Τελετή ονοματοδοσίας του ξενώνα στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα στον Ψηλορείτη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, κατά την οποία, η πανεπιστημιακή κοινότητα τίμησε τον καθηγητή-ερευνητή Αστροφυσικής Ιωάννη Παπαμαστοράκη.
Ο ξενώνας του Αστεροσκοπείου ονομάστηκε Ξενώνας «Ιωάννης Παπαμαστοράκης» αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητής, Παναγιώτης Τσακαλίδης, «Το έργο του καθηγητή που εδώ και 35 χρόνια προσφέρει. Είναι ο ιδρυτής του τομέα της αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και είναι ένδειξη αναγνώρισης στο τεράστιο έργο που έχει κάνει ο Ιωάννης Παπαμαστοράκης, όλα αυτά τα χρόνια. Ανέδειξε τη σημασία του Αστεροσκοπείου Σκίνακα στην επιστήμη της Αστροφυσικής στην Ελλάδα, σημασία καθοριστική μιας και είναι το μοναδικό τέτοιου είδους επιστημονικό όργανο, Αστεροσκοπείο, στον ελληνικό χώρο, που έχει συνδέσει την Ελλάδα με άλλα ερευνητικά κέντρα και ομάδες ερευνητικές του εξωτερικού που κινούνται στον τομέα της Αστροφυσικής και έχει διεθνοποιήσει την έρευνα της Αστροφυσικής στη χώρα μας», ανέφερε ο Πρύτανης, ο οποίος πραγματοποίησε και τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας με το νέο όνομα του ξενώνα.
Μιλώντας στην εκδήλωση ονοματοδοσίας, ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, καθηγητής Βασίλειος Χαρμανδάρης τόνισε πως: «Ο τιμώμενος καθηγητής και ερευνητής δημιούργησε το αστεροσκοπείο, το οποίο αν δεν υπήρχε δεν θα είχαν οι επιστήμονες τα όργανα για να κάνουν την έρευνα και τις εργασίες εκείνες, ώστε να πειστεί η πολιτεία πως κάτι καλό γίνεται στον Σκίνακα, έτσι ώστε να βοηθήσει με διάφορους τρόπους να αναπτυχθεί περισσότερο η έρευνα στον τομέα της Αστροφυσικής». Ο καθηγητής Παπαμαστοράκης έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το οποίο έχουν και άλλοι συνάδελφοί της πρώτης γενιάς των ανθρώπων που βοήθησαν στο να δημιουργηθεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ανέφερε ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου: «Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ότι όχι μόνο δούλεψαν και δουλεύουν ερευνητικά για την παραγόμενη γνώση αλλά λειτουργούν και καταλυτικά ώστε να κάνουν τους δίπλα τους, καλύτερους, να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες, τις οποίες και στηρίζουν. Ο Γιάννης Παπαμαστοράκης ήταν και είναι ιδιαίτερα χαρισματικός σε αυτόν τον τομέα. Μπόρεσε να συγκεράσει διαφορετικούς φορείς, Γερμανούς, ερευνητικά ιδρύματα, την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους και να δημιουργήσει ο ίδιος ουσιαστικά αυτό το χώρο του Σκίνακα και όλα τα μέλη του Ινστιτούτου και της πανεπιστημιακής κοινότητας το αναγνωρίζουμε και του παραδίδουμε δίπλωμα τιμής».
Για τον τιμώμενο μίλησε και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή η οποία εξήρε το έργο και την προσωπικότητα του Ιωάννη Παπαμαστοράκη ο οποίος μεταξύ άλλων ασχολήθηκε, επί σειρά ετών στο Ινστιτούτο Max-Planck, με την εξερεύνηση του γειτονικού διαστημικού χώρου μέσω δορυφορικών παρατηρήσεων: «Όλοι είμαστε υπερήφανοι για τα πνευματικά και επιστημονικά ιδρύματα της Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης, βρίσκεται σε μία συνεχή συνεργασία διότι έχει γίνει πεποίθηση όλων μας, ότι μόνο όποιος επενδύει στη γνώση έχει μέλλον, είτε είναι άτομο είτε λαός. Με την έννοια αυτή, η περιφέρεια συνεργάζεται και θα συνεργαστεί στο μέλλον με τα πνευματικά ιδρύματα του νησιού τα οποία τα θέλουμε δίπλα μας για το καλό του νησιού και των πολιτών. Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωάννης Παπαμαστοράκης, όλα αυτά τα χρόνια δίδαξε χιλιάδες φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, δίδαξε επιστήμη, όμως με τη στάση και την επιστημοσύνη του και την ίδρυση του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, δίδαξε και όλους τους αυτοδιοικητικούς, ότι, στα χρόνια της κρίσης αρκεί η επιμονή, η υπομονή και η θέληση ενός μόνο ανθρώπου για να γίνει η διαφορά. Γι' αυτό το λόγο και όλοι λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καθηγητή, ευχόμενοι παράλληλα να γίνει παράδειγμα για τη νεολαία, για τους ακαδημαϊκούς και τους επιστήμονες, ώστε να πάει καλύτερα η χώρα και τα νιάτα της Ελλάδας».
Ο Γιάννης Παπαμαστοράκης ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης στο τμήμα Φυσικής και επικεφαλής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, δημιούργησε σε συνεργασία των δύο Ιδρυμάτων της Κρήτης με το Γερμανικό Ινστιτούτο Max-Planck, το Αστεροσκοπείο Σκίνακα, ενώ παράλληλα με την ανάπτυξη του Αστεροσκοπείου ασχολείται ερευνητικά σε διάφορα θέματα της Αστροφυσικής όπως οι κομήτες, πλανητικά νεφελώματα, κατάλοιπα εκρήξεων supernova, αστρικά σμήνη και γαλαξίες. Μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων του, περιλαμβάνεται η οργάνωση και ανάδειξη του θεσμού των Επιστημονικών Διαλέξεων Ωνάση, σε συνεργασία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση και του Ι.Τ.Ε.. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τοποθετήθηκε ως επίκουρος καθηγητής το 1985, όπου στη συνέχεια εξελίχθηκε σε αναπληρωτή καθηγητή το 1990 και εξελέγη στην βαθμίδα του καθηγητή το 2005. Συνταξιοδοτήθηκε και εξελέγη ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής το 2009.
Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Η σημασία του Αστεροσκοπείου είναι τεράστια, ευρισκόμενο σε μία μοναδική θέση στις κορυφές του Ψηλορείτη με συνθήκες ιδανικές για την έρευνα, από πλευράς υγρασίας αλλά και για τις παρατηρήσεις του. Παρότι δεν είναι από τα μεγαλύτερα σε διάμετρο αστεροσκοπεία στον κόσμο, εν τούτοις έχει εξειδικευμένα όργανα τα οποία είναι μοναδικά και θα συνεχίσει να διαθέτει μοναδικά, με τις νέες προσθήκες που θα γίνουν από τα νέα μέλη ΔΕΠ του τομέα της Φυσικής με αποτέλεσμα να διαθέτουμε στον Σκίνακα μοναδικά παγκοσμίως όργανα. Επομένως θα έρχονται επιστήμονες από όλο τον κόσμο για να κάνουν παρατηρήσεις από το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη