Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και το σύστημα διοίκησης ανακοίνωσε η Ν. Κεραμέως

Το νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ήταν μόνο... η αρχή, καθώς η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως προανήγγειλε την κατάθεση νέου νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο επόμενο διάστημα.

Σε συνέντευξή της στην Athens Voice, ανέφερε πως ο νέος νόμος - πλαίσιο θα επιφέρει αλλαγές  στο σύστημα διοίκησης των πανεπιστημίων, στα προγράμματα σπουδών, στη διαδικασία συγκρότησης εκλεκτορικών, στην ερευνητική δραστηριότητα, ενώ θα προβλέπει τη δυνατότητα σύμπραξης των δημόσιων πανεπιστημίων με τον ιδιωτικό τομέα.

Απάντηση σε ΣΥΡΙΖΑ για τα κολέγια

Στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με των ΑΕΙ, απάντησε πως «δεν υπάρχει καμία εξίσωση τίτλων σπουδών από παραρτήματα αλλοδαπών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στη χώρα μας με τους τίτλους των εγχώριων πανεπιστημίων». Διέψευσε τις κατηγορίες για την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων, διευκρινίζοντας πως η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την «υπό προϋποθέσεις αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων ή προσόντων, όπως επιτάσσει και το ενωσιακό δίκαιο».

Εξήγησε, μάλιστα, πως «οι αιτήσεις για αναγνώριση των επαγγελματικών αυτών δικαιωμάτων είτε δεν γίνονται δεκτές, είτε γίνονται δεκτές με ή χωρίς την πρόβλεψη αντισταθμιστικών, όπως επιτυχή εξέταση σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο σε ορισμένα μαθήματα ή πρακτική άσκηση».

«Συντηρητικοί οι επικριτές μας, όχι εμείς»

Απαντώντας στην κριτική που της προσάπτουν ως «συντηρητική πολιτικό», απάντησε πως «όσοι βλέπουν πίσω από τη δράση μας έναν "συντηρητισμό" είναι εκείνοι που αντιδρούν σε κάθε αλλαγή, μικρή ή μεγάλη, σε κάθε τομή, σε κάθε μεταρρύθμιση που επιχειρεί να αποτινάξει από την εκπαίδευση παθογένειες δεκαετιών». 

«Είναι εντέλει εκείνοι που, εν ονόματι όσων μας κατακρίνουν, προωθούν τις πλέον συντηρητικές πολιτικές ώστε να μην αλλάξει ποτέ και τίποτα», κατέληξε.

Ο νέος νόμος που ψηφίσαμε στη Βουλή περιέχει διατάξεις "κοινής λογικής"

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε ξανά στις «διατάξεις κοινής λογικής» που περιέχει ο νόμος που ψηφίστηκε για τα ΑΕΙ.

Όπως εξήγησε, δεν γίνεται να εισάγονται υποψήφιοι με «λευκές κόλλες» ή με τυχαία επιλογή στο μηχανογραφικό τους, ενώ δεν είναι φυσιολογικό κάποιος να φοιτά για 20 και 30 χρόνια.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προχωράει στη θέσπιση ελεγχόμενης εισόδου και στην επίδειξη μηδενικής ανοχή σε φαινόμενα βίας, με την ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας. 

Προεξόφλησε,δε, πως «δεν θα κρατήσουν πίσω τη χώρα οι θορυβώδεις μειοψηφίες».

Χαμένη ευκαιρία η μη αναθεώρηση του άρθρου 16

Η η υπουργός χαρακτήρισε ως « μεγάλη χαμένη ευκαιρία» την μη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Δυστυχώς η πρότασή μας καταψηφίστηκε από την τότε πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, κι έτσι χάθηκε η μεγάλη αυτή ευκαιρία» σχολίασε σχετικά, ωστόσο η κυβέρνηση μεριμνά για συμπράξεις των ελληνικών πανεπιστημίων με ιδρύματα του εξωτερικού.

Έρχονται νέα προγράμματα σπουδών

Η υπουργός Παιδείας, τέλος, δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για τις χαμηλές επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στο σύστημα αξιολόγησης PISA.

Για την βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου, ανέφερε πως ήδη είναι τροποποίηση 453 προγράμματα σπουδών, που δεν έχουν αναμορφωθεί σε πολλές περιπτώσεις εδώ και δύο δεκαετίες.

Παράλληλα, η μέριμνα από την πλευρά του υπουργείου στρέφεται στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, της βιωματικής μάθησης, της συνεργατικότητας, σε συναρμογή και με τις διεθνείς τάσεις στην εκπαίδευση. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, υπήρξε η πρόβλεψη για την εισαγωγή εργαστηρίων δεξιοτήτων σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια σε πολιτικό επίπεδο από την τρέχουσα σχολική χρονιά, ενώ από του χρόνου θα εισαχθούν σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΓΡΑΠΤΟΣ ΑΣΕΠ 2Γ: ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ παραδείγματα εξέτασης με τις λύσεις τους

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Σαββόπουλος
Θετικός στον κορoνοϊό ο Διονύσης Σαββόπουλος: Αναβάλλονται οι συναυλίες του
Αναβάλλονται οι συναυλίες του Διονύση Σαββόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής, καθώς βγήκε θετικός στον κορονοϊό
Θετικός στον κορoνοϊό ο Διονύσης Σαββόπουλος: Αναβάλλονται οι συναυλίες του
Άνοιγμα σχολείων
Ομοσπονδία Γονέων Αττικής: Κάλεσμα στο Παναττικό Συλλαλητήριο - «Καμία αναμονή-Καμία ανοχή»
Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής καλεί σε συμμετοχή
Ομοσπονδία Γονέων Αττικής: Κάλεσμα στο Παναττικό Συλλαλητήριο - «Καμία αναμονή-Καμία ανοχή»
Θάνος Πλεύρης
Θ. Πλεύρης: «Η στοχοποίηση γιατρών με πράξεις τραμπουκισμού είναι απολύτως καταδικαστέες»
Στην νοσηλεία του 16χρονου, αλλά και τη στοχοποίηση του ιατρικού προσωπικού του Ιπποκράτειου νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο Θάνος Πλεύρης
Θ. Πλεύρης: «Η στοχοποίηση γιατρών με πράξεις τραμπουκισμού είναι απολύτως καταδικαστέες»