Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
θεατρολόγοι
Θέσπιση οργανικών θέσεων, ισοκατανομή στις προσλήψεις και διδασκαλία της θεατρικής αγωγής μόνο από εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ 91 , ζητούν μεταξύ άλλων αναπληρωτές Θεατρολόγοι από την Ημαθία

Άμεση θέσπιση οργανικών θέσεων για τον κλάδο, ισοκατανομή των θέσεων στις προσλήψεις για όλους τους κλάδους, διδασκαλία της θεατρικής αγωγής μόνο από εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ 91 και επαναφορά του μαθήματος στην Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού, ζητούν με ανοιχτή επιστολή αναπληρωτές Θεατρολόγοι από την Ημαθία.

«Ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε τι σχολείο θέλουμε για τα παιδιά μας. Επιθυμούμε ένα απαρχαιωμένο, δημόσιο σχολείο μόνο με τα παραδοσιακά ακαδημαϊκά, γνωστικά αντικείμενα και με έναν δάσκαλο που τα διδάσκει όλα χωρίς εξειδίκευση ή οραματιζόμαστε ένα σχολείο συμπεριληπτικό, με σεβασμό στη διαφορετικότητα κατά τα πρότυπα της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης; Η θέση μας είναι απλή», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι Θεατρολόγοι.

Η επιστολή κοινοποιείται στους δημάρχους Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κ.Μ κ. Α. Κόπτση, στις συντονίστριες του κλάδου ΠΕ91 κ. Κουμανάκου και κ. Μποέμη,  στον ΠΕΣΥΘ, στον Σύλλογο Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ και σε μέσα ενημέρωσης.

Αναλυτικά η επιστολή των αναπληρωτών Θεατρολόγων Ημαθίας:

Αξιότιμοι παραλήπτες,

Ας συστηθούμε. Είμαστε αναπληρωτές διδάσκοντες του κλάδου ΠΕ91 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση του νομού Ημαθίας, οι άνθρωποι αυτοί που διδάσκουν αυτό το «περίεργο» και «συνωμοτικό», με τους μαθητές μας, μάθημα που λέγεται θεατρική αγωγή. Οι αναπληρωτές που επί χρόνια αναπληρώνουν τον εαυτό τους. Αυτοί/ες που κάπου εκεί ανάμεσα στα 1 έως 6 σχολεία και στα 20 έως 500 παιδιά που διδάσκουμε κάθε χρόνο παραμένουμε ιδεαλιστές και ονειροπόλοι και αυτό που επιθυμούμε είναι αυτό το Ένα σχολείο για όλους , που εξελίσσεται προς το καλύτερο, που δίνει λόγο σε όλα τα παιδιά, που είναι προσβάσιμο σε όλους, που αγκαλιάζει τον άνθρωπο και τις τέχνες και που σέβεται τα δικαιώματα των παιδιών μαζί κι αυτό της ελευθερίας στην έκφραση.

“Το παιδί έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία αναζήτησης, λήψης και διάδοσης πληροφοριών και ιδεών οποιουδήποτε είδους, ανεξαρτήτως συνόρων, υπό μορφή προφορική ή  γραπτή  ή καλλιτεχνική ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο της επιλογής του”. 

Άρθρο 13, Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Καθώς, λόγω πολλών άσχημων συγκυριών, πρέπει να αναμασάμε τα αυτονόητα και να βρισκόμαστε σε έναν διαρκή αγώνα διεκδίκησης της θέσης μας εντός του σχολικού περιβάλλοντος όλων των βαθμίδων, ερχόμαστε αντιμέτωποι/ες με το να απαντάμε στο ερώτημα “Γιατί χρειάζεται λοιπόν το θέατρο στο σχολείο;”.

Στην ερώτηση αυτή, απαντάμε με την αγαπημένη ερώτηση που ακούμε τόσο συχνά από τα στόματα των μαθητών/τριών μας:

“Κυρία/ε τί θα παίξουμε σήμερα;”

Γιατί αν έχουμε μία απάντηση να δώσουμε, είναι ότι συνδιαλεγόμαστε με την βασική ανάγκη των παιδιών: το παιχνίδι. Το παιχνίδι μέσω των θεατρικών τεχνικών.

Η Θεατρική αγωγή βιώνεται από τα παιδιά ως ώρα ασφάλειας, ως ώρα αφιερωμένη στην ελευθερία της πηγαίας έκφρασής τους. Αυτήν την διδακτική ώρα κανείς δεν τα κρίνει, δεν τα αξιολογεί, δεν τα απορρίπτει. Μέσα στην ώρα του μαθήματος της θεατρικής αγωγής οι ιδιαιτερότητες και η μοναδικότητα των παιδιών βρίσκουν χώρο να επικοινωνήσουν. Τα ίδια τα παιδιά αλλάζουν μέσα από την τέχνη, διαδρούν και το βασικότερο μαθαίνουν παίζοντας. Οικοδομούν την αυτοεκτίμηση τους και τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Μέσα από θεατρικές τεχνικές καλλιεργούν τον σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την συνεργασία και αναγνωρίζουν, επιτέλους, εντός του σχολικού πλαισίου τις δυνατότητές τους, γεγονός που ενδυναμώνει την αυτοεικόνα και εμπιστοσύνη τους.

Δυστυχώς όμως ερχόμαστε αντιμέτωποι και με ερωτήσεις όπως:  “Κυρία/ε θα σας ξαναδούμε του χρόνου;” ή και “Κυρία/ε γιατί δεν έχουμε θεατρική αγωγή φέτος;”

Κι αυτό γιατί παρόλα τα αποδεδειγμένα οφέλη, όχι μόνο συνεχίζουμε να μετακινούμαστε κάθε χρόνο από νομό σε νομό, αδυνατώντας τις περισσότερες φορές να προσφέρουμε στα παιδιά μια συνέχεια που τους είναι απαραίτητη για  την εξέλιξή τους. Αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια είναι μια συνεχής υποβάθμιση του κλάδου μας και του μαθήματος της θεατρικής αγωγής. Είδαμε το μάθημά μας να καταργείται από την Ε’ και την ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού, όπως και την αιφνίδια κατάργησή του μαθήματος Στοιχεία Θεατρολογίας από το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων στο Γενικό Λύκειο και τέλος τους μηδενικούς μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή.

 Με την παρούσα επιστολή αιτούμαστε:

 • Την άμεση θέσπιση οργανικών θέσεων για τον κλάδο μας.
 • Την ισοκατανομή των θέσεων στις αναμενόμενες προσλήψεις, όχι μόνο για τον δικό μας, αλλά για όλους τους κλάδους.
 • Η διδασκαλία του μαθήματός μας να γίνεται ΜΟΝΟ από εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ 91, καθώς είμαστε οι μόνοι πλήρως επιστημονικά καταρτισμένοι για τη διδασκαλία του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής.
 • Διεκδικούμε την επαναφορά του μαθήματος της θεατρικής αγωγής στην Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού καθώς και του μαθήματος «Στοιχεία θεατρολογίας» στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε τι σχολείο θέλουμε για τα παιδιά μας. Επιθυμούμε ένα απαρχαιωμένο, δημόσιο σχολείο μόνο με τα παραδοσιακά ακαδημαϊκά, γνωστικά αντικείμενα και με έναν δάσκαλο που τα διδάσκει όλα χωρίς εξειδίκευση ή οραματιζόμαστε ένα σχολείο συμπεριληπτικό, με σεβασμό στη διαφορετικότητα κατά τα πρότυπα της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης; Η θέση μας είναι απλή.  

Δεν ρίχνουμε αυλαία

Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να φτάσουν να ρωτάνε “Τι είναι το θέατρο?” 

Με εκτίμηση

Οι αναπληρωτές- αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί ΠΕ91 Ημαθίας:

 1. Πάνος Δεληνικόπουλος
 2. Κονδυλία Καρτσιώτη 
 3. Ζωή Κουρκουμέλη
 4. Κλεάνθη Λιάβα
 5. Αγορή Λόζου
 6. Πολυξένη Μαριογλου
 7. Κωνσταντίνος Μυστακίδης
 8. Αγγελική Ξυδά
 9. Λουκία Ορφανίδου
 10. Φωτεινή Πανουσοπούλου
 11. Ελένη Παπαγεωργίου 
 12. Ηλίας Παπαδόπουλος
 13. Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου
 14. Ιωάννα Δήμητρα Στεφανοπούλου
 15. Κατερίνα Τόμτση
 16. Μαρία Τωμαζινάκη 
 17. Ιωάννα Χατζηκωνσταντέλη
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΦΚΑ: Έρχονται 700 νέες μόνιμες προσλήψεις με 7.000 ευρώ το μήνα

Νέο ΜΗΤΡΩΟ επιμελητών Βρεφών, Νηπίων, Παιδιών - Χιλιάδες οι προσλήψεις

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Τρεις Ιεράρχες
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Εορτασμός της ημέρας των Τριών Ιεραρχών στην Κομοτηνή
Εκδήλωση για τον εορτασμό της ημέρας των Τριών Ιεραρχών που συνδιοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και το Δημοκρίτειο...
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Εορτασμός της ημέρας των Τριών Ιεραρχών στην Κομοτηνή
τηλεκπαίδευση, διδασκαλία, υπολογιστής, μαθητές, εξ αποστάσεως εκπαίδευση και διδασκαλία
Εκπαιδευτικοί: Καμία υποχρέωση για τηλεκπαίδευση από το σπίτι
Νέα ανακοίνωση για την τηλεκπαίδευση σε κλειστά σχολεία την Πέμπτη και την Παρασκευή - «Οι εκπαιδευτικοί να μην υποχωρήσουν στους άθλιους εκβιασμούς...
Εκπαιδευτικοί: Καμία υποχρέωση για τηλεκπαίδευση από το σπίτι