Καταγγελία: Άνιση μοριοδότηση πτυχιούχων από σχολές Καλών Τεχνών της Ιταλίας στις προσλήψεις εκπαιδευτικών
Επιστολή πτυχιούχων από την Ιταλία: Ενω τα πτυχία των Ελληνικών σχολών Καλών Τεχνών έγιναν "μάστερ" και μοριοδοτούνται με 20 μόρια περισσότερα, δεν έγινε η ίδια ρύθμιση για τα ανάλογα πτυχία του εξωτερικού με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν τα ίδια μόρια προς διορισμό, παρότι τα πτυχία τους είναι ισότιμα!

Είμαστε πτυχιούχοι Ακαδημιών Καλών Τεχνών Ιταλίας και σας γράφουμε προκειμένου να σας επικοινωνήσουμε και γνωστοποιήσουμε μία πολύ σοβαρή αδικία που συμβαίνει εις βάρος μας η οποία προέκυψε πριν από περίπου ένα χρόνο και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

Στην προκήρυξη της Γενικής που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης 2ΓΕ/2019 αλλά και στην 3Α / 2019 Προκήρυξη Εκπαιδευτικών Ειδικής αγωγής που δημοσιεύτηκε πριν λίγο καιρό για μόνιμο διορισμό,  οι πτυχιούχοι των Καλών Τεχνών Ελλάδας  μοριοδοτούνται με 20 μόρια λόγω του integrated master που τους αποδόθηκε με αναδρομική ισχύ (σύμφωνα με το άρθρο 46 του νόμου 4485/2017).  Όμως δεν υπάρχει σχετική ρύθμιση από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα πτυχία των Καλών Τεχνών εξωτερικού, κατά συνέπεια ούτε γι αυτά της Ιταλίας, καθώς όπως υποστηρίζει ο  αρμόδιος φορέας (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης) (ΔΟΑΤΑΠ) δεν μπορεί να αλλάξει την πράξη ισοτιμίας/ αντιστοιχίας με βάση το νόμο 3328/2005 και να αναγνωρίσει το Integrated Master ώστε ο ΑΣΕΠ να μπορεί να το μοριοδοτήσει και εμάς , χωρίς να υπάρχει καινούργιος νόμος ή Υπουργική Απόφαση. 

Δεν λαμβάνουμε δηλαδή τα ίδια μόρια με τους αποφοίτους ελληνικών Σχολών Καλών Τεχνών . Ενώ  τα πτυχία μας σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο προσόντων ανήκουν στο 7ο Επίπεδο ( δηλαδή στο επίπεδο του Μάστερ ) από το 2013 βάσει της ιταλικής νομοθεσίας η οποία έχει εναρμονιστεί με τη Συνθήκη της Μπολόνια και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες ,  και έχουν αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμα και αντίστοιχα με αυτά των Ελληνικών Σχολών Καλών Τεχνών χρόνια πριν, αντιμετωπίζονται και μοριοδοτούνται αυθαίρετα λόγω ανυπαρξίας Νομικού Πλαισίου στην Ελλάδα η οποία δεν έχει εναρμονιστεί με τη Συνθήκη της Μπολόνια και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες , (αν και την έχει υπογράψει από το 1999) , σαν να ανήκουν στο Επίπεδο 6 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου προσόντων. Αυτό μεταφράζεται σε 20 μόρια μείον δηλαδή σε 2,5 χρόνια προϋπηρεσίας  λιγότερα στη δημόσια εκπαίδευση ,όπου πολλοί από εμάς εργαζόμαστε βάσει των ισοτιμιών και αντιστοιχίσεων από τον ΔΟΑΤΑΠ ως αναπληρωτές αλλά και ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Δομές μη τυπικής εκπαίδευσης (ΔΙΕΚ /ΣΔΕ).

Κατά αυτόν τον τρόπο είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ των υποψηφίων και οι πτυχιούχοι των Ελληνικών Σχολών Καλών Τεχνών  ευνοούνται από την προκήρυξη αυτή, την ίδια στιγμή που  στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων βρίσκεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με το οποίο θα γίνονται δεκτοί για το διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση οι τίτλοι σπουδών κολεγίων, ακόμη κι αν τα πτυχία δεν έχουν την αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ καθώς όπως δηλώνουν από το υπουργείο «Η χώρα μας οφείλει να σέβεται και σέβεται ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. το Ενωσιακό Δίκαιο και την κείμενη νομοθεσία όπως αυτή ορίζεται στην σχετική Οδηγία που διασφαλίζει για όλους ευκαιρίες για εργασία χωρίς αποκλεισμούς»!

Βρισκόμαστε δηλαδή απέναντι σ’ ένα  υπουργείο που λαμβάνει υπόψη του κάποιες  Ευρωπαϊκές οδηγίες ενώ κάποιες Συνθήκες ( όπως τη Συνθήκη της Μπολόνια ) ή άλλες Ευρωπαϊκές Οδηγίες τις προσπερνά γιατί έτσι θέλει!    

[Να σημειώσουμε εδώ άλλο ένα παράδοξο πως ενώ το Integrated Master αποδίδεται αναδρομικά σε όλους τους αποφοίτους των Ελληνικών Σχολών Καλών Τεχνών και μοριοδοτείται με 20 μόρια , όσοι απόφοιτοι έχουν κάνει μετέπειτα πραγματικά Master (στις συγκεκριμένες σχολές τα μεταπτυχιακά έχουν διάρκεια 2 ετών συνήθως) θα λάβουν 8 μόνο μόρια επιπλέον!.]

Έχουμε αποστείλει στο Υπουργείο επί προηγούμενης κυβέρνησης  αίτημα για συνάντηση με τον τέως Υπουργό παιδείας την 31/01/19 με αρ. πρ.2395/12.3.19. Ουδέποτε μας απάντησαν.

Στις 17/07/19  κατατέθηκε μέσω δικηγόρου στο υπουργείο αίτηση με θέμα  “Υπόμνημα για τα Integrated Masters” με αρ.πρ. 115789 με Πρόταση Τροπολογίας του Νόμου ώστε να μπορέσουν να συμπεριλάβουν όχι μόνο εμάς ( τους πτυχιούχους των Σχολών Καλών Τεχνών) αλλά και τους πτυχιούχους εξωτερικού των οποίων τα πτυχία είναι ισότιμα και αντίστοιχα με σχολές της Ελλάδας στις οποίες  αποδίδεται το Integrated Mater (Μουσικών Σπουδών, Πληροφορικής, Γεωπονικού, Πολιτικών Μηχανικών, Aρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών.)

Από το Ιούλιο η αίτηση αυτή αλλάζει γραφεία , καθώς όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι! Ουδέποτε μας απάντησαν,  ενώ οι προκηρύξεις προχωρούν κανονικά !

Οι πτυχιούχοι των Σχολών Καλών Τεχνών θιγόμαστε άμεσα από την συγκεκριμένη προκήρυξη καθώς ακόμη και όσοι δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να διοριστούμε ως μόνιμοι, στερούμαστε το δικαίωμα της εργασίας για τα τρία επόμενα σχολικά έτη αφού ο πίνακας της Γενικής αναπληρωτών και διορισμού θα κλειδώσει μετά την λήξη των προκηρύξεων ενώ της ειδικής έχει ήδη λήξει !

Δείτε εδώ όλη την επιστολή και το ιστορικό της υπόθεσης

 

σχετικά άρθρα

Τον Τζ. Φλόιντ καπηλεύεται ο Τραμπ για να «διαφημίσει» τη μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ
Τον Τζ. Φλόιντ καπηλεύεται ο Τραμπ για να «διαφημίσει» τη μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ
Βέβαια ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να ξεχάσει το γεγονός ότι μετά την επιβολή καραντίνας λόγω κορονοϊού στις ΗΠΑ έχασαν τη δουλειά τους σχεδόν 43...
Τον Τζ. Φλόιντ καπηλεύεται ο Τραμπ για να «διαφημίσει» τη μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ