Ηλεκτρονική ψηφοφορία: Ακάθεκτη η Κεραμέως - «Διά πυρός και σιδήρου» οι εκλογές αιρετών
Σε «εκλογές παρωδία» εκτυλίσσεται η διαδικασία ανάδειξης αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια•Στο 80% υπολογίζουν οι αιρετοί την αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές

• Σχεδόν το σύνολο των εκπαιδευτικών παρατάξεων έχει αποσύρει τις υποψηφιότητες για τις εκλογές των αιρετών • Παρά τις αντιδράσεις, επιμένει η υπουργός Παιδείας στη διεξαγωγή των εκλογών: αν δεν περατωθούν εκλογές ή παραιτηθούν εκλεγέντα μέλη είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης της σύστασης των υπηρεσιακών συμβουλίων • Με εγκύκλιο Θεοδωρικάκου, αναστέλλονται όλες οι υπηρεσιακές εκλογές, το υπουργείο Παιδείας δεν προσανατολίζεται σε αντίστοιχη πρωτοβουλία • Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις εκπαίδευσης για να ανακληθούν τα ψηφοδέλτια

της Χρύσας Βαϊνανίδη

Εκλογές «δημοκρατίας» χωρίς ψηφοδέλτια παρατάξεων, χωρίς υποψηφίους, χωρίς εφορευτικές επιτροπές. Οι φετινές εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια φαίνεται να μετατρέπονται σε «εκλογές παρωδία», μιας και σχεδόν το σύνολο των παρατάξεων από όλους τους πολιτικούς χώρους έχουν αποσύρει τα ψηφοδέλτια τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «επιβολή» της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και την αλλαγή ημέρας διεξαγωγής των εκλογών. Ακόμα και συνδυασμοί που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, απέσυραν τα ψηφοδέλτιά τους καταγγέλλοντας την έλλειψη συνεννόησης και διαλόγου, ενώ η ΟΛΜΕ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι εκλογές θα διεξάγονται πλέον μόνο ηλεκτρονικά και Σάββατο, ημέρα μη εργάσιμη για τους εκπαιδευτικούς. Τι αντιπροτείνουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες; παράταση της θητείας των εν ενεργεία αιρετών μελών στα υπηρεσιακά συμβούλια, εκλογικές διαδικασίες με αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων, όταν τα υγειονομικά πρωτόκολλα το επιτρέψουν, και ημέρα διεξαγωγής των εκλογών εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας, χωρίς άδεια αλλά όχι Σάββατο.

Και μάλιστα η ΔΑΚΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πρότεινε το εξής: Θα μπορούσε η υπουργός Παιδείας, σε συνεννόηση με τα συνδικάτα, να επιλέξει μία εργάσιμη μέρα μεταξύ 20 και 30 Ιουνίου, όπου δε γίνονται μαθήματα, ώστε να γίνουν οι εκλογές με τον παραδοσιακό τρόπο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μόνο στην περίπτωση που η πανδημία εξακολουθεί να πλήττει τη χώρα, και με δεδομένο ότι θα έχει προηγηθεί διάλογος μεταξύ του υπουργείου και συνδικάτων, θα μπορούσε τότε να διεξαχθεί η ψηφοφορία ηλεκτρονικά».

«Μπρα ντε φερ»

Παρά τις αντιδράσεις και την απόσυρση των ψηφοδελτίων από παρατάξεις και συνδυασμούς, η υπουργός Νίκη Κεραμέως επιμένει στην ηλεκτρονική διεξαγωγή των εκλογών το ερχόμενο Σάββατο, συνεχίζοντας το «μπρα ντε φερ» με το εκπαιδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, Πάνο Λουρίδα, η υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε ανυποχώρητη ως προς την ηλεκτρονική ψηφοφορία, σημειώνοντας ότι η νέα διαδικασία εξυπηρετεί τρεις βασικούς σκοπούς: πρώτον τον «εκσυγχρονισμό» της διαδικασίας στην ψηφιακή εποχή, δεύτερον τη διασφάλιση της μυστικής ψηφοφορίας και το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσαι» και τρίτον την αποφυγή του συνωστισμού εν μέσω πανδημίας.

Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, ότι την ώρα που αναβάλλονται με εγκύκλιο Θεοδωρικάκου όλες οι ηλεκτρονικές εκλογές σε όλο το δημόσιο λόγω κορονοϊού, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν προσανατολίζεται σε παρόμοια πρωτοβουλία, γεγονός που υποδηλώνει την επιμονή (ή την εμμονή;) της υπουργού Παιδείας να διεξαχθούν οι εκλογές «δια πυρός και σιδήρου».

Πιθανή η τροποποίηση των υπηρεσιακών συμβουλίων

Σε περίπτωση που οι εκλογές για οποιονδήποτε λόγο δεν περατωθούν ή ακυρωθούν (προβλέπονται επαναληπτικές το τρίτο Σάββατο του Νοεμβρίου) ή στην περίπτωση που παραιτηθούν τα εκλεγέντα μέλη, η Νίκη Κεραμέως όχι μόνο απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας των εν ενεργεία αιρετών μελών στα υπηρεσιακά συμβούλια, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί η σύσταση των υπηρεσιακών συμβουλίων. Είναι δηλαδή πιθανό, τα υπηρεσιακά συμβούλια να αποτελούνται μόνο από τρία διορισμένα μέλη και να μην υπάρχουν αιρετοί εκπρόσωποι εκπαιδευτικών σε αυτά (δύο για κάθε υπηρεσιακό συμβούλιο).

Αναφορικά με τη διεξαγωγή των εκλογών το Σάββατο, ημέρα μη εργάσιμη για τους εκπαιδευτικούς, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι είναι αδιανόητο να κλείνουν τα σχολεία για μια ολόκληρη ημέρα και να σταματά η εκπαιδευτική διαδικασία για να γίνουν οι εκλογές των εκπαιδευτικών.

Το χρονικό μιας «επιβολής» και ενός «αντάρτικου»

Η Νίκη Κεραμέως, αφού κατέθεσε εσπευσμένα και σε άσχετο νομοσχέδιο την τροπολογία για το νέο τρόπο ανάδειξης αιρετών προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις, και αφού οι συνδυασμοί άρχισαν ο ένας μετά τον άλλο να αποσύρουν τα ψηφοδέλτιά τους, είχε να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο πρόβλημα: οι τοπικές ΕΛΜΕ των εκπαιδευτικών αρνήθηκαν να ορίσουν εκπροσώπους στις εφορευτικές επιτροπές.

Τότε με νέα ρύθμιση η υπουργός προχώρησε σε μια «αυταρχική» και «αντιδημοκρατική» κίνηση, όπως την χαρακτηρίζουν οι εκπαιδευτικοί, ορίζοντας ουσιαστικά «με το ζόρι» ως μέλη εφορευτικών επιτροπών εκπαιδευτικούς παρά τη βούλησή τους. Ξαφνικά λοιπόν οι τριμελείς εφορευτικές επιτροπές καθίστανται διμελείς, καθώς το σύνολο των ΕΛΜΕ δήλωσαν αποχή.

Το «γαϊτανάκι» των αλλεπάλληλων αλλαγών δεν σταματά εδώ. Εφόσον οι ΕΛΜΕ αρνούνται να ορίσουν μέλη στις εφορευτικές, πλέον δεν είναι απαραίτητο τα μέλη αυτά να ορίζονται από τα σωματεία, αλλά από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ή τον Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής κτλ.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Ενόψει των επικείμενων εκλογών, οι εκπαιδευτικοί με τη στήριξη των κατά τόπους ΕΛΜΕ, πραγματοποιούν όλες αυτές τις ημέρες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα ζητώντας να αποσυρθούν όλες οι υποψηφιότητες από τις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων, όπως άλλωστε οφείλουν να κάνουν.

Ήδη η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης έχουν προχωρήσει στην ανάκληση της ανακήρυξης των υποψηφιοτήτων.

 

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Μετατρέπουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε «τaιραμόλα», «ντελίβερι», «νομάδες»

Μπαράζ προσλήψεων: Περισσότερες από 500 θέσεις σε 14 Δήμους

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών που μπορείτε να την πάρετε μέσα σε λίγες μέρες ΜΕ ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ ΣΕ  Reading και Listening

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 20/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

ΚΝΕ για ΑΕΙ: Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα
«"Σαν να μην πέρασε μια μέρα" η κυβέρνηση αρνείται να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των ιδρυμάτων», υπογραμμίζει η ΚΝΕ με...
ΚΝΕ για ΑΕΙ: Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα
υππεθ 2410
Υπ. Παιδείας: Υπάρχει ήδη νόμος για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά
Υπάρχει ήδη νόμος που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα και ψηφίστηκε πριν την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για την απαλλαγή από το μάθημα των...
Υπ. Παιδείας: Υπάρχει ήδη νόμος για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά
Στεφανίδη: Υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ γάμων - Αποστομωτική απάντηση για τα ομοφοβικά σχόλια
«Εντωμεταξύ αυτοί με απειλούν με unfollow και εγώ τους μπλοκάρω μην και ξεχαστούν», σχολίασε η Κατερίνα Στεφανίδη σε όσους πραγματοποιούν ομοφοβικά...
Στεφανίδη: Υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ γάμων - Αποστομωτική απάντηση για τα ομοφοβικά σχόλια