ΑΠΘ - Αστυνομική βία: Μαζική πορεία φοιτητών στη Θεσσαλονίκη
Μαζική η κινητοποίηση των φοιτητών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενάντια στην αστυνομική βία - Λίγο μετά την έξοδό τους από το Πανεπιστήμιο, χωρίστηκαν σε δύο πορείες

Μαζική ήταν η κοινητοποίηση των φοιτητών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την προσπάθεια της αστυνομίας να κινηθεί εναντίον της κατάληψης στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, το βράδυ της Δευτέρας. 

Οι φοιτητές με πλακάτ και πανό στα χέρια, διαδήλωσαν κατά της αστυνομικής βίας.

Παράλληλα φώναξαν συνθήματα ενάντια στον υπ. Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και στον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου, με εντολή του οποίου τα ΜΑΤ είχαν μπει στο πανεπιστήμιο πριν δύο εβδομάδες.

Λίγο μετά την έξοδό τους από το ΑΠΘ, χωρίστηκαν σε δύο πορείες. Η πρώτη κατευθύνθηκε στην οδό Εθνικής Αμύνης και η δεύτερη στην οδό Εγνατία.

ΑΠΘ

Την ίδια στιγμή, κλούβες των ΜΑΤ και των ΔΙΑΣ βρίσκονται περιμετρικά του ΑΠΘ από νωρίς το πρωί της Τρίτης και πραγματοποιούν ελέγχους σε όσους περνάνε, κυρίως από την είσοδο της Φιλοσοφικής.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-ΑΠΘ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-ΑΠΘ

Μεγάλη συγκέντρωση φοιτητών στην Πρυτανεία

Νωρίτερα, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο κτίριο της Πρυτανείας του ΑΠΘ.

ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

«Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, μετά την ανακατάληψη της πρυτανείας και τις μαζικότατες φοιτητικές πορείες, όπου η κρατική καταστολή τσακίστηκε απ’ το φοιτητικό κίνημα και τον κόσμο του αγώνα», αναφέρουν οι φοιτητές σε ανακοίνωσή τους. 

Στο μεταξύ, σε σύλληψη μετατράπηκε μία από τις πέντε προσαγωγές που έγιναν το βράδυ της Δευτέρας πέριξ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του 23χρονου συλληφθέντα αφορά τα αδικήματα της απείθειας και της παράβασης του νόμου περί όπλων. Ο ίδιος κρατείται και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα, ενώ επιπλέον τού επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ για παραβίαση των μέτρων περί κορονοϊού, όπως επίσης σε καθένα από τους υπόλοιπους τέσσερις προσαχθέντες.

Νωρίτερα, πριν από τα μεσάνυχτα και ενόψει της επέμβασης της αστυνομίας στο ΑΠΘ, ομάδα φοιτητών επιχείρησε να φτάσει στο πανεπιστημιακό campus. Ωστόσο οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο πάρκο απέναντι από τη Φιλοσοφική Σχολή προέβησαν σε χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των φοιτητών/τριων του Φυσικού ΑΠΘ:

«Το βράδυ της Δευτέρας το κράτος επέλεξε για δεύτερη φορά να κινηθεί εναντίον της κατάληψης της πρυτανείας, στην οποία στηρίζει και συμμετέχει και οι σύλλογός μας μεταξύ άλλων. Η ένστολη συμμορία του Χρυσοχοΐδη αλλά και τους δρόμους στα πέριξ του και ετοιμαζόταν για επιχείρηση εκκένωσης.

Φοιτήτριες/ρε και αλληλέγγυες/οι παρέμειναν στο χώρο για την υπεράσπιση της κατάληψης ενώ στη συνέχεια η απαγόρευση κυκλοφορίας και η αστυνομοκρατία στους γύρους δρόμους δεν εμπόδισε επιπλέον αλληλέγγυο κόσμο να προσεγγίσει την κατάληψη.

Ενώ έγινε πορεία 150 ατόμων προς τα πανεπιστήμια από την κατειλημμένη σχολή θεάτρου η οποία χτυπήθηκε στην εθνικής αμύνης από τους μπάτσους. Εντέλει, οι μπάτσοι μετά της μαζική υπεράσπιση από τον κόσμο, αποχωρήσαν από το ΑΠΘ.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, μετά την ανακατάληψη της πρυτανείας και τις μαζικότατες φοιτητικές πορείες, όπου η κρατική καταστολή τσακίστηκε απ’ το φοιτητικό κίνημα και τον κόσμο του αγώνα.

Προσυγκέντρωση 10:00 πρυτανεία, πορεία 12:00

Η ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΊΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΊΑ ΙΑ ΠΈΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΌΜΟ

Σύλλογος Φοιτητ(ρι)ών Φυσικού ΑΠΘ».

Συγκεντρώνουν υπογραφές για να παραιτηθεί ο πρύτανης

Σε συλλογή διαδικτυακών υπογραφών για την παραίτηση του πρύτανη του ΑΠΘΝίκου Παπαϊωάννου, προχωρά το Δίκτυο Προοδευτικής Ενότητας Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, μέσω ψηφίσματος στο avaaz.org.

«Την Δευτέρα 22/2/2021, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Νίκος Παπαϊωάννου, κάλεσε την αστυνομία να επέμβει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψη φοιτητών στην Πρυτανεία, με την δικαιολογία φθορές εντός του κτηρίου. Η επέμβαση της αστυνομίας ήταν βάρβαρη, αλλά και ιστορική» αναφέρει μεταξύ άλλων στο κάλεσμα για το διαδικτυακό ψήφισμα.

«Οι ευθύνες είναι βαριές. Το ΑΠΘ χρειάζεται κάθαρση. Για αυτό ζητούμε την παραίτηση του Πρύτανη του ΑΠΘ, του Πρύτανη των ΜΑΤ, κ. Νίκου Παπαϊωάννου. Για αυτό στηρίζουμε την Κατάληψη της Πρυτανείας» καταλήγει.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σχολεία - Τζανάκης: Οι 600 ασυμπτωματικοί θα είχαν δώσει μέχρι 12.000 κρούσματα

Εμβολιασμός εκπαιδευτικών: Ανοίγει η πλατφόρμα στις 21 Απριλίου

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΩΣ C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!) - ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

Εκπαιδευτικοί-Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για διορισμούς και οργανικά κενά
Εκπαιδευτικοί-Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για διορισμούς και οργανικά κενά
Διαμαρτυρία στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης από τη Γ' ΕΛΜΕ την Τετάρτη, στις 14:30, με αιτήματα μόνιμους διορισμούς και να δοθούν στη δημοσιότητα τα...
Εκπαιδευτικοί-Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για διορισμούς και οργανικά κενά
ΟΛΜΕ: Απεργία-αποχή από τη ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος
ΟΛΜΕ: Απεργία-αποχή από ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος και τηλεκπαίδευση σε κατειλημμένα σχολεία
Απεργία-αποχή από τη ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία - Στήριξη από την ΑΔΕΔΥ και εξώδικα σε...
ΟΛΜΕ: Απεργία-αποχή από τη ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος
Κατερίνη: Καταγγελία για ξυλοδαρμό πατέρα και γιου από αστυνομικούς
Κατερίνη: Καταγγελία για ξυλοδαρμό πατέρα και γιου από αστυνομικούς
Καταγγελία για τον άγριο ξυλοδαρμό πατέρα και γιου από αστυνομικούς έξω από γήπεδο σε χωριό της Κατερίνης - Στο νοσοκομείο με έμφραγμα ο 58χρονος -...
Κατερίνη: Καταγγελία για ξυλοδαρμό πατέρα και γιου από αστυνομικούς