Μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη για τον αποκλεισμό των παιδιών Ρομά από την τηλεκπαίδευση

Μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη για τον αποκλεισμό των παιδιών Ρομά από την τηλεκπαίδευση κατέθεσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, σύμφωνα με την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά.

Η μηνυτήρια αναφορά βασίστηκε σε δύο έγκυρα κείμενα που καταγράφουν τη σημερινή κατάσταση, μεταξύ των οποίων και η επιστολή-υπόμνημα της Ελλάν Πασσέ (Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά) προς την υπουργό Παιδείας.

Αρχικά, κυκλοφόρησε η είδηση σε ενημερωτικές ιστοσελίδες ότι η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά κατέθεσε μήνυση σε βάρος της Νίκης Κεραμέως και της Σοφίας Ζαχαράκη. Ωστόσο, η Ελλάν Πασσέ με ανάρτησή της στη σελίδα της στο Facebook ξεκαθάρισε το «θολό τοπίο» και τόνισε ότι τη μήνυση κατέθεσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Η διάψευση της Ελλάν Πασσέ για τη μήνυση

Αναλυτικά, η ανάρτηση της Ελλάν Πασσέ για τη μηνυτήρια αναφορά:

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, κ. ΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ, κ. ΣΟΦΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Το γραφείο τύπου της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ανακοινώνει ότι η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά δεν προέβη σε κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά της Υπουργού Παιδείας, κ. Νίκης Κεραμέως και της Υφυπουργού, κ. Σοφίας Ζαχαράκη, όπως εκ παραδρομής δημοσιεύτηκε χθες σε κάποια site.

Η αποκατάσταση της αλήθειας και η ανάγκη για έγκυρη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών επιβάλει την προσεκτικότερη προσέγγιση της πραγματικότητας εκ μέρους των διαχειριστών των ΜΜΕ.

Μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, με βάση δύο έγκυρα κείμενα που καταγράφουν τη σημερινή κατάσταση, μεταξύ των οποίων και η επιστολή-υπόμνημα της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ προς την κ. Υπουργό Παιδείας.

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά απέστειλε εκτάκτως υπόμνημα-επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας στις 27/11 εκθέτοντας την κατάσταση καθώς και επέδωσε την εισαγγελική παραγγελία της κ. Εισαγγελέως Πρωτοδικών Καλαμάτας, προκειμένου να μπει τέλος στην κατάφωρη παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος όλων στην εκπαίδευση και στη μη ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

«Χιλιάδες τσιγγανόπαιδα εκτός τηλεκπαίδευσης»

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Ελλάν Πασσέ ανακοίνωσε ότι έστειλε υπόμνημα – κατεπείγουσα επιστολή στη Νίκη Κεραμέως για τον αποκλεισμό των παιδιών Ρομά από την τηλεκπαίδευση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ελλάν Πασσέ:

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΠΑΙΔΑ ΕΚΤΟΣ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ απέστειλε σήμερα υπόμνημα – κατεπείγουσα επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με το δικαίωμα όλων στην εκπαίδευση και τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό των Τσιγγανοπαίδων από την τηλεκπαίδευση. Ενώ, επιδόθηκε και εισαγγελική παραγγελία προς την Υπουργό, σε συνέχεια της εισαγγελικής παρέμβασης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας.

Η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαίδευση είναι δικαίωμα κι όχι ζητούμενο. Κι όμως το αναφαίρετο αυτό δικαίωμα όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία καταπατάται κατάφωρα για μια μεγάλη μερίδα μαθητών, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού, αλλά και λόγω των εγκληματικών παραλείψεων και αβλεψιών των αρμοδίων.

Η ισότιμη πρόσβαση για όλους στη δημόσια εκπαίδευση, στην εποχή του κορωνοϊού, δεν είναι τόσο ισότιμη για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Υπάρχουν οικογένειες χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ, χωρίς επάρκεια σε υπολογιστές, τάμπλετ και κινητά με αποτέλεσμα να αποκλείονται παντελώς από την εκπαιδευτική διαδικασία. Πολύ συχνό είναι, επίσης, το φαινόμενο των οικογενειών με δύο, τρία ή και περισσότερα παιδιά να βρίσκονται στην ίδια εκπαιδευτική βαθμίδα (πχ. δημοτικό) και να πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα ταυτόχρονα με ελάχιστα διαθέσιμα μέσα. Τα παιδιά εκείνα που πλήττονται περισσότερα από αυτή τη δυσμενή πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι τα παιδιά των Ελλήνων Ρομά.

Τα ερωτήματα που γεννιούνται από όλα τα παραπάνω και με δεδομένο ότι μεσολάβησαν έξι μήνες ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο πανδημικό κύμα, είναι πάρα πολλά και χρήζουν απαντήσεων και άμεσων λύσεων από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με τη μορφή του κατεπείγοντος. Όσο διαρκεί η τηλεκπαίδευση πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά των Ρομά θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν με τα αναγκαία μέσα. Ενώ, απαιτείται η αυτονόητη μέριμνα για την επίτευξη της πραγματικής παροχής εκπαίδευσης στους Ρομά, ανά πάσα στιγμή ανεξαιρέτως. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο!

Η μήνυση

Αναλυτικά, το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς, όπως αναρτήθηκε στη σελίδα του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων:

«ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

30 Νοεμβρίου 2020

Κυρίες/Κύριοι

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, κατ’ άρθρο 42 ΚΠΔ, στο πλαίσιο του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, κατά της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και της Υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη  αναφορικά με τον αποκλεισμό των παιδιών Ρομά από την τηλεκπαίδευση κατά τις περιόδους “καραντίνας” τόσο κατά την πρώτη φάση, την περασμένη άνοιξη, όσο και κατα την τρέχουσα περίοδο παρ’ ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας γνώριζε το πρόβλημα από την άνοιξη από αναφορές των αρμόδιων εκπαιδευτικών. Ο αποκλεισμός στερεία από τα παιδιά τη μάθηση και λόγω των καταγραφόμενων απουσιών τα οδηγεί στην απώλεια του εκπαιδευτικού έτους. Επισυνάπτονται δύο έγκυρα κείμενα που καταγράφουν τη σημερινή κατάσταση».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΓΡΑΠΤΟΣ ΑΣΕΠ 2Γ: ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ παραδείγματα εξέτασης με τις λύσεις τους

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα