Τα δίδακτρα στα Πανεπιστήμια έχουν απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες
Του Στράτου Στρατηγάκη, Μαθηματικού - Ερευνητή

Δύο στους τρεις νέους μας, ηλικίας 18-24 ετών, βρίσκονται στην εκπαίδευση το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Καλό αυτό αν γίνεται με επιτυχία, αν δηλαδή η εκπαίδευσή τους είναι ποιοτική, ώστε να τους βοηθήσει να βρουν το δρόμο τους στη ζωή. Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας και της ΕΛΛ.ΣΤΑΤ. οι απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου το 2018 ήταν 79.887, υποψήφιοι ήταν 86.301, λογικό γιατί υπάρχουν και οι απόφοιτοι, μηχανογραφικό κατέθεσαν 79.326 και εισήχθησαν 63.210 στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ποσοστό 79,68%.

Για τα ΕΠΑ.Λ. δεν δημοσίευσε στοιχεία η ΕΛΛ.ΣΤΑΤ. για να έχουμε και από ολοκληρωμένη εικόνα. Γνωρίζουμε μόνο ότι κατέθεσαν μηχανογραφικό 9.524 υποψήφιοι και εισήχθησαν 6.049 υποψήφιοι, ποσοστό 63,51%. Οι φοιτητές σε πολύ μεγάλο ποσοστό πια συνεχίζουν με μεταπτυχιακές σπουδές, συνεπώς το ποσοστό 37,42% των νέων που δεν είναι στην εκπαίδευση είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο.

Η Δανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Σλοβενία είναι οι χώρες με μικρότερο ποσοστό νέων εκτός εκπαίδευσης από την Ελλάδα και αυτές με πολύ μικρή διαφορά από εμάς. Όλες οι άλλες χώρες έχουν ποσοστό νέων εκτός εκπαίδευσης πολύ μεγαλύτερο από την Ελλάδα, με πρωταθλήτρια το Ισραήλ, που έχει το 70,32% των νέων του εκτός εκπαίδευσης. Μάλιστα το 14,01% των νέων στο Ισραήλ είναι ανενεργοί, NEETS όπως έχει καθιερωθεί να λέγονται όσοι δεν είναι στην εργασία, την εκπαίδευση ή την κατάρτιση.

Οι «συγγενείς» μας, οι χώρες του Νότου Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, που βλέπουμε ότι έχουν πολλές ομοιότητες μ’ εμάς έχουν ποσοστό νέων εκτός εκπαίδευσης από 40 έως 47%, κάτω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Το ποσοστό των νέων που εργάζονται κυμαίνεται από 20 έως 31%. Στην Ελλάδα το ποσοστό εργαζομένων είναι 15,16. Έχουμε λιγότερους νέους εκτός εκπαίδευσης και λιγότερους εργαζόμενους. Αναμενόμενο είναι αφού έχουμε ακόμη πολύ υψηλότερη ανεργία, παρά τη μείωση που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια. Το εντυπωσιακό με τις χώρες του νότου το συναντάμε στην Ιταλία όπου το 14,26% των νέων είναι ανενεργοί. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στον κόσμο μετά τη Χιλή που έχει 15,31% ανενεργών. Κάτι περίεργο συμβαίνει στην Ιταλία.

Από τις χώρες που οι περισσότεροι νέοι δεν σπουδάζουν, έχουν, δηλαδή, ποσοστό νέων εκτός εκπαίδευσης πάνω από 50%, οι ανεπτυγμένες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Πρόκειται για τις χώρες που έχουν τα ακριβότερα δίδακτρα φοίτησης παγκοσμίως. Προφανώς οι νέοι τους δεν μπορούν να σπουδάσουν, λόγων διδάκτρων. Υπάρχουν τα φοιτητικά δάνεια, με πολύ ευνοϊκούς όρους, αλλά το χρέος παραμένει χρέος και μάλιστα στις ΗΠΑ έχει γίνει μέγα οικονομικό πρόβλημα, καθώς οι ισολογισμοί των τραπεζών παρουσιάζουν μεγάλη τρύπα. Αφού δεν μπορούν να σπουδάσουν οι νέοι τους, τις θέσεις στα Πανεπιστήμια καταλαμβάνουν ξένοι φοιτητές, που θα καταλάβουν και τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας στο μέλλον. Ίσως είναι και αυτή μία από τις αιτίες που οι Βρετανοί θέλουν το Brexit. Βλέπουν ξένους σε καλές θέσεις εργασίας και νιώθουν ότι οι ξένοι τους έκλεψαν τη δουλειά. Πολλοί Βρετανοί θα ήθελαν να έχουν σπουδάσει Ιατρική και να εργάζονται σε ένα νοσοκομείο, αλλά δεν μπορούσαν. Αντί αυτού βλέπουν τον Έλληνα γιατρό να εργάζεται στο νοσοκομείο και ζηλεύουν όπως είναι φυσικό.

Οι χώρες, δηλαδή, που καθιέρωσαν υψηλά δίδακτρα, αποκλείουν πολλά από τα δικά τους παιδιά από τις σπουδές, καλύπτουν θέσεις εργασίας υψηλού μορφωτικού επιπέδου με μετανάστες και βάζουν βόμβες στα θεμέλια των κοινωνιών τους, που κανείς δεν ξέρει πως θα λειτουργήσουν. Οι Βρετανοί ψηφίζουν Brexit και δείχνουν αιφνιδιασμένοι από την ψήφο. Γιατί δεν καταλαβαίνω.

Ποσοστό των νέων 18-24 ετών που δεν βρίσκονται στην εκπαίδευση ανάλογα με την εργασιακή τους κατάσταση (2018):

didaktra

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nosokomeio
Σοκ στην Αμαλιάδα: Στο νοσοκομείο 12χρονος μετά από challenge με τσίπουρο
Ο 12χρονος μαθητής είχε πάρει από το σπίτι του στο σχολείο ένα μπουκάλι με τσίπουρο προκειμένου να κάνει challenge με συμμαθητές του
Σοκ στην Αμαλιάδα: Στο νοσοκομείο 12χρονος μετά από challenge με τσίπουρο
tsakiroglou.jpg
Η γενοκτονική πολιτική του Ισραήλ και η υποκρισία της Δύσης
«Τα μέλη της Χαμάς εξομοιώθηκαν με τους ναζί, η 7η Οκτωβρίου παρουσιάστηκε σαν Ολοκαύτωμα, ενώ ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ εμφανίστηκε δημόσια με...
Η γενοκτονική πολιτική του Ισραήλ και η υποκρισία της Δύσης
sxoleia d
Απίστευτο: Ο Γιωργάκης συμπληρώνει σχεδόν... 2,5 μήνες εκτός σχολείου! - Τι απαντά ο Διευθυντής Π.Ε. Ανατ. Αττικής
Η αδιανόητη περίπτωση του μικρού Γιώργου που ευτελίζει κάθε έννοια κρατικής πρόνοιας: Εκαναν και ...«συστάσεις ως προς την υποχρεωτικότητα της...
Απίστευτο: Ο Γιωργάκης συμπληρώνει σχεδόν... 2,5 μήνες εκτός σχολείου! - Τι απαντά ο Διευθυντής Π.Ε. Ανατ. Αττικής
EKPA
Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια: Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ ζητά αναστολή απόσπασής της από τα πτυχία για ένα έτος
Και τονίζει ότι η ΠΔΕ πρέπει να παρέχεται εντός της διάρκειας του πρώτου κύκλου σπουδών  και με την παροχή της δυνατότητας συμμετοχής όλων των...
Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια: Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ ζητά αναστολή απόσπασής της από τα πτυχία για ένα έτος