Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και το σύστημα διοίκησης ανακοίνωσε η Ν. Κεραμέως

Το νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ήταν μόνο... η αρχή, καθώς η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως προανήγγειλε την κατάθεση νέου νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο επόμενο διάστημα.

Σε συνέντευξή της στην Athens Voice, ανέφερε πως ο νέος νόμος - πλαίσιο θα επιφέρει αλλαγές  στο σύστημα διοίκησης των πανεπιστημίων, στα προγράμματα σπουδών, στη διαδικασία συγκρότησης εκλεκτορικών, στην ερευνητική δραστηριότητα, ενώ θα προβλέπει τη δυνατότητα σύμπραξης των δημόσιων πανεπιστημίων με τον ιδιωτικό τομέα.

Απάντηση σε ΣΥΡΙΖΑ για τα κολέγια

Στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με των ΑΕΙ, απάντησε πως «δεν υπάρχει καμία εξίσωση τίτλων σπουδών από παραρτήματα αλλοδαπών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στη χώρα μας με τους τίτλους των εγχώριων πανεπιστημίων». Διέψευσε τις κατηγορίες για την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων, διευκρινίζοντας πως η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την «υπό προϋποθέσεις αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων ή προσόντων, όπως επιτάσσει και το ενωσιακό δίκαιο».

Εξήγησε, μάλιστα, πως «οι αιτήσεις για αναγνώριση των επαγγελματικών αυτών δικαιωμάτων είτε δεν γίνονται δεκτές, είτε γίνονται δεκτές με ή χωρίς την πρόβλεψη αντισταθμιστικών, όπως επιτυχή εξέταση σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο σε ορισμένα μαθήματα ή πρακτική άσκηση».

«Συντηρητικοί οι επικριτές μας, όχι εμείς»

Απαντώντας στην κριτική που της προσάπτουν ως «συντηρητική πολιτικό», απάντησε πως «όσοι βλέπουν πίσω από τη δράση μας έναν "συντηρητισμό" είναι εκείνοι που αντιδρούν σε κάθε αλλαγή, μικρή ή μεγάλη, σε κάθε τομή, σε κάθε μεταρρύθμιση που επιχειρεί να αποτινάξει από την εκπαίδευση παθογένειες δεκαετιών». 

«Είναι εντέλει εκείνοι που, εν ονόματι όσων μας κατακρίνουν, προωθούν τις πλέον συντηρητικές πολιτικές ώστε να μην αλλάξει ποτέ και τίποτα», κατέληξε.

Ο νέος νόμος που ψηφίσαμε στη Βουλή περιέχει διατάξεις "κοινής λογικής"

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε ξανά στις «διατάξεις κοινής λογικής» που περιέχει ο νόμος που ψηφίστηκε για τα ΑΕΙ.

Όπως εξήγησε, δεν γίνεται να εισάγονται υποψήφιοι με «λευκές κόλλες» ή με τυχαία επιλογή στο μηχανογραφικό τους, ενώ δεν είναι φυσιολογικό κάποιος να φοιτά για 20 και 30 χρόνια.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προχωράει στη θέσπιση ελεγχόμενης εισόδου και στην επίδειξη μηδενικής ανοχή σε φαινόμενα βίας, με την ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας. 

Προεξόφλησε,δε, πως «δεν θα κρατήσουν πίσω τη χώρα οι θορυβώδεις μειοψηφίες».

Χαμένη ευκαιρία η μη αναθεώρηση του άρθρου 16

Η η υπουργός χαρακτήρισε ως « μεγάλη χαμένη ευκαιρία» την μη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Δυστυχώς η πρότασή μας καταψηφίστηκε από την τότε πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, κι έτσι χάθηκε η μεγάλη αυτή ευκαιρία» σχολίασε σχετικά, ωστόσο η κυβέρνηση μεριμνά για συμπράξεις των ελληνικών πανεπιστημίων με ιδρύματα του εξωτερικού.

Έρχονται νέα προγράμματα σπουδών

Η υπουργός Παιδείας, τέλος, δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για τις χαμηλές επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στο σύστημα αξιολόγησης PISA.

Για την βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου, ανέφερε πως ήδη είναι τροποποίηση 453 προγράμματα σπουδών, που δεν έχουν αναμορφωθεί σε πολλές περιπτώσεις εδώ και δύο δεκαετίες.

Παράλληλα, η μέριμνα από την πλευρά του υπουργείου στρέφεται στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, της βιωματικής μάθησης, της συνεργατικότητας, σε συναρμογή και με τις διεθνείς τάσεις στην εκπαίδευση. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, υπήρξε η πρόβλεψη για την εισαγωγή εργαστηρίων δεξιοτήτων σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια σε πολιτικό επίπεδο από την τρέχουσα σχολική χρονιά, ενώ από του χρόνου θα εισαχθούν σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα αφόρητα SMS πίεσης του μετρ του Αχίλλειον στη Γεωργία Μπίτα

Νέες Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση και στην στέγη Γραμμάτων και τεχνών

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Εξετάσεις πιστοποίησης Β2 επιπέδου ΤΠΕ: Πλήρης οδηγός εκπαιδευτικού
Το alfavita.gr ετοίμασε έναν χρήσιμο οδηγό για τις για ψηφιακές εξετάσεις που θα λάβουν χώρα σε Κέντρα Πιστοποίησης (ΚΕ.ΠΙΣ.) σε όλη την Ελλάδα -...
Εξετάσεις πιστοποίησης Β2 επιπέδου ΤΠΕ: Πλήρης οδηγός εκπαιδευτικού
Πανελλήνιες 2021: Ποιες είναι οι φετινές «κομβικές» αλλαγές
Πανελλήνιες 2022: Με ποια κριτήρια η ύλη αντί να παραμείνει στα ίδια επίπεδα προ-κορονοϊού τελικά αυξήθηκε;
Κραυγές αγωνίας για την εξεταστέα ύλη στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις
Πανελλήνιες 2022: Με ποια κριτήρια η ύλη αντί να παραμείνει στα ίδια επίπεδα προ-κορονοϊού τελικά αυξήθηκε;
kerameos-vouli
Voucher 200€ σε εκπαιδευτικούς και ΕΕΠ-ΕΒΠ: Τι προβλέπει η τροπολογία
Αναλυτικά η τροπολογία για τη χορήγηση voucher 200€ σε εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ - Ρύθμιση και για το μηχανογραφικό των πανελλαδικών 2022
Voucher 200€ σε εκπαιδευτικούς και ΕΕΠ-ΕΒΠ: Τι προβλέπει η τροπολογία