Γονείς: Οι 10 αιτίες για τις οποίες δεν πρέπει να εφαρμοστεί το πολυνομοσχέδιο
Οι εκτιμήσεις και οι προτάσεις της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ)

ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΠΛΕΥΡΗ ΜΟΡΦΩΣΗ

 

Η Υπουργός Παιδείας, κ. Κεραμέως και η Κυβέρνηση έθεσαν σε διαβούλευση το  νομοσχέδιο “Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις”, ένα νομοσχέδιο που υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την ανάγκη των παιδιών μας για ολόπλευρη μόρφωση.

Είναι απαράδεκτο να κατατίθεται το νομοσχέδιο σε μια περίοδο ειδικών συνθηκών εν μέσω πανδημίας  και με αναστολή λειτουργίας των σχολείων με τα προβλήματα στην Εκπαίδευση να γιγαντώνονται.  Αντί το Υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, αντί να λάβει μέτρα ώστε να στηριχθούν κοινωνικά, ψυχολογικά και παιδαγωγικά οι μαθητές των οικογενειών που θα αντιμετωπίσουν πρόσθετα προβλήματα λόγω πανδημίας, νομοθετεί  αλλαγές στην Παιδεία για  τις οποίες έχει εκφράσει την αντίθεση της το σύνολο της σχολικής κοινότητας (γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές).

Είμαστε αντίθετοι με το νομοσχέδιο και ζητάμε την απόσυρσή του.

Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να εφαρμοστεί γιατί :

  1. Έχουμε ανάγκη και πολύ περισσότερο λόγω της πανδημίας, από ένα σχολείο που θα λαμβάνει υπόψη τις σημερινές σύγχρονες ανάγκες, τις επιστημονικές και παιδαγωγικές επισημάνσεις για μείωση των μαθητών στην τάξη. Αντί αυτού, το Υπουργείο Παιδείας αυξάνει τον αριθμό των μαθητών στην τάξη σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό σε 24 + 10% = 26. Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο ο ελάχιστος και ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα θα καθορίζονται κάθε χρόνο με Υπουργικές Αποφάσεις, άρα ανάλογα τις ελλείψεις και τα κενά σε εκπαιδευτικούς. Επίσης καθιερώνει ελάχιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα σε 16 στο Νηπιαγωγείο και σε 20 στο Δημοτικό, γεγονός που θα οδηγήσει σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις τάξεων.

 

  1. Έχουμε ανάγκη από ένα σχολείο που θα δίνει ισότιμα τη σύγχρονη μόρφωση. Ένα σχολείο με αναγκαίες αλλαγές των Αναλυτικών Προγραμμάτων, νέα Σχολικά Εγχειρίδια, σχολικά εργαστήρια που θα ενισχύουν τη θεωρία με την πράξη, υλικοτεχνική υποδομή και εποπτικά μέσα που θα καλύπτουν τις υπαρκτές ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών για δημιουργική αναβάθμιση του μαθήματος. Με ατές τις προϋποθέσεις μπορούν να αναπτυχθούν νέες αναγκαίες ικανότητες.  Αντί αυτού, το Υπουργείο Παιδείας εισάγει  “εργαστήρια δεξιοτήτων”  ανοίγοντας το δρόμο για αντιδραστικές αλλαγές στο περιεχόμενο του σχολείου. Αντί για ισότιμη γενική μόρφωση προωθείται η αποσπασματική και διαφοροποιημένη απόκτηση δεξιοτήτων. Ερωτηματικά γεννά το γεγονός ότι με Υπουργική Απόφαση θα καθορίζεται ο αριθμός και ο γεωγραφικός προσδιορισμός των σχολείων που θα υλοποιούνται αυτά τα προγράμματα, διασπώντας το ενιαίο της μόρφωσης. Ερωτηματικά γεννά το ποιος θα υλοποιεί αυτά τα προγράμματα, με το σχολείο να ανοίγει τις πύλες του σε ιδιώτες και ΜΚΟ. Ερωτηματικά γεννά γιατί ο μαθητής από το Δημοτικό πρέπει να εκπαιδεύεται  στην “επιχειρηματικότητα”;

 

  1. Έχουμε ανάγκη από ένα σχολείο που θα ενισχύσει τη γενική μόρφωση. Δεν μπορούν να υπάρχουν μαθήματα διαφορετικών ταχυτήτων. Όλα τα μαθήματα έχουν την ιδιαίτερη παιδαγωγική σημασία τους στην ολόπλευρη  μόρφωση των μαθητών.  Αντί αυτού, το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει και εντείνει την κατηγοριοποίηση μαθημάτων, με Ομάδες στο Γυμνάσιο, διαμορφώνοντας μαθήματα πρωτεύουσας και δευτερεύουσας σημασίας.  Αυξάνει τα εξεταζόμενα μαθήματα και καταργεί τη δεύτερη εξεταστική του Ιούνη για την προαγωγή ή την απόλυση των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγχωνεύει Επιστημονικά Πεδία στην Γ Λυκείου με μοναδικό γνώμονα να μειωθούν οι ανάγκες για προσλήψεις εκπαιδευτικών.

 

  1. Έχουμε ανάγκη από ένα σχολείο που μέσα από τη γενική μόρφωση θα ενισχύει την  κριτική σκέψη του μαθητή και θα τον προετοιμάζει για την Ανώτατη Εκπαίδευση και δε θα θέτει συνεχώς νέα εμπόδια στον μαθητή. Αντί αυτού, το Υπουργείο Παιδείας επαναφέρει την “Τράπεζα Θεμάτων” διαμορφώνοντας ένα “Λύκειο – εξεταστική αρένα”. Με εξετάσεις πανελλαδικού τύπου από την Α Λυκείου προστίθεται ακόμα περισσότερο άγχος στους μαθητές και συμπιέζεται ο δημιουργικός  ελεύθερος χρόνος που έχουν ανάγκη. Με την “Τράπεζα Θεμάτων” οι μαθητές ωθούνται ακόμα περισσότερο στα φροντιστήρια και οι γονείς βάζουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών μας. Η “Τράπεζα Θεμάτων” δεν μπορεί να λάβει υπόψη το μορφωτικό και κοινωνικό υπόβαθρο κάθε τάξης και κάθε σχολείου, οι μαθητές οδηγούνται στην τυποποίηση της γνώσης διαβάζοντας μόνο έτοιμες λύσεις. Επίσης οι Ομάδες Προσανατολισμού στη Β Λυκείου οδηγούν στην πρώιμη επαγγελματική επιλογή τους μαθητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν εφαρμόστηκε η “Τράπεζα Θεμάτων” πάνω από τους μισούς μαθητές έμεινα μετεξεταστέοι.

 

  1. Έχουμε ανάγκη από ένα σχολείο που οικονομικά θα στηρίζεται πλήρως και επαρκώς από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Αντί αυτού, το Υπουργείο Παιδείας προωθεί την εσωτερική και εξωτερική “αξιολόγηση” και τους “εσωτερικούς κανονισμούς” των σχολικών μονάδων με βάση τις επιδόσεις των μαθητών και την αξιοποίηση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολικών μονάδων, κατηγοριοποιώντας τα σχολεία. Επιδιώκουν ένα “αυτόνομο” σχολείο, δηλαδή ένα σχολείο που σταδιακά θα αποκόπτεται από την κρατική χρηματοδότηση και θα διαμορφώνει πρόγραμμα μαθημάτων ανάλογα τις ανάγκες της οικονομίας αντί να παρέχει σε όλους τους μαθητές το ίδιο επίπεδο γνώσεων. Η διεθνής πείρα δείχνει ότι όπου έχει εφαρμοστεί η “δήθεν” αξιολόγηση έχει οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών, σχολείων.

 

  1. Έχουμε ανάγκη από ένα σχολείο που το περιεχόμενο του θα διαπαιδαγωγεί τους μαθητές και όχι ένα τιμωρητικό σχολείο. Αντί αυτού, το Υπουργείο Παιδείας επαναφέρει σκληρά τιμωρητικά μέτρα με πολυήμερες αποβολές και αναγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια των μαθητών, αγνοώντας τον παιδαγωγικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

 

 

  1. Έχουμε ανάγκη από ένα σχολείο με μόνιμους εκπαιδευτικούς, χωρίς εκπαιδευτικά κενά, στελεχωμένο με όλες τις ειδικότητες και  το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, από το “πρώτο κουδούνι”.  Έχουμε ανάγκη από ένα σχολείο που θα στέκεται δίπλα σε κάθε μαθητή. Αντί αυτού, το Υπουργείο  Παιδείας πλέον εγγυάται την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών μόνο για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Παράλληλα οι διατάξεις του νομοσχεδίου για κατά προτεραιότητα κάλυψη των κενών στα Ειδικά Σχολεία φανερώνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να αφήνει χιλιάδες κενά σε Τμήματα Ένταξης και στην Παράλληλη Στήριξη, ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής που οι μαθητές χρειάζεται να έχουν τον εκπαιδευτικό δίπλα τους από την πρώτη ημέρα.

 

  1. Έχουμε ανάγκη από ΕΠΑΛ με όλες τις ειδικότητες και τα απαραίτητα εργαστήρια, που θα προσφέρουν ολοκληρωμένη επαγγελματική εκπαίδευση και με πτυχία που θα  δίνουν επαγγελματική επάρκεια. Αντί αυτού, το Υπουργείο Παιδείας, καθιερώνει ηλικιακό όριο στα ημερήσια ΕΠΑΛ, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε τρομακτική συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού  (το 33% των μαθητών των ΕΠΑΛ είναι άνω των 17 ετών). Μετηρύθμιση αυτή κλείνει ο δρόμος για χιλιάδες μαθητές να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στην ειδικότητα της επιλογής τους. Μεγάλος αριθμός μαθητών δε θα μπορεί να φοιτήσει στο μέλλον στα ΕΠΑΛ και ουσιαστικά ωθούνται οι μαθητές στις διάφορες μορφές κατάρτισης. 

 

  1. Έχουμε ανάγκη από 2χρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή προσανατολισμένη στην κοινωνικοποίηση, το δημιουργικό και παιδαγωγικό παιχνίδι, την αισθητική αγωγή. Αντί αυτού, το Υπουργείο Παιδείας εισάγει την εκμάθηση Αγγλικών στο Νηπιαγωγείο όταν τα νήπια και τα προνήπια δεν έχουν κατακτήσει ακόμα τη χρήση της μητρικής γλώσσας. Ανοίγει ο δρόμος για νέες επικίνδυνες αλλαγές, που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της Προσχολικής Αγωγής. Την ίδια στιγμή αρνούνται να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη και ουσιαστική εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής σε όλη την Ελλάδα με σύγχρονους όρους και προϋποθέσεις, να ενισχύσουν τα Νηπιαγωγεία με όλο το απαραίτητο βοηθητικό (π.χ. τραπεζοκόμους) και επιστημονικό προσωπικό (π.χ. ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς).

 

  1. Μας προβληματίζει το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων που διαφοροποιεί ακόμα περισσότερο την εκπαίδευση και οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των σχολείων. Η Κυβέρνηση προωθεί τη λεγόμενη Αριστεία σε αντίθεση με την αναγκαιότητα της εποχής μας, που είναι η ενιαία, καθολική, δημόσια και δωρεάν παιδεία, που θα εξυψώνει το μορφωτικό επίπεδο του λαού μας. Είμαστε αντίθετοι με τις επιπλέον εξετάσεις που το Υπουργείο Παιδείας φέρνει για εισαγωγή σε Πρότυπο Λύκειο από Πρότυπο Γυμνάσιο και την επανακλήρωση για εισαγωγή σε Πειραματικό Λύκειο από Πειραματικό Γυμνάσιο. Επίσης δεν εξασφαλίζεται η δωρεάν μεταφορά των μαθητών σε αυτά τα σχολεία και ένα σημαντικό κόστος εξακολουθεί να επιβαρύνει τους γονείς

Όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν καταθέσει νομοσχέδια που βρίσκονται στον αντίποδα των δίκαιων θέσεων -  αιτημάτων μας και των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών. Ποτέ και πουθενά σε κανένα πολυνομοσχέδιο δεν είδαμε να αναφέρεται αύξηση των δαπανών για τη Παιδεία, κάλυψη των κενών με μόνιμο βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, αναβάθμιση μέσων και υποδομών των σχολείων, επίλυση των χρόνιων σοβαρών προβλημάτων στη σχολική στέγη και φυσικά επίλυση όλων των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και έχουν αναδείξει με τη δράση τους και τον αγώνα τους όλες οι οργανώσεις γονέων .

 

Ως Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) :

  • Θεωρούμε αντιεκπαιδευτικό το νομοσχέδιο, μακριά από τις σύγχρονες διευρυμένες  μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας και καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να το αποσύρει.

 

  • Καλούμε τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις, τους Συλλόγους Γονέων και όλους τους γονείς να πάρουν αποφάσεις καταδίκης, να ξεσηκωθούν, να αντιπαλέψουν με κάθε μέσο αυτή την αντιεκπαιδευτική επέλαση εν μέσω «καραντίνας».

 

  • Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι όσο το αγαθό της ολοκληρωμένης μόρφωσης δεν εξασφαλίζεται δημόσια, δωρεάν, καθολικά για όλα τα παιδιά, εμείς οι γονείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη μόρφωση που δικαιούνται τα παιδιά μας.

 

  • Καλούμε όλους τους γονείς να παλέψουν για ένα σχολείο που θα καλύπτει δημόσια, δωρεάν και ισότιμα τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

yptourismou
Τουρστικές Σχολές: Ο τρόπος και η διαδικασία επιλογής εκπαιδευτικών
Διαδικασία πρόσληψης επιστημονικών συνεργατών, εργαστηριακών συνεργατών και εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών στις Τουριστικές Σχολές
Τουρστικές Σχολές: Ο τρόπος και η διαδικασία επιλογής εκπαιδευτικών
κασσελάκης
Σ. Κασσελάκης: «Μετά τις γιορτές θα συγκροτηθεί η ΚΟ του Κινήματος Δημοκρατίας»
«Το Κίνημα θα είναι απέναντι στην κυβέρνηση όταν οι πολιτικές της βλάπτουν την κοινωνία, αλλά θα συναινεί εφόσον προτείνονται πολιτικές που την...
Σ. Κασσελάκης: «Μετά τις γιορτές θα συγκροτηθεί η ΚΟ του Κινήματος Δημοκρατίας»
τζουφη
Τζούφη: «Ένας ακόμα προϋπολογισμός ανισότητας και υποβάθμισης της Παιδείας»
«Κινδυνεύει να διαγραφεί το 50% έως το 2025, με την κυβέρνηση να προβλέπει τη μεταφορά πιστωτικών μονάδων (ECTS) στα ιδιωτικά πανεπιστήμια»
Τζούφη: «Ένας ακόμα προϋπολογισμός ανισότητας και υποβάθμισης της Παιδείας»