Απαλλάσσει από την ευθύνη τους Δήμους που είχαν υπογράψει 9 μήνες πριν την ένταξή τους στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση
Απαλλάσσει από την ευθύνη τους Δήμους που είχαν υπογράψει 9 μήνες πριν την ένταξή τους στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.

Σύλλογος ΠΕ Ανατ. Αττικής "Κώστας Σωτηρίου"

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΑ ΣΕ 13 ΔΗΜΟΥΣ μεταξύ αυτών (Σαρωνικός-Παιανία)

Στο Δήμο Σαρωνικού  η δίχρονη προσχολική μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα!

Να ληφθούν από τον δήμο Παιανίας όλα τα μέτρα ασφαλείας για το κτίριο (της Δημοτικής ενότητας Παιανίας) που δρομολογείται να φιλοξενήσει νήπια.

Κανένα voucher στο δημόσιο σχολείο! Όχι στη μετατροπή σε εμπορεύσιμο είδος το δημόσιο δικαίωμα για προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΑ ΣΕ 13 ΔΗΜΟΥΣ μεταξύ αυτών (Σαρωνικός-Παιανία)

Στο Δήμο Σαρωνικού  η δίχρονη προσχολική μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα!

Να ληφθούν από τον δήμο Παιανίας όλα τα μέτρα ασφαλείας για το κτίριο (της Δημοτικής ενότητας Παιανίας) που δρομολογείται να φιλοξενήσει νήπια.

Κανένα voucher στο δημόσιο σχολείο! Όχι στη μετατροπή σε εμπορεύσιμο είδος το δημόσιο δικαίωμα για προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση!

Τρίτη (13 – 8 – 2019) εν μέσω καλοκαιριού εκδίδεται τροποποίηση ΚΥΑ (Φ.15/27268/Δ1/21-02-2019) όπου εξαιρούνται από την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης 13 Δήμοι της χώρας μεταξύ αυτών και δήμοι ευθύνης του συλλόγου μας: Σαρωνικός κι  Δήμος Παιανίας –Γλυκών Νερών (τα Γλυκά νερά ανήκουν σε άλλο σύλλογο) από το σύνολο των 116 Δήμων στους οποίους είχε νομοθετηθεί (με βάση το νόμο 4521/2018) η εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης από το σχολικό έτος 2019 – 2020.

Το Υπουργείο Παιδείας με πρώτη προτεραιότητα στην επικοινωνία του  με τον Πρόεδρο της Κ. Ε. Δ. Ε. κο Γ. Πατούλη (απερχόμενο Δήμαρχο Αμαρουσίου & νυν εκλεγμένο Περιφερειάρχη Αττικής με τη Ν. Δ.), με έγγραφο προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις εκπαίδευσης  κι ενώ υπήρχαν μέσω Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος  διαβεβαιώσεις από τους τοπικούς συλλόγους εκπαιδευτικών ότι μπορεί να υλοποιηθεί η εφαρμογή σε πολλούς από τους Δήμους, προχωρά συνειδητά σε αναστολή.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση της ΝΔ:

Επιδιώκει να αποποιηθεί κάθε ευθύνη  για την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας  με χρηματοδότηση για  υποδομές και προσλήψεις εκπαιδευτικών, όπως δυστυχώς παρέλαβε την κατάσταση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Απαλλάσσει από την ευθύνη τους Δήμους που είχαν υπογράψει 9 μήνες πριν την ένταξή τους στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση (και δεσμεύτηκαν για έργα υποδομής στέγασης όλων των εγγεγραμμένων νηπίων- προνηπίων) αλλά ολιγώρησαν σε ενέργειες εσκεμμένα παρότι, σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΙΘ υπάρχουν ήδη δεσμευμένα κονδύλια τόσο για την τοποθέτηση και τον εξοπλισμό των απαιτούμενων αιθουσών όσο και για τις αναγκαίες προσλήψεις αναπληρωτών νηπιαγωγών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης στο επόμενο σχολικό έτος (2019 – 2020) και στους 116 Δήμους στους οποίους είχε ήδη νομοθετηθεί για να εφαρμοστεί.

Αναφέρεται σε φοίτηση σε δομές γενικώς και εισάγει δια στόματος απερχόντων και επερχόμενων δημάρχων αλλά και κυβερνητικών στελεχών εξαγγελία για χορήγηση κουπονιών (vouchers) σε ιδιωτικά σχολεία !! αξίας 180 ευρώ τον μήνα για διάρκεια δέκα μηνών προς τους γονείς(;)υπονομεύοντας ουσιαστικά το Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Η εξαίρεση των συγκεκριμένων 13 Δήμων από την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της Ν. Δ. και του ΥΠΑΙΘ  για αγοραία εκπαίδευση και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον κλάδο των εκπαιδευτικών της Π. Ε. και στην κοινωνία που αφορά την επικείμενη πλήρη και καθοριστική αλλαγή του χαρακτήρα της Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης και του DNA του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και του Δημόσιου Σχολείου εν γένει.

Η πραγματικότητα στο Σαρωνικό

Με τη συμμετοχή μας στη ΔΕΠ ( Δημοτική Επιτροπή  Παιδείας) και με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις μας έχουμε  εκφράσει την εναντίωση μας στην ολιγωρία του απερχόμενου Δημάρχου Σαρωνικού να προχωρήσει σε έγκαιρη υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών για τη στέγαση όλων των μαθητών προσχ. ηλικίας. Με  ενημερώσεις για την πορεία και την αξία υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής  προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης προς την τοπική κοινωνία, όλες τις δημοτικές παρατάξεις, τον επερχόμενο Δήμαρχο, την Ένωση Γονέων Σαρωνικού, τη Δ/νση Π.Ε. και το Υπουργείο. Αναλυτικά από την ιστοσελίδα του συλλόγου: α) Καταγγείλαμε την  εισήγηση του δήμαρχου Σαρωνικού στο δημοτικό συμβούλιο (23/4 /19)  το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να ζητήσει τη ΜΗ εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής από την επόμενη σχολική χρονιά 19-20 β) με παράσταση διαμαρτυρίας,  γ) παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο   και πιέσεις μας σε συνεργασία με γονείς και εκπαιδευτικούς καταληκτικά  δρομολογήθηκε η έγκριση δαπάνης 40.00ευρώ  όπως αναφέρεται στο Διαύγεια προκειμένου να μπορούν να γίνουν εργασίες ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων καθώς και για την προετοιμασία υποδοχής των προνηπίων στα νηπιαγωγεία.

Στην Π. Φώκαια είναι ήδη  έτοιμη η επιπλέον αίθουσα που χρειάζεται για στέγαση 3ου τμήματος.  

Έχει δρομολογηθεί η  παραλαβή 2 αιθουσών από το Υπουργείο ενώ  με την παραπάνω εγκεκριμένη δαπάνη υλοποιούνται όλα τα απαραίτητα έργα τοποθέτησης τους που θα καλύψουν τις ανάγκες των εγγεγραμμένων μαθητών  για το 2ο Ν/Γ Καλυβίων. Ακολούθως  εκκινούν τα έργα για τη μετατροπή χώρου παρακείμενου στο 1ο Ν/Γ Σαρωνίδας προκειμένου να στεγαστεί το δεύτερο τμήμα.

Καταληκτικά να  τονίσουμε ότι  σε κάθε περίπτωση η δημοτική αρχή με τον πιο επίσημο τρόπο -κατά την  παρέμβασή μας στο  δημοτικό συμβούλιο- διαβεβαίωνε ότι ακόμα και αν δεν προλάβουν για οποιοδήποτε λόγο να ολοκληρωθούν οι παραπάνω λύσεις μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς  έχουν άλλες άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις για την κάλυψη όλων των εγγεγραμμένων παιδιών με αξιοποίηση του ΚΔΑΠ (αποκλειστικά από το Ν/Γ)  σε κεντρικό σημείο των Καλυβίων ώστε να μην ταλαιπωρηθούν τα παιδιά και οι γονείς και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα φοίτησης τους στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Απαιτούμε να αξιοποιηθούν άμεσα  τα χρήματα  (δαπάνη 40.000€ για ΠΕ)  για την καλύτερη και ασφαλέστερη λύση στέγασης του μαθητικού πληθυσμού προσχ. ηλικίας στη Δημοτική κοινότητα Καλυβίων .

Για την Παιανία

Ευθύνη του συλλόγου αφορούν τα σχολεία μόνο της Παιανίας κι όχι των Γλυκών Νερών.

Στον Δήμο Παιανίας με ευθύνη όλων των δημοτικών παραγόντων δε συγκροτήθηκε ποτέ και δε λειτούργησε Δημοτική Επιτροπή Παιδείας αποκλείοντας έτσι από τον σύλλογο Π.Ε. « Κ. Σωτηρίου» να έχει άμεση επικοινωνία και πρόσβαση στα φλέγοντα  ζητήματα του  Δήμου. 5 χρόνια τώρα o απερχόμενος δήμαρχος  και η παράταξή του δεν έκανε τίποτα γνωρίζοντας από πρώτο χέρι το εκρηκτικό πρόβλημα στέγασης σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης στον δήμο, προχώρησε σε «μπαλώματα» μετατρέποντας ένα παλαιότερο και αμφιλεγόμενο κτίριο, για να στεγάσει  νήπια ενώ χρησιμοποιεί πρώην χώρο στάθμευσης για προαύλιο χώρο με εμφανή προβλήματα ασφάλειας για τα παιδιά στο κέντρο της Παιανίας. Σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ  ο επερχόμενος δήμαρχος αντί να πιέσει σε μια μόνιμη και ασφαλή λύση προτείνει να πάνε τα νήπια σε  ιδιωτικά σχολεία, με voucher. Πρωτοπορεί  μιλώντας για ανοιχτή χρηματοδότηση 2 ιδιωτικών σχολείων. Δεν αναφέρει  μια κουβέντα για τη στήριξη-χρηματοδότηση  του δημόσιου νηπιαγωγείου και τη στήριξη της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Οι αντιλήψεις αυτές λειτουργούν ως λαγός των νεοφιλελεύθερων απόψεων όπως εντέχνως  προωθεί για την εκπαίδευση  ο ΟΟΣΑ, η  ΕΕ και η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φύγει μαθητής από το δημόσιο σχολείο της γειτονιάς. Απαιτούμε να  αξιοποιηθεί η δεδομένη λύση, σε κάθε περίπτωση απολύτως προσωρινή και με όλα τα εχέγγυα ασφαλείας. Ο δήμος Παιανίας έχει το προνόμιο να  είναι από τους λίγους δήμους που έχει 7 χαρακτηρισμένα και εντός σχεδίου οικόπεδα για σχολική στέγη.  Να δρομολογηθεί άμεσα η στήριξη του δημόσιου σχολειού  με ανέγερση νέων σχ. κτιρίων (π.χ. 5ο Δ.Σ. Παιανίας)  ώστε από τον επόμενο κιόλας  χρόνο να αμβλυνθεί το  εκρηκτικό  ζήτημα  σχ. στέγης στον συγκεκριμένο Δήμο.  

Υπάρχει  δυνατότητα διασφάλισης δομών στους συγκεκριμένους δήμους. 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4-6 ετών αποκλειστικά στο δημόσιο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια του 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού, για  όλα τα παιδιά.

Τονίζουμε από την πλευρά μας την αταλάντευτη και ανυποχώρητη απόφασή μας να υπερασπιστούμε το Δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο διεκδικώντας την άμεση και καθολική εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπ/σης από το σχολικό έτος 2019 – 2020 για όλα τα νήπια και προνήπια (ηλικίας 4 – 6 ετών) ξεκαθαρίζοντας ότι η ενέργεια από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ για αναστολή της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης, εμπλοκής των Δήμων στις διαδικασίες της Δημόσιας Εκπαίδευσης και θεσμοθέτησης της χορήγησης κουπονιών (vouchers) στη λογική της «αυτονομίας» - «αποκέντρωσης» της εκπαίδευσης ανοίγει  επικινδύνους δρόμους υπονόμευσης του δημόσιου νηπιαγωγείου.

Απαιτούμε την άμεση υλοποίηση, με όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας για τους μαθητές και συναδέλφους μας, της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης στους παραπάνω δήμους.

Καλούμε:

Tις  Ενώσεις Γονέων Παιανίας-Σαρωνικού να δώσουμε από κοινού και αυτή τη μάχη.

Τους επερχόμενους Δήμαρχους που αναλαμβάνουν τις αμέσως επόμενες μέρες  και όλες τις Δημοτικές παρατάξεις να μην επιτρέψουν μια τέτοια αυθαιρεσία και να βοηθήσουν την άμεση υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής και εκπαίδευσης από το τρέχον έτος.

Τη Δ/νση Π.Ε. Αν. Αττικής να αξιοποιήσει την πραγματική εικόνα ( βάσει των παραπάνω δεδομένων) και να απαιτήσει την εφαρμογή της υποχρεωτικής φοίτησης προνηπίων στους παραπάνω δήμους. Να μην επιτρέψει τη χρήση voucher με στόχο τη  φοίτηση σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία  ή παιδικούς σταθμούς για μαθητές εγγεγραμμένους στο δημόσιο σχολείο. Να δώσει όλα τα λειτουργικά κενά εκπαιδευτικών  στο ΥΠΑΙΘ όπως αυτά προκύπτουν  από τον αρχικό  σχεδιασμό εφαρμογής της υποχρεωτικότητας για την αναγκαία πρόσληψη αναπληρωτών συναδέλφων. Να φροντίσει  με κάλυψη  όλων των  απαραίτητων  δομών στήριξης των μαθητών μας προσχολικής ηλικίας (παράλληλη στήριξη, στελέχωση τμημάτων ένταξης), με μέριμνα για πρόσληψη  ΕΕΠ & ΕΒΠ του  απαραίτητου δηλ.  βοηθητικού προσωπικού  (σχ. βοηθούς, νοσηλευτές κλπ.) που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη φοίτηση των παιδιών προσχολικής ηλικίας στο ΔΗΜΟΣΙΟ  ΔΩΡΕΑΝ  ΣΧΟΛΕΙΟ.  

Το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και την κυβέρνηση να σχεδιάσει την  αντιμετώπιση  του κλάδου απέναντι στην επίθεση που δέχεται στο κομμάτι της αναστολής της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπ/σης σύμφωνα με τις διεκδικήσεις μας, όπως είναι ψηφισμένες από τις Γ. Σ. του κλάδου.

Διαμηνύουμε προς όλους ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να «διώξει» παιδιά που έχουν εγγραφεί  στο δημόσιο σχολείο και νηπιαγωγείο.

Ακόμη και σε περίπτωση που αναφερόμαστε σε δομές μη υποχρεωτικής εκπαίδευσης οφείλει το κράτος να διαφυλάσσει τους όρους που θα φοιτήσει ο εγγεγραμμένος  σε αυτές ο μαθητικός πληθυσμός.  

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ για όλα τα παιδιά ηλικίας 4 – 6 ετών ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

dimosio
Β’ Κύκλος Κινητικότητας: Δημοσιοποίηση κενών θέσεων και αιτήσεις για μετάταξη η απόσπαση
Κάθε ενδιαφερόμενος υπάλληλος δύναται να υποβάλει αίτηση για μετάταξη σε κενή οργανική θέση ή/και για απόσπασή του για προσωρινή κάλυψη αναγκών από...
Β’ Κύκλος Κινητικότητας: Δημοσιοποίηση κενών θέσεων και αιτήσεις για μετάταξη η απόσπαση
Android
Πώς θα ενεργοποιήσετε την ειδοποίηση της Google για να λαμβάνετε «σήμα» την ώρα του σεισμού στο κινητό σας
Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε στην Εύβοια και... ταρακούνησε για τα καλά και την Αθήνα, πολλοί χρήστες κινητών έλαβαν...
Πώς θα ενεργοποιήσετε την ειδοποίηση της Google για να λαμβάνετε «σήμα» την ώρα του σεισμού στο κινητό σας
ΤΖΗΜΕΡΟΣ
Ποιος θυμάται τις αθλιότητες του Τζήμερου για τον δολοφονημένο Αλέξη Γρηγορόπουλο;
Ο Θάνος Τζήμερος, στην προσπάθειά του να κερδίσει λίγα λεπτά δημοσιότητας, έχει αποδείξει ότι όλα είναι δυνατά. Ακόμα και να ξεπεράσει τον εαυτό του...
Ποιος θυμάται τις αθλιότητες του Τζήμερου για τον δολοφονημένο Αλέξη Γρηγορόπουλο;