foitites apth
Η ομάδα σχεδιάζει έναν νανοδορυφόρο προκειμένου να διεξάγει πείραμα βιολογικής φύσης με μικροοργανισμούς

Ένα αποφασιστικό βήμα για να πάρει θέση εκτόξευσης στο διάστημα έκανε ο νανοδορυφόρος, που την τελευταία διετία σχεδιάζουν φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η πρόταση της ομάδας Αεροδιαστημικής A.S.A.T. (Aristotle Space & Aeronautics Team) για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός νανοδορυφόρου τύπου «CubeSat» έγινε αποδεκτή από το εργαστήριο επιλογής της ακαδημίας ESA - European Space Agency, στο πλαίσιο του προγράμματος «Fly Your Satellite!». Τα μέλη της ομάδας -φοιτητές των Σχολών Πολυτεχνικής, Θετικών Επιστημών, Επιστημών Υγείας- ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για Νόρντβέικ, στη δυτική Ολλανδία, όπου στα μέσα Δεκεμβρίου θα κληθούν να υπερασπιστούν την πρότασή τους, προκειμένου να λάβουν την τελική έγκριση για την κατασκευή και εκτόξευση του νανοδορυφόρου.

«Ήταν για εμάς πραγματικά μία "νίκη", γιατί δουλεύουμε περίπου δύο χρόνια πάνω σε αυτό το εγχείρημα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Κοτσακιαχίδης, επικεφαλής της ομάδας του project «AcubeSAT».

«Η ομάδα μας υπέβαλε την πρόταση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για το πρόγραμμα "Fly Your Satellite!" που είχε καταληκτική ημερομηνία στις 13 Οκτωβρίου 2019. Η πρόταση περιείχε τον αναλυτικό σχεδιασμό του νανοδορυφόρου μας, με βάση τον οποίο κριθήκαμε και εν τέλει περάσαμε στην επόμενη φάση. Η επόμενη και τελευταία φάση είναι το Selection Workshop, που διοργανώνει η ESA στις 9-13 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις τους στο ESTEC στην Ολλανδία, στο οποίο η ομάδα μας και οι άλλες ομάδες που έχουν επιλεγεί, θα κληθούν να δώσουν περαιτέρω διευκρινίσεις και να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούν το σχεδιασμό τους», εξηγεί ο κ. Κοτσακιαχίδης.

foitites apth

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα στάδια, ο επικεφαλής της ομάδας διευκρινίζει ότι «θα περιμένουμε να έχουμε τα τελικά αποτελέσματα που θα αφορούν την ένταξή μας στο πρόγραμμα, όπου στην περίπτωση αποδοχής θα ξεκινήσει σιγά- σιγά το στάδιο της κατασκευής». «Ήδη», επισημαίνει, «έχει αρχίσει το "Recruitment" μας, για να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους φοιτητές να ασχοληθούν με το σχεδιασμό ενός νανοδορυφόρου και να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες που προέκυψαν, αλλά και αυτές που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα». Στο πλαίσιο αυτό απευθύνει κάλεσμα «αν υπάρχει κάποιος φοιτητής που επιθυμεί να μοιραστεί αυτή την εμπειρία με εμάς, να δηλώσει συμμετοχή στις θέσεις που έχουμε ανοίξει στη σελίδα μας: recruitment.asat.gr».

Τη θερμή και αμέριστη στήριξη τους στη φοιτητική ομάδα A.S.A.T. και τη χαρά για την σπουδαία επιτυχία εκφράζουν οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ. «Το Αριστοτέλειο είναι οι άνθρωποί του και οι ιδέες τους. Η στήριξή μας είναι διαρκής και η αγάπη μας θα τους συνοδεύει. Το όνειρό τους είναι αληθινό κι αυτό κάνει τη ζωή τους εξαιρετικά ενδιαφέρουσα! Θα στηρίξω αυτή την προσπάθεια μέχρι το όνειρο αυτών των νέων παιδιών να γίνει πραγματικότητα! Για την Ελλάδα, για το Αριστοτέλειο, για τη νέα γενιά που μπορεί να φωτίσει μια δημιουργική Ελλάδα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, αν. καθηγητής Στράτος Στυλιανίδης, προσθέτοντας πως «εταιρείες και οργανισμοί που θέλουν να συνδράμουν σε αυτό το τελευταίο και καθοριστικό βήμα της ASAT - Aristotle Space & Aeronautics Team είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτοι».

foitites apth

«Ο νανοδορυφόρος»

Η ομάδα σχεδιάζει έναν νανοδορυφόρο τριών μονάδων τύπου CubeSat3U (340,5x100x100 mm), για να μελετήσει τη γονιδιακή έκφραση σε ευκαρυωτικά κύτταρα σε συνθήκες διαστήματος. Πρόκειται για ένα πείραμα βιολογικής φύσης με μικροοργανισμούς και συγκεκριμένα μύκητες που είναι αφαιρετικά κύτταρα και είναι παραπλήσια με αυτά του ανθρώπου. Πιο απλά θα ερευνηθεί πώς το περιβάλλον που υπάρχει στο διάστημα επηρεάζει αυτού του είδους τα κύτταρα και στη συνέχεια θα αναχθούν τα αποτελέσματα στον άνθρωπο, ώστε σε δεύτερη φάση να διαπιστωθεί πώς επηρεάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός -οι αστροναύτες για παράδειγμα- όταν παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο διάστημα.

Στον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος «Fly Your Satellite!», στην τελική φάση πέρασαν έξι ομάδες. H A.S.A.T. ιδρύθηκε το 2015 από φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Κύριος της σκοπός είναι να δώσει την ευκαιρία σε φοιτητές γνωρίσουν τον ερευνητικό τομέα της Αεροναυτικής και να ασχοληθούν έμπρακτα με αυτόν. Σήμερα έχει 70 μέλη από τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Φυσικής, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων αλλά και Δημοσιογραφίας. Έχει τρία ερευνητικά project -το Aeronautics, το Cubsat και το Rocketry- ενώ έχει δημιουργηθεί και ομάδα Δημοσίων Σχέσεων, η οποία είναι υπεύθυνη για την εξασφάλιση συνεργασιών εταιρειών με την ASAT, οι οποίες μπορούν να συνεισφέρουν σε εξοπλισμό ή τεχνογνωσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kardiageiakes-pathiseis-kardia_252863_128338.jpg
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
Στην Ελλάδα, η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένει υψηλή, με τους άνδρες να καταγράφουν 485 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού και τις...
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
anergia.jpg
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα
Οι προσδοκίες απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2025 παραμένουν θετικές, με το ποσοστό να διατηρείται στο 12%, αν και μειωμένο σε σχέση με το...
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα