Σχολεία: Πρεμιέρα αύριο για τους μαθητές των Λυκείων
Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των μαθητών των Λυκείων στις σχολικές αίθουσες, ύστερα από μήνες απουσίας

Με self tests επιστρέφουν από αύριο, Δευτέρα, στα θρανία οι μαθητές των Λυκείων ύστερα από μήνες απουσίας από τις σχολικές αίθουσες.

Ειδικότερα, τα γενικά και επαγγελματικά λύκεια της χώρας ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη, τηρουμένων όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως: η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Self-test δύο φορές την εβδομάδα, Δευτέρα και Πέμπτη

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κορονοϊού θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου, τα οποία θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο.

Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Παράλληλα, το Σάββατο, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος.

Στην περίπτωση που μαθητής/τρια δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του/της στην τάξη, τότε δεν γίνεται δεκτός/η, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από την σχολική μονάδα. Εάν ο μαθητής/τρια είναι ανήλικος/η παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει δια-μορφωθεί ανά τις σχολικές μονάδες για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορονοϊου – COVID 19, μέχρις ότου οι γονείς/νόμιμοι κηδεμόνες τον/την παραλάβουν τηρουμένων όλων των ισχυόντων μέτρων προστασίας.

Στα Εσπερινά Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια οι συσκευασίες των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων θα αποσταλούν μόνο για την πρώτη μέρα λειτουργίας με υπηρεσία ταχυμεταφοράς.

Για τους μαθητές/τριες με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων καθώς και εκείνων που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Γενικής Εκπαίδευσης, ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Σε ασφυκτικά χρονικά όρια η διανομή των self tests

self-test

Υπενθυμίζεται ότι από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποχρεωτική διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests) ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διά ζώσης εκπαίδευση, προκλήθηκε αλαλούμ.

Τα «παρατράγουδα» ξεκίνησαν ήδη με την παραλαβή των self tests από τους φαρμακοποιούς, την Τετάρτη, οι οποίοι κλήθηκαν να συσκευάσουν οι ίδιοι χιλιάδες ατομικά kits. Κι ενώ μέχρι τότε όλοι γνώριζαν για ένα τεστ την εβδομάδα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η υποχρέωση είναι για δύο τεστ (Δευτέρα και Πέμπτη) την εβδομάδα.

Κάτι το οποίο ο Β' αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Δαγρές κατήγγειλε ότι δεν ισχύει υποστηρίζοντας ότι το σύστημα είναι σχεδιασμένο κατά τρόπο τέτοιο που να αποδέχεται ένα μόνο τεστ την εβδομάδα ανά ΑΜΚΑ και επομένως το δεύτερο τεστ επιβαρύνει οικονομικά τους υπόχρεους/δικαιούχους.

Μπλέξιμο με τους ΑΜΚΑ

Οι φαρμακοποιοί, πέραν του νέου σκοιλ ελικικου που αντίκρυσαν στην πλατφόρμα διασταύρωσης του ΑΜΚΑ για τη δωρεάν χορήγηση των self tests σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αντιμετώπισαν περιπτώσεις που η ίδια πλατφόρμα δεν τους επέτρεπε να προμηθεύσουν τεστ σε άτομα τα οποία βάσει οδηγιών είναι δικαιούχοι.

Το αλαλούμ συνεχίστηκε με αδήλωτους εκπαιδευτικούς, με μαθητές ΕΠΑΛ άνω των 18 ετών που αποκλείονται λόγω ηλικίας αλλά και λοιπό βοηθητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων (οδηγοί, συνοδοί, καθαρίστριες, εργαζόμενοι στην εστίαση των σχολείων, γραμματείς κ.λπ.) που δεν μπορούσαν να παραλάβουν τα δωρεάν τεστ αφού δεν είχαν καταχωριστεί μέχρι τότε οι ΑΜΚΑ τους στο σύστημα.

Οδηγίες σε περίπτωση δυσκολίας με το ΑΜΚΑ

Τελικά, το Υπουργείο Υγείας λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα έδωσε οδηγίες σε περίπτωση που κάποιος μαθητής ή εκπαιδευτικός δεν έχει ή συναντά δυσκολία με τον ΑΜΚΑ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου « εάν κάποιος δεν έχει ή συναντά δυσκολία με τον ΑΜΚΑ, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δομές που εμφανίζονται στη λίστα: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf ».

Self tests και στο βοηθητικό προσωπικό των σχολείων

Kerameos-makri-vouli

Η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε το Σάββατο πως το μέτρο των τεστ επεκτείνεται και στο βοηθητικό προσωπικό, στο προσωπικό καθαριότητας, αλλά και το διοικητικό προσωπικό των σχολείων. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας επανέλαβε:  «Τα τεστ θα πρέπει να γίνονται πριν από τη Δευτέρα και την Πέμπτη κάθε εβδομάδα και οι δηλώσεις στην πλατφόρμα ξεκινούν από αύριο και έως 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο».

Καπραβέλος: Το άνοιγμα των Λυκείων θα φέρει εικόνες «μαύρου» Νοέμβρη

Από την πλευρά του ο συντονιστής – διευθυντής της Β΄ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος εμφανίζεται αντίθετος με την αλλαγή της υγειονομικής στρατηγικής αυτό το διάστημα για τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή με το άνοιγμα των Λυκείων από τις 12 Απριλίου και μετά.

Σημειώνει δε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε περάσει ακόμα τη θύελλα.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Τα Θέματα στα Αρχαία για τις Πανελλήνιες

Αυτά είναι τα Θέματα στα Μαθηματικά για τις Πανελλήνιες

Πανελλαδικές - έκθεση: Ντρέπονται (;) να πουν ονόματα «ΒΗΜΑ» και «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΜΟΝΟ ΜΕ  25 ευρώ το μήνα τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το νέο σεμινάριο που μοριοδοτεί

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ του GoLearn με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα

Φρίκη στη Λάρισα: Ιερέας ζητούσε από 14χρονη να εγκαταλείψει την οικογένειά της
Πρόκειται για 52χρονο ιερέα ο οποίος ζει μόνιμα στην Κύπρο και συνομιλούσε διαδικτυακά με μία ανήλικη κοπέλα από την Λάρισα, μικρότερη των 15 ετών
Φρίκη στη Λάρισα: Ιερέας ζητούσε από 14χρονη να εγκαταλείψει την οικογένειά της
matina-pagoni
AstraZeneca: Για ποιο λόγο πρέπει να κάνουμε τη δεύτερη δόση
Όρια στην Ελλάδα μπήκαν βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και του ιικού φορτίου σε συνάρτηση με τους διασωληνωμένους και τις εισαγωγές στα...
AstraZeneca: Για ποιο λόγο πρέπει να κάνουμε τη δεύτερη δόση
Εμβόλιο κορονοϊού: Άνοιξε η πλατφόρμα για του 18-24 με όλα τα σκευάσματα
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους 18-24 με όλα τα σκευάσματα - Ολοκληρώνεται η προτεραιοποίηση του ενήλικου πληθυσμού
Εμβόλιο κορονοϊού: Άνοιξε η πλατφόρμα για του 18-24 με όλα τα σκευάσματα