grava
Του Σεραφείμ Κερασιώτη*

Το Σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, λόγω των πολλών σχολικών μονάδων που λειτουργούν στον ίδιο χώρο, του πλήθους των μαθητών και μαθητριών αλλά και εκπαιδευτικών που ανήκουν σε αυτές, των πολλών προβλημάτων που ανακύπτουν κατά καιρούς που οφείλονται στην κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος και των λειτουργικών δυσκολιών που παρουσιάζονται συχνά πυκνά που οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, το καθιστούν ίσως ένα από το πιο πολυσυζητημένα σχολικά συγκροτήματα της χώρας μας. Με τα προβλήματα του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας ασχολούνται καθημερινά και συνεχώς με αρκετή επιτυχία επιλύοντας αρκετά από αυτά οι τοπικοί αρμόδιοι φορείς, από τις υπηρεσίες των Δήμων Αθηναίων και Γαλατσίου και τους συνδικαλιστικούς εκπαιδευτικούς φορείς μέχρι τους συλλόγους διδασκόντων και γονέων και κηδεμόνων των σχολικών μονάδων.

Τα σχολικά κτήρια του συγκροτήματος που καταλαμβάνουν μια αρκετά μεγάλη έκταση, ηλεκτροδοτούνται από έναν υποσταθμό μέσης τάσης της ΔΕΗ όπου είναι εγκαταστημένος σε υπόγειο χώρο που βρίσκεται στο κτήριο που στεγάζει τα ΕΠΑ.Λ /Ε.Κ Γαλατσίου. Η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στο σχολικό συγκρότημα είναι πολύ μεγάλη και το κόστος που επιβαρύνει τις σχολικές επιτροπές είναι δυσβάσταχτο σε βάρος των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων.

Το 2ο ΕΠΑ.Λ Γαλατσίου είναι μια από τις σχολικές μονάδες που στεγάζονται στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια μέσα από το έργο των περιβαλλοντικών ομάδων του σχολείου με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών - μαθητών και μαθητριών αναδείχθηκε μια σημαντική πρόταση που αποβλέπει κατ΄ αρχή στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος του σχολικού συγκροτήματος και ταυτόχρονα στην προστασία του πολύπαθου αστικού περιβάλλοντος από την μόλυνση της ατμόσφαιρας από τα επικίνδυνα αέρια που παράγονται λόγω της λειτουργίας των θερμοηλεκτρικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλούν το γνωστό «φαινόμενο θερμοκηπίου» με όλα τα δυσάρεστα αποτελέσματα όπως η αλλαγή του κλίματος και η πρόκληση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η πρόταση αναφέρεται στην δημιουργία ενός πρότυπου «Ηλιακού Πάρκου Ηλεκτρικής Ενέργειας Γκραβας» με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ήλιο σε όλες τις ταράτσες των σχολικών κτηρίων του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας. Τα φωτοβολταϊκα συστήματα θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και στη συνέχεια με τον υποσταθμό μέσης τάσης της ΔΕΗ όπου θα διοχετεύουν την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγουν καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα είναι προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και κυρίως πολύπαθου αστικού περιβάλλοντος. Το κόστος τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών συστημάτων αποσβένεται πολύ γρήγορα (σε τρία χρόνια) και το συνολικό όφελος είναι ανυπολόγιστο.

Εξάλλου η χώρα μας έχει συνυπογράψει (και πολύ σωστά έπραξε) μαζί με πολλές χώρες το πρωτόκολλο του Κιότο το 1992 που αποβλέπει στην μείωση των αεριών που προκαλούν το γνωστό «φαινόμενο θερμοκηπίου» και η δημιουργία ηλιακών πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας είναι η καλύτερη απόδειξη σεβασμού της υπογραφής της.

Στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2007, οι 27 ηγέτες της Ε.Ε μεταξύ αυτών και ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κώστας Καραμανλής δεσμεύτηκαν να πάρουν μέτρα στις χώρες τους ώστε να μειωθεί η παραγωγή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε ποσοστό 20% μέχρι το 2020 συγκριτικά με το έτος 1992 και να αυξήσουν κατά 20% το ποσοστό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε σχέση με τη συνολική παραγόμενη ενέργεια. Αλλά και στη  συνέχεια η χώρα μας ήταν θετική σε όλες τις συνδιασκέψεις του ΟΗΕ με δεσμεύσεις όλων των μετέπειτα πρωθυπουργών από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου μέχρι τον κ. Αλέξη Τσίπρα, με αποκορύφωμα την συνθήκη των Παρισίων το 2015, στο να ληφθούν όλα τα μέτρα υπέρ της μείωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του  θερμοκηπίου.

Παρακαλείται ο Πρωθυπουργός να ενδιαφερθεί για την πρόταση και σε  συνεργασία με τους υπουργούς Παιδείας και Ενέργειας όπως προχωρήσουν στη μελέτη και κατασκευή του «Ηλιακού Πάρκου Ηλεκτρικής Ενέργειας Γκράβας», αξιοποιώντας την άφθονη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας του ήλιου, ενός έργου δείγματος σύγχρονου πολιτισμού με σεβασμό στο περιβάλλον που θα ενισχύει ταυτόχρονα την τοπική και ελληνική οικονομία. Η κατασκευή του έργου θα είναι επιπλέον μια έμπρακτη ενέργεια προς τις επερχόμενες γενεές, ότι σεβόμαστε το περιβάλλον και φροντίζουμε να τους το παραδώσουμε καλλίτερο από ότι το παραλάβαμε.

* Μαθηματικός – Εκπαιδευτικός

π. Διευθυντής 2ου  ΕΠΑ.Λ Γαλατσίου

π. Πρόεδρος Ο.Λ.Τ.Ε.Ε

τηλ. 693644928

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sholiki_taxi
Ανήκουστο: Πήγαν για σεισμικό έλεγχο σε σχολεία και κατηγορούν τους εκπαιδευτικούς!
Στο «στόχαστρο» του Δήμου Δυτικής Σάμου βρέθηκαν εκπαιδευτικοί με την κατηγορία ότι είχαν κλειδώσει το γραφείο διδασκόντων  - Τι καταγγέλλει ο...
Ανήκουστο: Πήγαν για σεισμικό έλεγχο σε σχολεία και κατηγορούν τους εκπαιδευτικούς!
ypoyrgeio paideias
Τελευταία μέρα για τους μαθητές Λυκείου σήμερα: Τι προβλέπεται για τις ενδοσχολικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα και την ειδική εξεταστική περίοδο 
Προγραμματισμός εξετάσεων των Γενικών Λυκείων και Λυκείων Ε.Α.Ε. σχολικού έτους 2023-2024
Τελευταία μέρα για τους μαθητές Λυκείου σήμερα: Τι προβλέπεται για τις ενδοσχολικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα και την ειδική εξεταστική περίοδο