μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός δε θα έπρεπε να ανοίξει τίποτα, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό».

Διευκρίνισε δε πως κρίθηκε σκόπιμο να ανοίξουν τα Λύκεια με τη διαδικασία των self test, το οποίο αποτελεί και πρόβα για το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ: Αιτήσεις, ΎΛΗ και εξ αποστάσεως προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικοί πορεία 2021 ενάντια στην αξιολόγηση ΟΛΜΕ
Μαζική συγκέντρωση εκπαιδευτικών σήμερα Δευτέρα στις 12:30 μμ στα δικαστήρια της Ευελπίδων
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Ευελπίδων σήμερα Δευτέρα 26/9/2022 στις 12:30 - Ένας πολύ παγωμένος αλλά και πολύ «καυτός» χειμώνας...
Μαζική συγκέντρωση εκπαιδευτικών σήμερα Δευτέρα στις 12:30 μμ στα δικαστήρια της Ευελπίδων
ΕΟΠΥΥ: Η Αποζημίωση για γυαλιά οράσεως γίνεται ηλεκτρονικά και τα χρήματα σας επιστρέφονται στον λογαριασμό σας
Πλέον δεν χρειάζεται να περιμένετε σε ουρές για να καταθέσετε δικαιολογητικά για αποζημίωση για γυαλιά οράσεως και οπτικά. Η διαδικασία γίνεται...
ΕΟΠΥΥ: Η Αποζημίωση για γυαλιά οράσεως γίνεται ηλεκτρονικά και τα χρήματα σας επιστρέφονται στον λογαριασμό σας