Σπουδές 5 εξαμήνων σε κολέγιο δίνουν περισσότερα δικαιώματα από τις 5ετείς σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο!
Του Νίκου Μάστορα

Απίστευτο και όμως απόλυτα Ελληνικό:

Γεωπόνοι, παλαιοί (προ του 2013) απόφοιτοι Τμημάτων Γεωπονίας των Ελληνικών Πανεπιστημίων δεν μπορούν να αναγνωρίσουν το (5ετές) πτυχίο τους ως μάστερ καταθέτοντας αίτηση πρόσληψης στη Δημόσια Εκπαίδευση, την ίδια στιγμή που απόφοιτοι κολεγίου γεωπονικών σπουδών, με σπουδές 5 εξαμήνων, ισοτίμησαν τα δικά τους πτυχία με τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων, διάρκειας σπουδών 5 ετών!

Με πιο απλά λόγια, ένας απόφοιτος Γεωπονικής σχολής προ του 2013 δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το πτυχίο του ως μάστερ (δυνατότητα που δίνει ο νόμος σε αποφοίτους μετά το 2013 πενταετών σπουδών) αλλά ο πτυχιούχος του κολεγίου μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να γίνει εκπαιδευτικός, κι ας έχει σπουδάσει 5 εξάμηνα...

Οπως ανέφερε σε καταγγελία του το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας που ανέδειξε το ζήτημα, της τεράστιας αδικίας που υφίστανται οι συνάδελφοι αναπληρωτές του κλάδου ΠΕ 88.01 της Β/θμιας Εκπαίδευσης, «ενώ είναι σε εξέλιξη η κατάθεση δικαιολογητικών για τους διορισμούς στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι Γεωπόνοι που έχουν πάρει πτυχίο πριν το 2013 (σε 5ετή σχολή) δεν μπορούν να αναγνωρίσουν την προσμέτρηση  ως intergrated master των πτυχίων τους, παρόλο που αυτό έχει ήδη αναγνωριστεί από το τμήμα τους!

Οι απόφοιτοι των τμημάτων Γεωπονίας της Αθήνας και του Α.Π.Θ., (πιθανώς και άλλων σχολών) μολονότι το πτυχίο που κατείχαν έχει αναγνωριστεί ως intergrated master με την υπ’ αρ 125663/Ζ1/6-8-2019 Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ3231/Β’), δεν έχουν τη δυνατότητα συμπλήρωσης – επικαιροποίησης του ηλεκτρονικού τους φακέλου, σε ότι αφορά το intergrated master, καθόσον η σχετική επιλογή στον ΟΠΣΥΔ είναι ενεργή μόνο για όσους έχουν αποφοιτήσει από το τμήμα μετά από το 2013, χρονιά κατά την οποία το τμήμα εντάχθηκε στη μετονομασμένη Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Αυτή μάλιστα ήταν η 2η μετονομασία της σχολής (από Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών σε Γεωπονική Σχολή η πρώτη μετονομασία), αλλά με το τμήμα να ονομάζεται πάντα Τμήμα Γεωπονίας και να είναι πάντα 5ετής και από τον Αύγουστο του 2019 να προσφέρει πτυχίο με intergrated master. Η Γραμματεία του τμήματος Γεωπονίας έχει επικαιροποιήσει τα πτυχία όλων των αποφοίτων, ώστε αυτά να περιέχουν τον όρο intergrated master, είτε οι απόφοιτοι είναι πριν, είτε μετά το 2013.

Το αρθρο 46 Ν.  4485/2017 θέτει συγκεκριμένα κριτήρια για την αναγνώριση των πτυχίων των πενταετών σχολών ως intergrated master, κριτήρια τα οποία πληρούνται από τις παραπάνω σχολές και μάλιστα ορίζει ότι περιλαμβάνει και τους αποφοιτήσαντες  πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού. Επίσης η διαχρονική ακολουθία μετονομασίας των διαφόρων Γεωπονικών Τμημάτων/Σχολών, αναφέρεται με πλήρη σαφήνεια στις βεβαιώσεις που χορηγούν τα συγκεκριμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα!

Την ίδια στιγμή όμως, σε ερώτηση που κατέθεσαν προχτές στη Βουλή 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς την κ.Κεραμέως, αναφέρουν ότι  το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), το οποίο αποτελεί την αρμόδια εθνική αρχή για τον έλεγχο και επίβλεψη της άσκησης του επαγγέλματος του Γεωτεχνικού (γεωπόνου,  δασολόγου, κτηνιάτρου, γεωλόγου, ιχθυολόγου), διαπιστώνει μεθοδεύσεις στην αναγνώριση των τίτλων σπουδών που παρέχουν τα ιδιωτικά κολέγια.

 Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως πρόσφατα η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας αντιστοίχησε τίτλο σπουδών ιδιωτικού κολεγίου, γεωτεχνικού αντικειμένου και διάρκειας 5 εξαμήνων, με πτυχίο ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου διάρκειας 5 ετών και ρωτούν την υπουργό:

«Είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων πως πρόσφατα το ΑΤΕΕΝ αντιστοίχησε τίτλο σπουδών ιδιωτικού κολεγίου, γεωτεχνικού αντικειμένου και διάρκειας 5 εξαμήνων, με πτυχίο ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου διάρκειας 5 ετών, και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ώστε να αρθεί η αντιστοιχία αυτή; Προτίθεται να καθορίσει, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρακτική και έπειτα από διάλογο με τις αρμόδιες εθνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του ΓΕΩΤΕΕ, τα τυπικά και ουσιαστικά επιστημονικά προσόντα για την επαγγελματική ισοδυναμία, καθώς και τον τρόπο διακρίβωσής τους;»

Το θέμα αυτό πάντως, πρώτη το είχε αποκαλύψει με ερώτησή της στη Βουλή η τομεάρχης Παιδείας του ΚΙΝΑΛ κ.Χαρά Κεφαλίδου

"Πρόσφατα το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. αντιστοίχησε πτυχίο από ιδιωτικό κολέγιο με διάρκεια φοίτησης πέντε εξαμήνων με πτυχίο από ελληνικό ΑΕΙ με διάρκεια φοίτησης πέντε ετών!Το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. προκειμένου να προχωρήσει στη διαδικασία της αντιστοίχισης βασίστηκε στην απλή, γραφειοκρατική σύγκριση των Προγραμμάτων Σπουδών των δυο σχολών. Είναι αυτή επιστημονικά τεκμηριωμένη και δίκαιη διαδικασία; Όπως είναι κατανοητό ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για τη συνολική αναγνώριση των πτυχίων που χορηγούν ιδιωτικά κολέγια τα οποία δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.Σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 38/2010, η εν λόγω διαδικασία συντελείται ουσιαστικά με έναν απλό διοικητικό και αυτοματοποιημένο έλεγχο των τίτλων σπουδών, σε όλους τους επιστημονικούς τομείς και ολοκληρώνεται με την έκδοση σχετικής απόφασης του Προϊσταμένου του Αυτοτελούς Τμήματος Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ", είχε αναφέρει μεταξύ άλλων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας
Ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας