Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα έλθει στη Βουλή η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου των ερευνητικών λογαριασμών των Πανεπιστημίων. "Χρέος της Πολιτείας είναι να δώσει τα εργαλεία, το θεσμικό πλαίσιο, για να επιτρέψει στους φοιτητές, στους ερευνητές μας, στους καθηγητές, στα ιδρύματα εν συνόλω, να δημιουργήσουν», τόνισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, μιλώντας -στα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην 84η ΔΕΘ- για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη Ανώτατη Εκπαίδευση.
"Ξεκινά ένας ουσιαστικός διάλογος με τα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας για πανεπιστήμια πιο αυτόνομα, πιο ελεύθερα, πιο εξωστρεφή, πιο ανταγωνιστικά και σε καλύτερο βηματισμό με την αγορά εργασίας. Πρώτο βήμα αυτού, πολύ σημαντικό για εμάς, το οποίο συνδέεται άμεσα με αυτά που βλέπουμε εδώ είναι η απελευθέρωση των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας, των λεγόμενων ΕΛΚΕ από τον βραχνά της γραφειοκρατίας", επισήμανε η κ. Κεραμέως. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρίνισε πως οι διατάξεις για την απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ με στόχο την ουσιαστική επιτάχυνση των σχετικών διοικητικών ενεργειών, με τις κατάλληλες θεσμικές εγγυήσεις διαφάνειας και λογοδοσίας, θα προωθηθούν προς ψήφιση εντός του τρέχοντος μηνός.
"Κατ' εντολή του πρωθυπουργού προχωρούμε ήδη σε ρυθμίσεις, οι οποίες στόχο έχουν να απελευθερώσουν τους ΕΛΚΕ από τον βραχνά της γραφειοκρατίας, να δώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ώθηση προκειμένου να μπορέσουν τα πανεπιστήμιά μας να λειτουργήσουν. Εμείς φροντίζουμε για το θεσμικό πλαίσιο, το απελευθερώνουμε όσο μπορούμε", τόνισε η υπουργός.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου ξενάγησε την υπουργό και τον αρμόδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση υφυπουργό Βασίλη Διγαλάκη στους χώρους όπου παρουσιάζονται καινοτόμες εφαρμογές, κατασκευές και πλατφόρμες του ΑΠΘ, πολλές από τις οποίες έχουν λάβει διεθνείς διακρίσεις.
"Θέλουμε να στηρίξουμε τη συμμετοχή των δημόσιων ιδρυμάτων μας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μία έκθεση η οποία δείχνει ακριβώς την Ελλάδα της δημιουργίας, της πρωτοπορίας, της εξωστρέφειας κι ομολογώ, κύριε πρύτανη, ότι η συμμετοχή σας στην έκθεση είναι εντυπωσιακή και το πιστοποιώ σε σχέση και με προηγούμενες χρονιές, καθώς όλο κι επεκτείνεστε, όλο και μεγαλώνει το περίπτερο. Τα εκθέματα δείχνουν πραγματικά την Ελλάδα της εξωστρέφειας, της δημιουργίας, πόσα πολλά μπορεί να πετύχει το ανθρώπινο δυναμικό μας», είπε η κ. Κεραμέως απευθυνόμενη στον κ. Παπαϊωάννου.
Εντυπωσιασμένος από τα εκθέματα "που καλύπτουν διάφορους τομείς της επιστήμης και δείχνουν μια πολύ μεγάλη εξωστρέφεια του πανεπιστημίου, την οποία την επιβραβεύουμε και επικροτούμε", δήλωσε ο κ. Διγαλάκης και αναφέρθηκε στον σχεδιασμό των θεσμικών αλλαγών με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων. "Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο πιστεύω ότι είναι ένα από τα πανεπιστήμια, που μπορεί να ανέβει ακόμη περισσότερο στις διεθνείς κατατάξεις, να είναι ένα από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και γιατί όχι από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Με μια σειρά ρυθμίσεις στο θέμα των ΕΛΚΕ, οι οποίες ετοιμάζονται και πολύ σύντομα θα ψηφιστούν, θα σας δώσουμε τα εργαλεία που θα απελευθερώσουν από αυτόν τον σφιχτό εναγκαλισμό με το δημόσιο, θα επιτρέψουν στους ΕΛΚΕ να λειτουργήσουν με τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν, να είναι ανταγωνιστικοί και να ενισχυθεί έτσι και η έρευνα στα πανεπιστήμια, όπου απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες νέοι ερευνητές", επισήμανε ο υφυπουργός.
«Στα εκθέματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως είδατε, υπάρχει ένα πλήθος καινοτόμων εφαρμογών και μια σειρά από επιτεύγματα, που όχι απλώς δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τις αντίστοιχες προσπάθειες ιστορικών ιδρυμάτων του εξωτερικού, αλλά και πολλές φορές τις ξεπερνούν. Είδατε τα αποτελέσματα του ζήλου και της προσπάθειας των ανθρώπων μας, τα αποτελέσματα της αριστείας, αυτής που πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για κάθε έναν από εμάς. Πέραν του εθιμοτυπικού θέλουμε η παρουσία σας να σηματοδοτήσει την απαραίτητη εκείνη στροφή για τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, μία στροφή που δεν ορίζεται από αντίπερα όχθες μεταξύ Πανεπιστημίου και Πολιτείας, αλλά από μία συντεταγμένη και στρατηγική προσπάθεια για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας στα πρότυπα του ευρωπαϊκού και διεθνούς ακαδημαϊκού γίγνεσθαι", τόνισε απευθυνόμενος στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων απηύθυνε την περασμένη Παρασκευή επιστολή προς τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, καλώντας τα να υποβάλουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου τις προτάσεις και τις απόψεις τους για αλλαγές σε πέντε βασικές θεματικές ενότητες, σχετικά με τον νέο νόμο- πλαίσιο για τα Ανώτατα Ιδρύματα.
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις προτάσεις του ΑΠΘ ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε: "Η επιστολή του υπουργείου Παιδείας θέτει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί το νέο νομοθέτημα. Είμαστε στην αρχή της συζήτησης. Το θετικό στην όλη διαδικασία είναι ότι το υπουργείο προχωρά γρήγορα στις νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα προέλθουν μετά από συζήτηση με όλους τους συναδέλφους πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις, έτσι ώστε η κοινή συνισταμένη να είναι θετική. Σε κάθε περίπτωση αυτές οι θέσεις και απόψεις για τη συζήτηση, για τη δημοκρατία, για το καλύτερο και πιο αυτόνομο πανεπιστήμιο, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως πάντα -και όλα αυτά τα χρόνια και με την προηγούμενη διοίκηση που είχαμε συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις- θα είμαστε στην ώρα μας να καταθέσουμε τις απόψεις μας".
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη