Μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια προανήγγειλε ο Βασίλης Διγαλάκης
Την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να υιοθετήσει τον αριθμό εισακτέων που θα προτείνουν τα ιδρύματα, επανέλαβε από τη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου σχετικά με τη νέα σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο υφυπουργός σημείωσε ότι τα πανεπιστήμια υποβάλλουν διαχρονικά τις προτάσεις τους χωρίς οι πολιτικές ηγεσίες να ακούν προαναγγέλλοντας ότι το υπουργείο θα συναινέσει στη δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων.

«Εμείς ως νέα ηγεσία έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα λάβουμε υπ’ όψιν τον προσδιορισμό του αριθμού εισακτέων που θα μας δώσει κάθε πανεπιστήμιο, κάθε τμήμα, κάθε σχολή. Πρέπει να μπει ένα τέλος στη μικροπολιτική διαχείριση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου χωρίς να εξασφαλίζονται οι ανάλογοι πόροι, υπήρχε συνεχής αύξηση του αριθμού εισακτέων. Τα ιδρύματα γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ποιον αριθμό φοιτητών μπορούν να εκπαιδεύσουν και μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού μπορούμε να εξασφαλίσουμε επαγγελματική προοπτική στους αποφοίτους των πανεπιστημίων» ανέφερε.

Επαγγελματικά δικαιώματα

Αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τα επαγγελματικά δικαιώματα, ο Βασίλης Διγαλάκης επισήμανε πως «τα Τμήματα Τε Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων και Πληροφορικής διαθέτουν συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα για τα οποία υπάρχει μια σειρά προεδρικών διαταγμάτων τα οποία αναφέρονται σε αυτά.

Τώρα για τμήματα που δεν τα έχουν, αλλά επειδή αυτό είναι και ένα γενικότερο θέμα για τους αποφοίτους των πρώην ΤΕΙ, προβλέπεται στη νομοθεσία η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων και κοινών υπουργικών αποφάσεων Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Παιδείας και θα προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες»

Χρηματοδότηση

Για το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ανέφερε ότι σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση και τις υποδομές «από τις πρώτες κιόλας βδομάδες ξεκίνησαν προσπάθειες στο Υπουργείο για να βρούμε επιπλέον πόρους. Προχωρήσαμε και ανακοινώσαμε πρόσφατα έκτακτη επιχορήγηση για τα πανεπιστήμια 12,5 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα πάρει περίπου 800.000 ευρώ.

Συγχρόνως, θέλαμε να κάνουμε μια χαρτογράφηση των δυσλειτουργιών και των προβλημάτων που είχαν τα πανεπιστήμια και ειδικά αυτά που είχαν συγχωνεύσεις των πρώην ΤΕΙ.

Έστειλα, λοιπόν, τον Αύγουστο επιστολή προς τους αρμόδιους αντιπρυτάνεις, προκειμένου να δούμε τι προβλήματα έχει καθένα ειδικά. Όλα τα πανεπιστήμια μπορώ να σας πω ότι ανταποκρίθηκαν και μας έδωσαν αναλυτικά στοιχεία για τα ζητήματα που τους απασχολούν και που έχουν προκύψει από τις συγχωνεύσεις.

Τώρα, όσον αφορά τα θέματα μη επάρκειας υλικοτεχνικών και εργαστηριακών υποδομών, θα ήθελα να επικαλεστώ το έγγραφο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος δεν επιβεβαιώνει τα όσα αρκετά δραματικά αναφέρετε. Προφανώς, υπάρχουν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα σπουδών -μετάβαση από ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά τμήματα- προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της παράλληλης λειτουργίας και των πανεπιστημιακών τμημάτων, αλλά και των τμημάτων των πρώην ΤΕΙ και δεν αντιλέγω ότι υπάρχουν και θέματα εκσυγχρονισμού.

Όσον αφορά το διδακτικό προσωπικό, ήθελα να σας πω ότι έχουν ήδη κατανεμηθεί συνολικά στα πανεπιστήμια πεντακόσιες θέσεις μελών ΔΕΠ –καθηγητών- από τις οποίες είκοσι έξι θέσεις έχει πάρει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχουν δοθεί είκοσι επτά θέσεις διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με το Προεδρικό Διάταγμα 407/1980.

Επίσης, είναι σε φάση έγκρισης η διαδικασία πρόσληψης ενός σημαντικού αριθμού έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού. Τέλος, υφίστανται και οι προσφερόμενες θέσεις για απόκτηση διδακτικής εμπειρίας από κατόχους διδακτορικού και θα δοθούν αντίστοιχα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στη Σχολή Μηχανικών δεκαέξι θέσεις από αυτήν την κατηγορία.

Φοιτητικές εστίες

Για το θέμα της στέγασης και της φοιτητικής μέριμνας ο υφυπουργός σημείωσε ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες και ότι το ποσοστό των φοιτητών που στεγάζονται σε φοιτητικές εστίες είναι πολύ μικρός στην Ελλάδα. «Γι’ αυτό τον λόγο είχαμε πει ότι με τη μέθοδο των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα -για να μη γίνονται παρερμηνείες μιλάμε για έργα κοινωνικών υποδομών με ρήτρες διαθεσιμότητας- θα καλύψουμε τις ανάγκες. Ήδη αυτό τον μήνα δημοπρατείται στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο μια πολύ μεγάλη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Κρήτης συνολικής δυναμικότητας τριών χιλιάδων κλινών».

Χ.ΒΑΪΝ.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα