golearn-engl_970-250
«Είναι αδιανόητο να γίνει νόρμα και καθημερινότητα η επέμβαση της ΕΛΑΣ στις πανεπιστημιουπόλεις» τονίζει ο βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στο ΑΠΘ

«Είναι αδιανόητο να γίνει νόρμα και καθημερινότητα η επέμβαση της ΕΛΑΣ στις πανεπιστημιουπόλεις» τονίζει ο βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, χαρακτηρίζοντας ως μια πρώτη νίκη τη χθεσινή αποχώρηση των ΜΑΤ από την Πρυτανεία του ΑΠΘ μετά τη αστραπιαία και μαζική κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων, των καθηγητών και των διοικητικών υπαλλήλων που έσπευσαν επί τόπου, μαζί με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Φίλης σχολιάζει επίσης αρνητικά τη στάση του Πρύτανη του ΑΠΘ για την χθεσινή επέμβαση των ΜΑΤ στο ίδρυμα. «Αρνητική εντύπωση όμως προκαλεί η απουσία του πρύτανη από τη χθεσινή απόπειρα επέμβασης των ΜΑΤ. Είναι ο ίδιος πρύτανης που πριν μιάμιση εβδομάδα τόλμησε να προσκαλέσει τα ΜΑΤ στο Πανεπιστήμιο, θυμίζοντας μαύρες εποχές. Χθες το βράδυ όφειλε να είναι παρών. Πρύτανης είναι, επικεφαλής της ακαδημαϊκής κοινότητας, όχι συμβασιούχος εξωτερικός συνεργάτης. Είναι αδιανόητο να παραχωρείται το ελεύθερο στη δράση αστυνομικών δυνάμεων μέσα στο πανεπιστήμιο, με την απουσία των πρυτανικών αρχών» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Η δήλωση του Νίκου Φίλη:

Η χθεσινή αποχώρηση των ΜΑΤ από την Πρυτανεία του ΑΠΘ μετά τη αστραπιαία και μαζική κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων, των καθηγητών και των διοικητικών υπαλλήλων που έσπευσαν επί τόπου, μαζί με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά μια νίκη. Είναι αδιανόητο να γίνει νόρμα και καθημερινότητα η επέμβαση της ΕΛΑΣ στις πανεπιστημιουπόλεις. Ιδιαιτέρως σήμερα, όταν βιώνουμε τον παροξυσμό -κυριολεκτικά- της αγριότητας και της βίας των αστυνομικών δυνάμεων, που ξεσπούν πάνω στο κεφάλι ακόμα και ανυποψίαστων πολιτών, όπως συνέβη στη Νέα Σμύρνη και αλλού.

Αρνητική εντύπωση όμως προκαλεί η απουσία του πρύτανη από τη χθεσινή απόπειρα επέμβασης των ΜΑΤ. Είναι ο ίδιος πρύτανης που πριν μιάμιση εβδομάδα τόλμησε να προσκαλέσει τα ΜΑΤ στο Πανεπιστήμιο, θυμίζοντας μαύρες εποχές. Χθες το βράδυ όφειλε να είναι παρών. Πρύτανης είναι, επικεφαλής της ακαδημαϊκής κοινότητας, όχι συμβασιούχος εξωτερικός συνεργάτης. Είναι αδιανόητο να παραχωρείται το ελεύθερο στη δράση αστυνομικών δυνάμεων μέσα στο πανεπιστήμιο, με την απουσία των πρυτανικών αρχών. 

Καλούμε τις υγιείς δυνάμεις της πανεπιστημιακής κοινότητας στο ΑΠΘ αλλά και στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Δημοκρίτειο και αλλού, να συνεχίσουν τις προσπάθειες διαλόγου με τους φοιτητές που έχουν καταλάβει τις πρυτανείες. Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι αδιαπραγμάτευτο. Οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί με μαζικούς πολύμορφους αγώνες θα ακυρώσουν στην πράξη τον πρόσφατο αντιδραστικό νόμο. Πανεπιστημιακή Αστυνομία και «Μεγάλος Αδελφός» δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο της ελεύθερης και ανεμπόδιστης Κριτικής Γνώσης και Έρευνας.

Ο αγώνας δεν θα είναι μονοδιάστατος, ούτε μπορεί να εγκλωβίζεται στη δράση μιας μικρής «πρωτοπορίας» ή σε μορφές πάλης που εξαντλούν τη δυναμική του και περιορίζουν τη μαζικότητα και τις κοινωνικές συμμαχίες.

Αυτές οι πλευρές, όμως, θα συζητηθούν μακριά από κάθε λογική βίας και αστυνομικής καταστολής στο εσωτερικό των Πανεπιστημίων. Μαζί με την απαίτηση να ληφθούν μέτρα σταδιακής επαναλειτουργίας των κλειστών εδώ και 12 μήνες πανεπιστημίων, πρωτίστως δε των κλινικών και των εργαστηρίων.

Καλούμε τη νεολαία, τους φοιτητές, την πανεπιστημιακή κοινότητα σε μαζικούς ενωτικούς αγώνες. Η νίκη απέναντι στην πιο αντιδημοκρατική κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης θα έρθει μόνο με ειρηνικούς αγώνες στους δρόμους και τις πλατείες και με την πιο πλατιά κοινωνική κινητοποίηση για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και τη μεγάλη πολιτική αλλαγή.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο πρωτόκολλο στα σχολεία: Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Νέες οδηγίες CDC: Δεν συνίσταται καραντίνα για μαθητές που έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό
Νέες οδηγίες από το Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ (CDC) - Όσοι έχουν εκτεθεί στην COVID-19 πρέπει να φορούν μάσκα υψηλής...
Σχολεία: Δεν συνίσταται καραντίνα για μαθητές που έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό
υπερπανσεληνος
Ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία για την αποψινή αυγουστιάτικη Πανσέληνο
Περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία σε ολόκληρη τη χώρα υποδέχονται απόψε το κοινό κάτω από το φως του...
Ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία για την αποψινή αυγουστιάτικη Πανσέληνο
Παρακολουθήσεις τηλεφώνων: «Δεν τη σώζει τίποτα την κυβέρνηση της Ν.Δ»
Δεν έχουμε ακόμα ενημερωθεί ποιος χρησιμοποιεί το παράνομο λογισμικό το Predator στη χώρα μας και δεν είναι δυνατόν η ίδια η ΕΥΠ να μην γνωρίζει...
Παρακολουθήσεις τηλεφώνων: «Δεν τη σώζει τίποτα την κυβέρνηση της Ν.Δ»