Κρούσμα κορονοϊού σε σχολείο της Κέρκυρας - Τι αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί
Κρούσμα κορονοϊού στο 5ο Γυμνάσιο Κέρκυρας - «Έκδηλη η αγανάκτηση και η ανησυχία», «ούτε συζήτηση για τεστ και διεξοδική ιχνηλάτηση» σημειώνει η ΕΛΜΕ Κέρκυρας

Κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε σε μαθητή του 5ου Γυμνασίου Κέρκυρας, με την ΕΛΜΕ του νησιού να σημειώνει πως το μόνο μέτρο που ελήφθη ήταν η αναστολή λειτουργίας του τμήματος. Παράλληλα, η ένωση καταγγέλει πως το συγκεκριμένο σχολείο λειτουργεί μόνο με μία συμβασιούχο καθαρίστρια μειωμένου ωραρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με αφορμή το κρούσμα κορωνοϊού στο 5ο Γυμνάσιο Κέρκυρας αναδείχθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις σχετικά με τα μέτρα προστασίας της υγείας όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε, στην ουσία, κανένα πρωτόκολλο για τη διαχείριση του κρούσματος, με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας των συναδέλφων (τα σχολεία είναι ένας εργασιακός χώρος με δεκάδες εργαζόμενους), των μαθητών και των οικογενειών τους.

Η ανησυχία και η αγανάκτηση ήταν έκδηλη κατά την επίσκεψη των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ που συζήτησαν με το Διευθυντή και τους συναδέλφους. Το μόνο μέτρο που πάρθηκε ήταν η αναστολή λειτουργίας του τμήματος, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που δίδαξαν σε αυτό να μπαίνουν σε καραντίνα. Ούτε συζήτηση για τεστ ή για διεξοδική ιχνηλάτηση.  

Το 5ο Γυμνάσιο είναι ένα μεγάλο σχολείο της πόλης που αυτή τη στιγμή, εν μέσω πανδημίας, λειτουργεί με μία μόνο συμβασιούχο καθαρίστρια και μάλιστα μειωμένου ωραρίου (3ωρο). Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υλοποιηθεί το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ σχετικά με τον καθαρισμό του σχολείου και το σχολείο λειτουργεί με μειωμένο ωράριο.

Η κυβέρνηση και ο Δήμος που έχουν την ευθύνη της καθαριότητας του σχολείου έχουν και την αποκλειστική ευθύνη για την απώλεια διδακτικών ορών που αθροίζονται με τις χαμένες ώρες λόγω κενών σε εκπαιδευτικούς που υπάρχουν σε πολλά σχολεία.

Κατά τα άλλα, όλα  είναι "κανονικά" !

Είναι επικίνδυνοι! Αρνούνται να αναλάβουν την στοιχειώδη κρατική ευθύνη (μείωση του αριθμού των μαθητών, αντίστοιχες μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών και υγειονομικών), θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του λαού. Ανάγουν τη χρήση μάσκας σε πανάκεια και πιπιλάνε την καραμέλα της ατομικής ευθύνης, δηλαδή του "φταίτε εσείς για ο, τι συμβαίνει"! Και την ίδια στιγμή πανηγυρίζουν για τα παγουρίνο – χορηγίες, για να δείξουν ότι ως κράτος δεν έχουν καμία υποχρέωση.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα! Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η υγεία όλων.

Απαιτούμε, καταρχήν:

  • Να γίνει ΑΜΕΣΑ ιχνηλάτηση επαφών και διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και να μην αναγκαστούν να απευθυνθούν στα ιδιωτικά κέντρα.
  • Να μην προσέλθουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές στο χώρο του σχολείου, για όσες μέρες απαιτείται, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.
  • Να υπάρξει η απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη στην εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου για τη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης.

Διεκδικούμε:

  • Σχολεία καθαρά, με 15 μαθητές το πολύ ανά τάξη, νέες αίθουσες διδασκαλίας και πρόσληψη όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και τους μαθητές, με ευθύνη του κράτους.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια του απαραίτητου υλικού (Μέσα Ατοµικής Προστασίας, είδη καθαρισµού, αντισηπτικά κ.λ.π.)
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού µόνιµων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων.

Η μόνη διέξοδος είναι να δυναμώσουν οι αγώνες μας, για μέτρα ουσιαστικής προστασίας.

Διαβάστε Επίσης:


ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Διαδικτυακή προσομοίωση συνάντησης Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη συμμετοχή φοιτητών
Διαδικτυακή προσομοίωση συνάντησης Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη συμμετοχή φοιτητών
Δράσεις της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης
Διαδικτυακή προσομοίωση συνάντησης Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη συμμετοχή φοιτητών
Οδηγίες για τη συγκρότηση διαδικτυακών τμημάτων και την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
Οδηγίες για τη συγκρότηση διαδικτυακών τμημάτων και την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή αναμετάδοση μαθημάτων από την αίθουσα διδασκαλίας για τους μαθητές που απουσιάζουν - Έγγραφο της Περιφερειακής...
Οδηγίες για τη συγκρότηση διαδικτυακών τμημάτων και την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης