Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
«Είναι αδιανόητο να γίνει νόρμα και καθημερινότητα η επέμβαση της ΕΛΑΣ στις πανεπιστημιουπόλεις» τονίζει ο βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στο ΑΠΘ

«Είναι αδιανόητο να γίνει νόρμα και καθημερινότητα η επέμβαση της ΕΛΑΣ στις πανεπιστημιουπόλεις» τονίζει ο βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, χαρακτηρίζοντας ως μια πρώτη νίκη τη χθεσινή αποχώρηση των ΜΑΤ από την Πρυτανεία του ΑΠΘ μετά τη αστραπιαία και μαζική κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων, των καθηγητών και των διοικητικών υπαλλήλων που έσπευσαν επί τόπου, μαζί με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Φίλης σχολιάζει επίσης αρνητικά τη στάση του Πρύτανη του ΑΠΘ για την χθεσινή επέμβαση των ΜΑΤ στο ίδρυμα. «Αρνητική εντύπωση όμως προκαλεί η απουσία του πρύτανη από τη χθεσινή απόπειρα επέμβασης των ΜΑΤ. Είναι ο ίδιος πρύτανης που πριν μιάμιση εβδομάδα τόλμησε να προσκαλέσει τα ΜΑΤ στο Πανεπιστήμιο, θυμίζοντας μαύρες εποχές. Χθες το βράδυ όφειλε να είναι παρών. Πρύτανης είναι, επικεφαλής της ακαδημαϊκής κοινότητας, όχι συμβασιούχος εξωτερικός συνεργάτης. Είναι αδιανόητο να παραχωρείται το ελεύθερο στη δράση αστυνομικών δυνάμεων μέσα στο πανεπιστήμιο, με την απουσία των πρυτανικών αρχών» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Η δήλωση του Νίκου Φίλη:

Η χθεσινή αποχώρηση των ΜΑΤ από την Πρυτανεία του ΑΠΘ μετά τη αστραπιαία και μαζική κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων, των καθηγητών και των διοικητικών υπαλλήλων που έσπευσαν επί τόπου, μαζί με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά μια νίκη. Είναι αδιανόητο να γίνει νόρμα και καθημερινότητα η επέμβαση της ΕΛΑΣ στις πανεπιστημιουπόλεις. Ιδιαιτέρως σήμερα, όταν βιώνουμε τον παροξυσμό -κυριολεκτικά- της αγριότητας και της βίας των αστυνομικών δυνάμεων, που ξεσπούν πάνω στο κεφάλι ακόμα και ανυποψίαστων πολιτών, όπως συνέβη στη Νέα Σμύρνη και αλλού.

Αρνητική εντύπωση όμως προκαλεί η απουσία του πρύτανη από τη χθεσινή απόπειρα επέμβασης των ΜΑΤ. Είναι ο ίδιος πρύτανης που πριν μιάμιση εβδομάδα τόλμησε να προσκαλέσει τα ΜΑΤ στο Πανεπιστήμιο, θυμίζοντας μαύρες εποχές. Χθες το βράδυ όφειλε να είναι παρών. Πρύτανης είναι, επικεφαλής της ακαδημαϊκής κοινότητας, όχι συμβασιούχος εξωτερικός συνεργάτης. Είναι αδιανόητο να παραχωρείται το ελεύθερο στη δράση αστυνομικών δυνάμεων μέσα στο πανεπιστήμιο, με την απουσία των πρυτανικών αρχών. 

Καλούμε τις υγιείς δυνάμεις της πανεπιστημιακής κοινότητας στο ΑΠΘ αλλά και στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Δημοκρίτειο και αλλού, να συνεχίσουν τις προσπάθειες διαλόγου με τους φοιτητές που έχουν καταλάβει τις πρυτανείες. Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι αδιαπραγμάτευτο. Οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί με μαζικούς πολύμορφους αγώνες θα ακυρώσουν στην πράξη τον πρόσφατο αντιδραστικό νόμο. Πανεπιστημιακή Αστυνομία και «Μεγάλος Αδελφός» δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο της ελεύθερης και ανεμπόδιστης Κριτικής Γνώσης και Έρευνας.

Ο αγώνας δεν θα είναι μονοδιάστατος, ούτε μπορεί να εγκλωβίζεται στη δράση μιας μικρής «πρωτοπορίας» ή σε μορφές πάλης που εξαντλούν τη δυναμική του και περιορίζουν τη μαζικότητα και τις κοινωνικές συμμαχίες.

Αυτές οι πλευρές, όμως, θα συζητηθούν μακριά από κάθε λογική βίας και αστυνομικής καταστολής στο εσωτερικό των Πανεπιστημίων. Μαζί με την απαίτηση να ληφθούν μέτρα σταδιακής επαναλειτουργίας των κλειστών εδώ και 12 μήνες πανεπιστημίων, πρωτίστως δε των κλινικών και των εργαστηρίων.

Καλούμε τη νεολαία, τους φοιτητές, την πανεπιστημιακή κοινότητα σε μαζικούς ενωτικούς αγώνες. Η νίκη απέναντι στην πιο αντιδημοκρατική κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης θα έρθει μόνο με ειρηνικούς αγώνες στους δρόμους και τις πλατείες και με την πιο πλατιά κοινωνική κινητοποίηση για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και τη μεγάλη πολιτική αλλαγή.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αυτά είναι τα 5 επαγγέλματα με μισθό πάνω από 87000 ευρώ

8 επιδόματα που δε γνώριζες ότι δικαιούσαι - Πώς θα λάβεις τα χρήματα

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η πρώτη ετήσια Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών στον Αυτισμό στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Μόνιμοι Διορισμοί σε Δήμους: Το  πιο εύκολο Lower - Proficiency για μόρια μέσα σε 3 ημέρες με ΤΗΛΕΞΈΤΑΣΗ - Μόνο 111 ευρώ

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Ακούστε τον υπόκωφο ήχο που έχει αναστατώσει κατοίκους στη Θεσσαλονίκη
Αυτός είναι ο ήχος που κάνει πολλούς κατοίκους σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, κοντά στο Σέιχ Σου, να χάσουν τον ύπνο τους
Ακούστε τον υπόκωφο ήχο που έχει αναστατώσει κατοίκους στη Θεσσαλονίκη
ekpaideutiko syllalitirio foititon
Οκτώ φοιτητικοί σύλλογοι καλούν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης
Στο συλλαλητήριο της Πέμπτης στα Προπύλαια συμμετέχουν μαζί με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, οκτώ φοιτητικοί σύλλογοι - Συλλαλητήριο και την...
Οκτώ φοιτητικοί σύλλογοι καλούν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης
ΟΙΚΟΝΟμικη ολυμπιαδα σχολεία
Οικονομική Ολυμπιάδα στα σχολεία: Ως 24 Ιανουαρίου οι αιτήσεις συμμετοχής
Οι εγγραφές στη φετινή, δεύτερη διοργάνωση του μεγάλου διαγωνισμού οικονομικών γνώσεων, της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας, πλησιάζουν στο τέλος...
Οικονομική Ολυμπιάδα στα σχολεία: Ως 24 Ιανουαρίου οι αιτήσεις συμμετοχής